AcasăSOCIALCutremur în sistemul energetic. Se pregătește greva în sectorul nuclear

Cutremur în sistemul energetic. Se pregătește greva în sectorul nuclear

Guvernul și Parlamentul au decis că nu este o problemă dacă stai 22 de ani expus la radiații maxime

Aberațiile din noua Lege a pensiilor i-au determinat pe angajații din sectorul nuclear să demareze acțiuni de protest, aceștia fiind deciși să meargă până la declanșarea grevei. Guvernul și Parlamentul i-au condamnat la moarte pe acești lucrători, prelungindu-le expunerea la nivelul I de radiații de la 15 ani, la 22 de ani, și tăindu-le și pensile cu peste 30%. Este vorba despre angajații care prelucrează uraniul și care activează în fabrica de combustibil nuclear, expuși la un nivel extrem al radiațiilor, a căror speranță de viață este de sub 50 de ani. 

Tăierea grupelor de muncă și majorarea vârstei de pensionare pentru cei care lucrează în mediu toxic au fost ordonate de Comisia Europeană. Motivația Comisiei a fost că România trebuie să îmbunătățească condițiile de muncă, transformând mediile toxice în medii sănătoase. Ar fi instructiv și educativ dacă Ursula von der Leyen ar presta în fabricile de prelucrare a uraniului și de combustibil nuclear măcar câteva luni, nu peste 22 de ani, cât îi obligă acum pe muncitorii români. Speranța de viață pentru acești lucrători este la o medie de 50 de ani, deși foarte mulți mor de tineri, secerați de cancerele provocate de radiații.

Pe lângă majorarea stagiului de cotizare, Guvernul și Parlamentul au decis să le majoreze și vârsta de pensionare, astfel că nu pot ieși mai devreme de 45 de ani, ceea ce înseamnă și mai mulți ani expunere la radiații. Sindicaliștii din sector au anunțat acțiuni de protest și sunt deciși să meargă până la declanșarea grevei, punând mari probleme sistemului energetic. Lupta se va duce până la capăt pentru că, ne spun sindicaliștii, angajații nu vor să moară la locul de muncă. Mai mult, dacă nimic nu va funcționa, lucrătorii din sector își vor da demisia în masă, ne spun sindicaliștii.

”Actuala lege a pensiilor a adăugat nu mai puțin de 7 ani pentru zona I de radiații și 10 ani pentru zona II pentru ca acești lucrători să poată beneficia de dreptul la recunoașterea condițiilor nocive de muncă (ducand vechimea în zonele de radiații la 22 ani în zona I și 25 de ani în zona II). În plus, legea nu mai recunoaște stagiile complete de cotizare de care au beneficiat toți cei pensionați anterior datei de 1 septembrie 2024, ducând la discriminări, inechități și diferențe majore la cuantumul pensiei pentru angajații care au lucrat în condiții similare (aceeași vechime și aceleași condiții de muncă)”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor Energetica.

Pensii mai mici cu peste 30%

Să îi obligi pe oameni să lucreze 7 ani în plus în zona I de radiații înseamnă moarte sigură, susține Claudiu Gal, președintele Federației Sindicatelor Energetica. Acesta ne spune că a fost împreună cu colegii de la fabrica de uraniu Feldioara și de la fabrica de combustibil nuclear Mioveni la ministrul Muncii, Simona Oprescu, înainte de promulgarea legii, și i-au explicat toate problemele.

Pe ultima sută de metri s-a corectat puțin modul de calcul de la 0,50 la 1 punct pentru oamenii aceștia, dar au rămas cu stagiul de cotizare mult mai mare. ”În zona I de radiații s-a mărit stagiul de cotizare de la 15 ani, la 22 de ani, ceea ce este aproape imposibil de realizat, și la zona II de radiații, de la 17 ani, la 25 de ani. Plus faptul că cei care ies după 1 septembrie 2024, au pensile mai mici cu peste 30%. Pentru cei care lucrează în zona I de radiații speranța de viață este undeva la 50-52 de ani, deși mulți au murit și mai tineri, din cauza cancerelor. În zonele respective, instalațiile sunt din 1960 și nu au fost făcute modernizări și nu au fost reduse pulberile de uraniu. Dacă te angajezi la 22 de ani, să zicem, pentru că oricum trebuie să ai peste 20 de ani ca să lucrezi în acest domeniu, trebuie să lucrezi acum în zona I de radiații nu 22 de ani, ci 23 de ani sau 24 de ani, dacă te-ai angajat la vârsta de 21 de ani, pentru că nu ai voie să ieși la pensie înainte de 45 de ani, conform noilor prevederi din Legea pensiilor”, ne-a declarat Claudiu Gal, președintele Federației Sindicatelor Energetica.

Se va asigura securitatea centralei

Toate studiile făcute și recomandările internaționale spun că zona I de radiații este o zonă extrem de periculoasă pentru sănătatea oamenilor, însă Ministrul Muncii a justificat că a vorbit cu cei de la Cernavodă și de la CNCAN, care i-au spus, probabil, că oamenii pot rezista mai mulți ani expuși la doze maxime de radiații. ”Avem 800 de angajați cu expunere la nivelul I de radiații. Media de vârstă a angajaților este acum de 40 de ani și oamenii spun că, dacă legea nu se schimbă, vor pleca din sector, pentru că nu vor să moară la locul de muncă. Iar din urmă nu vor mai veni alții, pentru că nu e nimeni nebun să se sinucidă. Dacă protestul de la Ministerul Muncii nu va avea efect, ne gândim la declanșarea unei greve în sectorul nuclear. E puțin mai complicat, pentru că va trebui să asigurăm partea de securitate a centralei de la Cernavodă, dar greva va însemna reducerea producției de energie, asta e clar”, ne-a mai precizat președintele Federației Sindicatelor Energetica, Claudiu Gal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
662 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger