AcasăSOCIALE sămânţă de scandal la Asociațiile de Proprietari. De ce ajungi să...

E sămânţă de scandal la Asociațiile de Proprietari. De ce ajungi să achiți o întreţinere mai mare, deşi eşti bun-platnic

România, țara proprietarilor de locuințe

Asociațiile de Proprietari ajung să se certe din cauza modului în care ar trebui să se împartă pierderile de apă ale instalației comune.

Astfel, ajungi să achiţi o întreţinere mai mare din cauză modului în care se împart pierderile de apă pe scară.

Cum se împart pierderile

Diferența de consum dintre cantitățile înregistrate pe contorul general și suma cantităților indicate de contoarele individuae se datorează, în general, unor pierderi de apă pe rețeaua interioară și abaterilor cumulate ale apometrelor.

Împărțirea pierderilor de apă la bloc nu este reglementată în vreun fel. În general, pierderile se repartizează pe metoda consumului paușal, adică se împarte în mod egal la numărul de locatari, sau se calculează proporțional în funcție de consumul fiecăruia.

„Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale, în funcţie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice şi metodologiilor elaborate de autorităţile naţionale de reglementare sau de autorităţile administraţiei publice locale, sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislaţiei şi a reglementărilor în vigoare” – prevedere Legea 196/2018.

Noile impozite pe case, din 2026

Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar fi trebuit să aducă o actualizare a impozitului pe proprietate la nivelul valorilor reale de piață, nu va fi finalizat în acest an.

Cel puţin, așa susţine ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Deși implementarea sistemului era prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, aceasta va fi cel mai probabil amânată până la începutul anului 2026.

Sistemul „e-Proprietatea” ar urma să permită calcularea impozitului pe proprietate în funcție de valoarea de piață reală a imobilului, în loc de bazarea pe indicatori fixați în Codul Fiscal.

Astfel, proprietarii de imobile din localități unde prețurile sunt ridicate, precum București, Cluj sau Constanța, ar putea înregistra creșteri semnificative ale impozitelor, în timp ce în zonele cu dezvoltare economică redusă, unde cererea pentru proprietăți este scăzută, ar putea fi observate scăderi ale impozitelor.

author avatar
Andrei Ștefan
27.998 afisari

4 COMENTARII

  1. Ca de obicei, idioţeniile lui Marcel Boloş: valoarea reală de piaţă (liberă şi fluctuantă) va fi stabilită printr-un fel de mercurial (cu preţ fix) de codul lui Boloş. Oare când scăpăm de cretinul ăsta şi refacem legile care sugrumă economia României ???

  2. Impozit pe casa…nu mai stie Bolos cum sa dea batranii afara din casa mostenita…
    Impozit mai mare?
    Cheltuieli mari cu intretinerea?
    Dă cu minus, la pensie.

  3. Nu veti avea nimic dar veti fi fericiti!!!Vi se pare cunoscut? Planul sinistru pus la cale prin ,,laboratoarele de specialitate,,de pe alte meleaguri,va fi implementat incet si sigur pe meleagurile noastre!!! Nu este o conspiratie,este o realitate cutremuratoare!!!! Platforma e-proprietate va fi instrumentul principal de punere in aplicare!!!!!Cei mai vulnerabili vor fi oamenii cu salarii si pensii mici, sau cei cu probleme de sanatate,pentru ca nu vor putea face fata cheltuielilor!!! Deci vor fi datornici.Si atunci s-a dus acoperisul deasupra capului!!!Foarte simplu,din platforma,dintr-un simplu click de computer!!!!!
    Si atunci vor apare ,,baietii destepti,,deghizati in marile fonduri de investitii,autohtone si de aiurea,care vor cumpara ,,en gross,, locuintele oamenilor aruncati in strada!!!!!

  4. Știe cumva acest ministru ca dacă va fi sa vindem proprietatea vom lua acea suma de bani,stabilita de niște contopisti?De ce nu facem și e impozitarea pensiilor speciale?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger