Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, susține că orice cetățean poate renunța unilateral la repartitoarele de căldură, fără să suporte nicio consecință negativă. Acesta trebuie doar să anunțe asociația de proprietari și administratorul și să ceară calcularea consumului agentului termic pe metoda de dinaintea montării acestor aparate. Opaina arată că plata la paușal sau plata pierderilor este doar o manipulare mincinoasă, pentru că la căldură nu există pierderi, iar blocul are contorizare.
Cei care sunt nemulțumiți de sistemul repartitoarelor de căldură pot renunța oricând la ele, fără a fi necesară vreo majoritate pe scara de bloc. Au fost asociații care au renunțat la repartitoare, fără să mai țină cont că erau 2-3 care se opuneau. Lucrurile sunt, însă, mult mai simple. Dacă unul nu este de acord sau renunță la repartitoare, sistemul moare, ne spune Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR).
”Când proprietarul decide să renunțe la repartitoare poate să le dea jos de pe calorifer, să le depoziteze și să anunțe asociația, în speță, administratorul și președintele, că a renunțat la repartitoare. Din momentul acela trebuie să-i spună administratorului să-i calculeze căldura ca înainte să se pună repartitoare. Oamenilor li s-au băgat în cap numai tâmpenii, că le calculează la paușal, că le pun pierderile la plată. Asta-i propagandă mincinoasă, pentru că la căldură nu sunt pierderi, că, dacă ar fi pierderi, blocul ăla ar fi înăbușit în aburi. Blocul nu are pierderi de căldură, că nu curge pe nicăieri apa aia fierbinte. Iar aia cu paușalul nu are cum să se aplice, pentru că blocul are un contor”, ne-a declarat președintele FAPR, Radu Opaina.
Legea nu poate fi aplicată
Referitor la Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, care vorbește despre obligativitatea montării de repartitoare, președintele FAPR susține că aceasta nu poate fi aplicată și de aceea este prorogat termenul de la an la an.
”Legea aia nu se poate aplica niciodată, asta nu înțelege lumea, că nu e clară, nu e la obiect, nu e pe procedură și nu e pe normative, e așa, la modul general. În plus, primăria nu poate da amenzi, ci doar Poliția Locală, ori așa ceva nu scrie în lege”, ne-a precizat Radu Opaina. Acesta a mai semnalat că în blocurile fără repartitoare nu este umflat abuziv costul individual cu încălzirea apartamentului, nu există “taxa pe țeavă “, sistemul de furnizare a căldurii în bloc nu este afectat, nu există mucegai, condens, igrasie în apartamente și pe spațiile comune și nu este afectată sănătatea oamenilor.
Totodată, în blocurile în care nu au fost montate aceste repartitoare nu este afectată structura de rezistență a clădirii, nu există hoți de căldură, nu există furt de gaze pentru că nu există hoții de căldură, iar suma totală la întreținere mai mică decât în blocurile cu repartitoare. Președintele FAPR face referire la cei care își țin închisă căldura și se încălzesc din pereții vecinilor și cu ajutorul aragazelor, deoarece consumul de gaz este plătit la comun.
Un ordin care a aruncat blocurile în haos
Ordinul nr. 7 din 2024 al ANRE privind căldura spațiilor se adresează numai firmelor de repartitoare, în speță numai blocurilor cu repartitoare, atrage atenția președintele FAPR, Radu Opaina. Acesta susține că ordinul a creat o încurcătură totală și că nimeni nu înțelege nimic.
”Nu este vorba despre taxă pe țeavă, ci despre consum spații comune. Însă consumul spații comune este o aberație așa cum au gândit-o și au aplicat-o ei, dar au făcut-o ca să le închidă gura celor cu repartitoare, cărora le venea prea mult de plată la întreținere. Și atunci au inventat că la comun sunt 50%, deși este o inepție, că un bloc nu are 50% consum comun. Până acum se aplica într-un procent normal, de maximum 10%, și se aplică acest procent în continuare în blocurile în care nu sunt repartitoare. În blocurile cu repartitoare s-au creat mai multe probleme decât erau înainte, pentru că i-a nemulțumit pe cei cu centrale. Păi au ajuns pe o scară de bloc să plătească ăștia cu centrale la sistemul blocului mai mult decât cei racordați la sistemul centralizat, că avem șmecherii care își închid caloriferele. Ăia de la ANRE nu au întrebat pe nimeni când au dat ordinal, au făcut numai ce le-au zis ăia de la firmele de repartitoare”, ne-a mai declarat președintele FAPR, Radu Opaina.
Si platesc prostii ailalati
Radu Opaina, n-ai vrea tu sa ne mai slabesti cu delirul pe care il traiesti permanent ?
De ce instigi oamenii ?
Daca esti convins ca ai dreptate initiaza demersuri in acest sens ca presedinte si in numele asociatiei pe care o conduci si nu mai instiga.
Te vei trezi, pina la urma, cu politia la usa !
niste mizerii inutile.
Timp de 35 de ani, toate guvernarile nu au facut nimic pt contorizare gaze la blocuri. In mod normal fiecare proprietar sa detina contract lumina, apa, gaze, gunoi, energie termica. Prin asociatie platit doar lift, lumina scara si un administrator care sa fie si casier, o femeie de serviciu. Acum platim presedinte, administrator, contabil, femeie de serviciu. De aici si costurile tot mai mari. Nu mai zic de asa zisele firme de administrare blocuri care nu fac nimic decat listele de plata.