Fenomenul de „greedflation” sau inflația de lăcomie ia amploare în preajma Sărbătorilor. Comercianţii ştiu că românii sunt dispuși să cheltuie mai mult în această perioadă, astfel că profită de asta.
Unele magazine au apelat la strategii de marketing, cum ar fi afișarea prețului produsului la suta de grame.
Caltaboșul sau lebărul s-au scumpit cu 8%
Prețurile alimentelor au crescut cu peste 5 procente față de aceeași lună a anului trecut. Și dacă ne uităm la produsele tradiționale, toba, caltaboșul sau lebărul s-au scumpit cu 8%, potrivit Digi24.
Un kilogram de pulpă de porc se vinde, în piețele din Capitală, cu 32 de lei kilogramul, în timp kilogramul de mușchi costă și 41 de lei.
Iar în contextul scumpirilor, multe magazine au început să apeleze la strategii de marketing, pentru a nu fi ocolite de clienți. Astfel, prețul produselor alimentare este afișat la suta de grame, și nu la kilogram.
Scumpiri direct la raft
Cei din industria cărnii spun că prețurile ar putea crește după alegeri, mai ales dacă vor dispărea. Facilitățile fiscale acordate angajaților din sector.
Și importurile reprezintă o problemă, pentru că orice produs adus din afara țării vine la pachet cu taxe. La ora actuală, România acoperă prin producție internă doar carnea de pui, cea de porc și vită. O mâncăm mai ales din import.
Pentru a veni în ajutorul producătorilor, românii, autoritățile vor să deruleze programe de sprijinire a procesării, cum ar fi așa-numitul InvestAlim, program ce oferă 50 de milioane de euro procesatori lor pentru a-și dezvolta capacitățile, conform Antena 3.