Pentru că brățările de monitorizare electronică nu vor putea fi utilizate la ordinul provizoriu de protecție în cazurile de violență în familie, polițiștii vor fi obligați să presteze servicii de bodyguard pentru a apăra victima. Astfel, potrivit unui proiect de ordin elaborat de ministrul Cătălin Predoiu, agenții și echipajele MAI vor verifica dacă agresorul respectă ordinul provizoriu de protecție, prin vizite regulate la domiciliul și locul de muncă al victimei. Ministrul consideră că, prin aceste măsuri, nu vor mai fi necesare resurse umane suplimentare în Poliție.
În contextul unui deficit cronic de personal, forțe importante din MAI vor fi dislocate pentru a asigura paza victimelor violenței în familie. Pentru că la ordinul de protecție provizoriu, emis de agenții de poliție în cazurile de agresiune, nu se pot dispune brățări de monitorizare electronică (oricum, nu prea sunt), victimele vor fi protejate chiar de angajații MAI, obligați să se transforme în bodyguarzi.
Potrivit unui proiect de ordin al șefului MAI, după emiterea ordinului de protecție provizoriu, la nivelul unității de poliție pe raza teritorială unde își are domiciliul sau locuiește în fapt victima, se constituie o mapă de supraveghere pentru monitorizarea respectării măsurilor dispuse. Polițiștii desemnați de către șeful unității de poliție să monitorizeze respectarea măsurilor dispuse constituie mapa de supraveghere în cadrul căreia vor efectua verificări în bazele de date ale Poliției Române, vor contacta agresorul pentru a-l informa despre existența, conținutul ordinului de protecție provizoriu și obligațiile legale ce-i revin potrivit legii și vor instrui victima cu privire la modul de acțiune în diferite situații, îndeosebi cea în care agresorul nu respectă măsura dispusă prin ordinul de protecție provizoriu.
În același timp, polițiștii vor verifica periodic respectarea obligațiilor de către agresor, în mod direct, telefonic sau prin deplasare la locuința victimei, la locul de muncă al acesteia etc., sau indirect prin accesarea bazelor de date ale poliției în vederea identificării informațiilor cu caracter de noutate implementate în acestea, la locul de muncă al agresorului și alte locuri frecventate de aceasta în vederea obținerii de date și informații cu privire la comportamentul său, dar și cu privire la persoanele cu care aceasta intră în contact în mod obișnuit.
Modificări și în regimul de patrulare
Conducătorii unităților de poliție vor solicita includerea în itinerariile de patrulare ale efectivelor angrenate în activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice a locuinței victimei și verificarea periodică a respectării ordinului de protecție provizoriu, precum și instruirea polițiștilor cu privire la modul de intervenție în cazul măsurilor dispuse solicită date și informații cu privire la persoana vizată, de la alte instituții sau autorități cu atribuții în domeniu.
Totodată, în vederea îndeplinirii sarcinilor ce revin organelor de poliție cu privire la respectarea de către agresor a obligațiilor prevăzute în ordinul de protecție provizoriu, polițiștii au obligația, cu ocazia legitimării unei persoane în cadrul activităților specifice, de a verifica dacă acesta figurează cu mențiuni în bazele de date. În situația în care persoana legitimată figurează în baza de date ale poliției și se constată că a încălcat obligațiile sau interdicțiile, polițistul care efectuează legitimarea întocmește un proces-verbal cu privire la situația constatată și, în funcție de calitatea avută, va întocmi actele procedurale legale.
Fără resurse
Cătălin Predoiu susține că proiectul de ordin cuprinde o serie de dispoziții ce stabilesc structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care sunt competente să realizeze intervenția la evenimente de violență. ”Întrucât Poliția Română are deja moduri de intervenție bine stabilite, prin proiectul de ordin s-a avut în vedere ca aceste modalități să fie adaptate la particularitățile cazurilor de violență, fără a necesita antrenarea unor resurse suplimentare. În ceea ce privește obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere, măsură prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 26/2024, precizăm că aceasta se realizează în condiţii stabilite în cadrul unor proceduri judiciare şi execuțional penale cu modificările ulterioare. În acest context, prin proiect se clarifică faptul că polițistul nu va putea dispune prin ordinul de protecție provizoriu emis obligația ca agresorul să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Mai eficient e sa cumperi bratari.
Da’ ce sa stie Abramburelul de la MAI?
S-au bucurat magistratii ca au scapat de el, a aterizat la MAI sa faca si aici varza PNL à la Oradea…
Asta are capde forma, sa nu-i ploua-n gat
Asta are cap de forma, sa nu-i ploua-n gat
Păi, politerii nu – s în stare să vină în timp util când se întâmplă o nenorocire, dar vor fi vigilenți sa nu-și bată moldovenii nevestele, când se fac matoli. Hai, ca-i bună.