Pe principiul nu știe stânga ce face dreapta, Guvernul a descoperit că pe șoselele României circulă vehicule conduse de persoane încadrate în grade de handicap grav, de genul nevăzători și bolnavi psihic. Pentru că nu are habar de dimensiunea fenomenului, Executivul a decis sistarea drepturilor financiare pentru șoferii cu grade de handicap incompatibile cu deținerea unui permis de conducere, însă pentru această măsură este nevoie de un schimb masiv de date între Direcția Generală Permise de Conducere și direcțiile de asistență socială.
Guvernul nu știe încă dacă avem de-a face cu o fraudă masivă la nivelul fondurilor alocate direcțiilor de asistență socială sau cu un atentat grav la siguranța circulației. Cert este că s-au descoperit numeroase cazuri în care persoane încadrate în grade de handicap grav dețin permise de conducere valabile. Cum digitalizarea a rămas și va rămâne doar la nivel declarativ, se încearcă acum schimbul de date între Direcția Generală Permise de Conducere și direcțiile de asistență socială, o procedură anevoioasă și îndelungată.
Dar și așa, Executivul nu se grăbește să elimine nici fraudele, nici pericolul de pe șosele, dat fiind că a stabilit ca normele procedurale să fie elaborate peste două luni. ”Legea nr. 448/2006 reglementează drepturile și beneficiile persoanelor încadrate într-un grad de handicap, oferind sprijin financiar și facilități pentru integrarea acestora în societate. Cu toate acestea, în practică, s-au constat situații în care persoane care beneficiază de aceste drepturi dețin și un permis de conducere, deși afecțiunea medicală invocată pentru obținerea gradului de handicap este incompatibilă cu șofatul. Acest lucru ridică două probleme majore: siguranța rutieră, persoanele care suferă de afecțiuni grave care le afectează capacitatea de a conduce prezintă un risc pentru ei înșiși și pentru ceilalți participanți la trafic sau folosirea incorectă a fondurilor publice, pentru că acordarea beneficiilor unor persoane care, în fapt, au capacitatea de a conduce un autovehicul ridică semne de întrebare privind corectitudinea încadrării în grad de handicap”, se arată în expunerea de motive a unui proiect de ordonanță adoptat în ultima ședință de guvern.
Și fără permis, și fără bani
Executivul are în vedere corelarea între statutul de persoană încadrată într-un grad de handicap și deținerea unui permis de conducere auto, în situațiile în care există o incompatibilitate medicală. Astfel, se va efectua un schimb de informații cu privire la persoanele cu handicap vizual grav și handicap grav psihic și/sau mintal care dețin permise de conducere valabile, creându-se un mecanism de verificare prin colaborarea instituțiilor responsabile, respectiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), ANPDPD și Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. ”În situația în care persoanele încadrate într-un grad de handicap dețin un permis de conducere a cărui obținere este incompatibilă cu afecțiunea medicală care a stat la baza încadrării în gradul de handicap, dreptul la prestațiile sociale se suspendă. Suspendarea operează de la data constatării incompatibilității de către autoritatea competentă și se menține până la finalizarea procesului de reevaluare medicală și comunicarea rezultatului acesteia”, se arată în ordonanța de urgență.
Reevaluări medicale în masă
Reevaluarea medicală se va efectua din oficiu de către comisiile de evaluare competente sau la solicitarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, a instituțiilor publice cu atribuții în domeniul siguranței rutiere sau a oricărei alte autorități competente, arată Guvernul. Totodată, s-au introdus sancțiuni pentru prevenirea abuzurilor și recuperarea sumelor încasate necuvenit, precum și pentru instituțiile care nu aplică măsura suspendării. ”Procedura de identificare a incompatibilităților, de suspendare a beneficiilor și de reevaluare medicală, se stabilește prin hotărâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se mai precizează în actul normativ.
Și să nu uităm: analfabeți, LA PROPRIU, care au carnet. El nu știe a scrie sau a citi dar are carnet.
România, țara tuturor „posibilităților”.
GUVERNUL N-A DESCOPERIT NIMIC !,DACA PRETINDE CA A DESCOPERIT !,CE MASURI A LUAT ?,ANALFABETII SUNT RODUL GUVERNELOR CARE AU DISTRUS INVATAMANTUL
CE-I OPRESTE PE CEI DE LA POLITIE SA VERIFICE IN SISTEMUL DE SANATATE DUPA CNP CARE SUNT AFECTIUNILE CELOR CARE SOLICITA CARNET DE CONDUCERE ?.
CINE VINDE CARNETE DE CONDUCERE ?,POLITIA ,ATI UITAT GASTILE DE LA SUCEAVA ,ARGES ? SI DACA AR FI DOAR ACELEA AR FI BINE.
Că sunt analfabeți, mai treacă meargă, că doar cât trebuie să citești în goana mașinii, iar semnele-s semne care ți le explică tăticul, dar, sunt și nu puțini cu probleme la mansardă și asta-i mai grav, ca la o adică, zero responsabilitate iar doctorul care i-a eliberat adeverință de sănătate, se face ca plouă, spunând ca boala a venit după. Da, cine să se mai ocupe și de asemenea marunteli ??