Institutul Național de Statistică ne anunță că, oficial, ne merge bine. Astfel, în trimestrul II al acestui an, o gospodărie din România a avut, în medie, venituri de 8.210 lei și cheltuieli de 6.920 lei, ceea ce înseamnă că familiile din țară au pus deoparte peste 1.000 de lei pe lună. Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, atrage atenția că venitul mediu, adică media veniturilor, arată o polarizare excesivă, în sensul că avem circa 12% oameni cu venituri foarte mari, iar restul populației se zbate în sărăcie.
Statisticile de la INS contrastează flagrant cu cele ale UE, care ne poziționează în vârful clasamentului celor mai săraci cetățeni din Uniunea Europeană. Ultimul comunicat al INS ne spune că, în trimestrul II al anului 2024, o gospodărie a avut, în medie, venituri în valoare de 8.210 lei, reprezentând 3274 lei pe o persoană, în creștere cu 2,0% faţă de trimestrul I 2024.
Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 18,8%, iar cele pe o persoană cu 18,2%. De cealaltă parte, cheltuielile totale medii lunare ale populației au fost, în trimestrul II 2024, de 6.920 lei pe o gospodărie (2760 lei pe o persoană) și au reprezentat 84,3% din veniturile totale, în creștere cu 77 lei pe o gospodărie față de trimestrul I 2024. Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 15,9%, iar cele pe o persoană cu 15,4%.
”Salariul median este calculat prin punerea în ordine crescătoare a tuturor salariilor din România, iar cel care este la mijloc reprezintă acest salariu median, care este foarte aproape de salariul minim pe economie. Tocmai din cauza faptului că distribuția pe verticală a salariilor este polarizată foarte mult în jos. Adică parțial este trasă în sus de salariile foarte mari, dar care nu sunt atât de numeroase, și care fac ca salariul median să fie relativ jos. Salariul mediu astăzi este undeva la 5.100 de lei, iar venitul pe gospodărie, despre care vorbește INS, se împarte la toți membrii familiei, unii dintre aceștia nefiind salariați, la care se adaugă și indemnizații și alocații”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.
10% bogați, 90% săraci
În ce privește datele INS, din care se înțelege că românilor le rămân peste o mie de lei lunar după toate cheltuielile, șeful Cartel Alfa ne spune că modalitatea de calcul statistic este greșită.
”Asta este o tâmpenie cu banii rămași după venituri și cheltuieli. Cei de la INS fac sondaj de genul dacă tu ai 100 de lei, spune-mi cum ai distribuit cheltuielile, ei nu fac sondaj să vadă dacă suta aceea de lei acoperă toate nevoile și obligațiile familiei. Sunt cei care au bani mulți și care, într-adevăr, depun la bănci o parte din sumele rămase, dar asta s-ar vedea foarte bine în corelație cu sistemul bancar, Trebuie să vezi câți dintre cetățenii României au bani în bancă, ca să îți dai seama cum sunt distribuiți. Și atunci vom vedea că doar 10-12% din cetățeni au depozite bancare, ceilalți au, probabil, doar datorii”, ne-a mai precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Acesta atrage atenția că, dacă nu se va rezolva stabilitatea energetică, prețurile vor crește pe două căi: cheltuieli directe pe întreținere, cu facturi mai mari la utilități, și creșterea prețurilor la toate produse, ceea ce înseamnă o nouă prăbușire a nivelului de trai.
Diferențe majore între urban și rural
În ceea ce privește mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban în trimestrul II 2024 a fost de 9.202 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3.868 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural, mai arată INS. Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în trimestrul II 2024, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale ȋn veniturile totale a fost de 74,0%, mai mare cu 16,9 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea veniturilor din prestații sociale a fost de 20,6%, mai mare cu 2,5 puncte procentuale față de cea din mediul urban. Ponderea veniturilor în natură a fost de 12,1% în mediul rural, de 3,0 ori mai mare față de cea din mediul urban.
Hahahahaha, 😝😝😝😝hahahahaha, 😝😝😝😝hahahahaha, 😝😝😝😝hahahahaha, 😝😝😝😝hahahahaha, 😝😝😝😝hahahahaha, 😝😝😝😝. Ce minciunaaaaaaaaaaaaaa
Unii pun 100.000, altii -1.000. Asa e cu mediile.
Sunt făcute din pix statisticile, mai exact de la birou, la fel și cu salariul mediu brut pe economie. Cu cât crește salariu mediu brut pe economie cu atât iese pensia mai mica
@ Probabil un articol despre scăderea puterii liderilor sindicali care au obținut, adunat bani și nu au făcut afaceri cu ei, i-au indisponibilizat, contribuind la blocaje ale circulației financiare, deci le-au schimbat rolul funcțional din activitatea economică, ?
Tot tampitii dela INS au anuntat ca 20% dintre copiii Romaniei abandoneaza scoala.Da’ dece ? nu spune INS-ul,ca se culca seara flamanzi,se trezesc si mai fllamanzi,nu au cu ce se incalta,cu ce se imbraca. Asa-i Iohanus ? Rooomania educaata,proioectul ” meu „de suflet,duduie.La fel ca economia lui SoCatzu.