Guvernul s-a angajat ca până la sfârșitul acestui an să transpună Directiva (UE) 2024/1711 care modifică legislația privind organizarea pieței energiei. Printre schimbările aduse de acest act normativ se numără introducerea prețurilor dinamice, care, practic, îi obligă pe români să consume energie doar în afara orelor de vârf. În acest sens, s-a introdus posibilitatea ca statele membre să-i scutească pe furnizorii cu peste 200.000 de clienți de cerința de a încheia contracte cu prețuri fixe.
Adaptarea cererii de energie la oferta din piață, în special a celei regenerabile, a mai făcut un pas. România trebuie să transpună Directiva (UE) 2024/1711 care modifică legislația privind organizarea pieței energiei până la sfârșitul acestui an. Conform directivei, contractele cu prețuri dinamice vor deveni majoritare, în încercarea de a adapta consumul de energie la producția din regenerabile.
Mai exact, prețurile dinamice înseamnă prețuri reduse în perioadele în care, de regulă, și consumul este scăzut, și prețuri foarte mari în orele de vârf, adică exact când oamenii se întorc de la muncă. Adaptarea cerută insistent de Comisia Europeană este, evident, un nonsens total, pentru că nicio persoană activă în piața muncii nu poate consuma energie acasă când se află, de fapt, la locul de muncă.
Pasul uriaș în acest sens a fost făcut prin introducerea scutirii pentru furnizorii cu peste 200.000 de clienți de a mai încheia contracte cu prețuri fixe, permițându-le acestora să ofere doar contracte cu prețuri dinamice. Un astfel de contract lansase anul trecut Hidroelectrica, în care se atrăgea, totuși, atenția asupra riscurilor de creștere probabilă a prețului de furnizare în sezonul de vârf, când consumul de energie electrică este semnificativ mai mare, și asupra faptului că prețul de furnizare al unui astfel de contract este supus unei mari variații în timp, în cadrul anului și de la un an la altul, în conformitate cu variația prețului PZU/PI. Oferta de contract cu prețuri dinamice a fost, însă, retrasă, la scurtă vreme de la apariția ei.
Prețuri fixe, dar mai bine dinamice
Potrivit directivei, consumatorii ar trebui să aibă acces la o gamă largă de oferte, astfel încât să poată alege un contract care corespunde nevoilor proprii. Cu toate acestea, furnizorii și-au redus ofertele, contractele de furnizare a energiei electrice cu preț fix s-au împuținat, iar alegerea ofertelor a devenit limitată, recunoaște Comisia Europeană.
”Consumatorii ar trebui să aibă întotdeauna posibilitatea de a opta pentru un contract de furnizare a energiei electrice accesibil, pe durată determinată și cu prețuri fixe, iar furnizorii nu ar trebui să poată modifica unilateral clauzele și condițiile contractuale sau să rezilieze contractul înainte de încheierea duratei acestuia. Cu toate acestea, contractele cu prețuri dinamice rămân esențiale și o penetrare tot mai mare a surselor regenerabile de energie poate ajuta consumatorii să își reducă facturile la energie. Statele membre ar trebui să poată scuti furnizorii cu peste 200.000 de clienții finali care oferă doar contracte cu prețuri dinamice de obligația de a oferi contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe, cu condiția ca o astfel de scutire să nu aibă un impact negativ asupra concurenței și să permită menținerea unei game suficiente de contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe”, se precizează în directivă.
Împrumuturi pentru plata facturilor
Statele membre trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a permite clienților să evite debranșarea, care pot include: promovarea unor coduri voluntare pentru furnizori și clienți cu privire la prevenirea și gestionarea cazurilor clienților cu arierate, se arată în directivă.
Prevederile respective pot viza acordarea de sprijin clienților în ceea ce privește gestionarea consumului de energie și a costurilor acestora, inclusiv semnalarea unor creșteri neobișnuite de mari ale energiei sau utilizarea în sezoanele de iarnă și vară, oferind planuri de plată flexibile adecvate, măsuri de consiliere în materie de îndatorare, citiri ale autocontorizării și o mai bună comunicare cu clienții și cu agențiile de sprijin. În plus, se cere promovarea educării clienților și a sensibilizării acestora cu privire la drepturile lor privind gestionarea datoriilor, accesul la finanțare, bonuri valorice sau subvenții pentru a sprijini plata facturilor.
-si aia cu copii mici?
-si aia cu copii mici!
MU-HA/HA,
ne-au calit anii de lumina ai epocii de aur
acum e randul vostru!
(veti face si foamea)
Daca Romania, cu resurse abundente, isi poate asigura intreaga nevoie de energie, si chiar sa exporte, si acum, sub jugul UE, sunt obligati oamenii care muncesc pentru tara sa consume energie in afara orelor de varf, nu este o alta alternativa decat sa trimiteti guvernul acela incompetent sa-si faca harakiri. Sunt niste momai impaiate de care poporul Roman nu are nevoie!
Exact
corect. si uite asa am ajuns ca pe vremea lui Ceaușescu 😂. unde sunt cei care criticau Epoca de Aur ?!
„Adaptarea cerută insistent de Comisia Europeană este, evident, un nonsens total, pentru că nicio persoană activă în piața muncii nu poate consuma energie acasă când se află, de fapt, la locul de muncă.”
Nu e deloc așa. S-a auzit pe la voi de IOT(internet of things)? Mașinile de spălat au marea majoritate posibilitatea de a incepe ciclul de spălat cu o întârziere, la fel și un boiler mai deștept sau chiar unul clasic cu un releu de timp ce costa la vreo 50 lei. Deci se poate, dar trebuie ceva educație și cunoștințe. Nu vrei sa înveți – plătești.
ma da destep ești mutate la bruxel bu da tu lecti fara sa gindesti
Bumbalaule du-te și lasă-ne.Esti mult prea bun pentru tara asta.Mars jigodie
@ Anonimus
Stai liniștit că nu ești unicul din România, care știe ce e aia IOT și cu ce se mănâncă …
Da, sunt mașini de spălat, centrale termice și boilere inteligente, se poate dialoga cu ele, dar cine îți pune rufele la uscat?! iar dușul îl faci cumva virtual, on-line?!…
Asta e politica neomarxistă bruxelles-eză, abia ăștia vor pune bazele comunismului, socialismul sub Ceaușescu, chiar și ultimii cinci ani care au fost cei mai grei, vor fi fost floare la ureche.
Vom trăi și vom vedea…..
Foarte deștept ești. Dar dacă facem toți asa nu se muta și vârful de consum ?
serios?? prea multa ipocrizie de la productia de regenerabilele ineficiente ,dar se tot tine sa se instaleze noi capacitati de productie ,punand in pericol sistemul energetic, lana la preturi uriase la achizitia energiei din import!!
Lumanari, opaitz, ulei, seu de oaie, gaz lampant. Revenim la progres datorita celor care ne conduc ca pe o turma de oi proaste.
Dar cetatenii au serviciu de 8-10 ore, copii merg la scoala. Prin urmare nu se pot ocoli orele de varf de dupa amiaza. Apoi dupa ora 22 nu se poate pune bormasina, aspirator, masina de spalat, etc. caci este lege sa fie liniste intre 22-8. Spectacolele de teatru si muzica sunt de la ora 18 si 19. UE mai are multe aberatii din acestea!!!
Corect!
Sunteti RODICOLI….cu legea pentru Iohanis
:))))
Se poate introduce,ca în trecutul apropiat,consum energie electrică cu „două citiri-zi noapte” în care ,atunci,prețul/kwh de noapte era de 3 ori mai mic vs cel de zi(7-19/zi vs 19-7/noapte)!!!
Să vezi atunci cum,se realizează vf sarcină la ora…02 am și toate femeile calcă&spală& gătesc &aer condiționat,etc doar…noaptea!Important este ca,contorul de înregistrare să coste…puțin(vezi PNRR!) și omul de rând să fie accesibil și beneficiarii să se”bucure”/folosească de el!
În toate țările „normale la cap” există consum zi vs consum noapte! Doamne-ajută să-nțeleagă și min.Burduja!
Energia electrică,care se duce in Ucraina e gratis sau
la preț de oră de vârf ?!
Oare de ce ora fi ieșit din UE englezii…?
Si cum voi putea eu verifica pe contorul meu ce si cind s-a consumat?
Si de ce trebuie sa suport eu preturile variabile la energie electrica , atunci cind eu nu pot face contract de achizitie de la producator, multe cu preturi fixe, asa cum fac distribuitorii? Adica ei fixeaza pretul cum vor iar eu nu am decit sa platesc. Drepturi? Doar de subzistenta…
Orice escroc cit de cit inteligent poate face lucrurile mai mari, mai complexe si, eventual, chiar mai violente. E nevoie insa de o farima de geniu sa procedezi invers (mai simplu, mai clar, etc).
Nu vi se pare ca avem de-a face cu din ce in ce mai multe restrictii si cu mecanisme din ce in ce mai complicate? Iar la final iesim mai saraci si legati in tot felul de hachite legale?
In primul rand trebuie contoare de energie inteligente care deja e o problema
Bine că mi-ați spus. Să-mi fac provizii de lumânări.
Așa se întâmplă dacă avem nevoie de recomandările UE !
De ce după alegeri….!!!!???
Am zis noi care avem de toate sa ne porunceasca uniunea mai bine afară din uniune europeană are românia multe zacaminte țară bogată
Ursula face toate mizeriile astea, nu ar mai avea ce căuta în parlamentul European.