Încă din primele zile din 2025, Guvernul Ciolacu 2 este ameninţat cu proteste din cauza „Ordonanței trenuleţ”.
Specialiștii din toate domeniile au tras un semnal de alarmă. Nivelul de trai al românilor va scădea!
Sindicaliştii explică scumpirile mascate
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta a criticat Ordonanţa trenuleț şi ameninţă cu proteste.
„Guvernul Ciolacu 2 îşi începe mandatul cu o mare minciună. A trecut mai puţin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susţinea că anul 2025 nu va veni cu taxe şi impozite mai mari.
Spunea că se tatuează pe mână daca va creşte TVA-ul şi cota unică. Dispariţia cotelor diferenţiate de TVA va fi următoarea măsură pe care o va lua Executivul, iar cota unică, deşi este menţinută, a fost completată cu taxa specială pe stâlp şi majorarea impozitului pe dividende”, transmit sindicaliştii.
Măsura eliminării facilităţilor fiscale pentru industria alimentara se va dovedi în scurt timp că acţionează ca un bumerang împotriva acestei industrii şi aşa beneficiara unui mare deficit de personal; eliminarea facilitatilor fiscale va conduce la falimentul unor societăţi care nu vor rezista impactului si implicit la cresterea numarului de someri, cu cheltuieli suplimentare de la buget;
prin eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din industrie alimentara şi agricultură, Guvernul Ciolacu 2 încalcă legislaţia adoptată în 2022 care prevedea că în intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, angajaţii din aceste sectoare beneficiază de scutirea impozitului pe venit, reducerea cotei de contribuţii de asigurări sociale (CAS), exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi o cotă redusă de contribuţie asiguratorie de muncă (CAM)”, argumentează Sindalimenta, conform Antena 3.
S-au scumpit şi tarifele RCA
Aşa cum era de aşeptat, anul 2025 vine cu scumpiri pe piaţa RCA. Se scumpesc asigurările obligatorii auto. Autorităţile au publicat noile tarife de referinţă pentru poliţele RCA.
Noile tarife de referinţă pentru asigurările obligatorii, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, sunt mai mari.
Şoferii din Bucureşti-Ilfov au tarife mai mari şi diferite, în comparaţie cu cei din restul ţării. În plus, s-a luat în calcul nu mărimea motorului, ci puterea acestuia.
Pentru Bucureşti-Ilfov, tariful de referinţă pleacă de la 1.844 lei şi poate ajunge la 5.240 de lei, conform observatornews.ro.
Spre exemplu, pentru o maşină cu un motor de 150 de cai putere tariful este de 3.853 de lei, în cazul unui şofer care are sub 30 de ani. Cineva cu mai multă experienţă achită 2.466 de lei, cu 10% în plus faţă de vara acestui an.
Pai Ciolacu a uitat ca mai este o taxa specificata in istorie, taxa pentru fumarit! Bravo noua, cu ghilimelele de rigoare. Dar daca Romanii nu dau de pamant cu hotii! Cum ne-am asternut incepand cu 1998, asa dormim in secolul 21. Pacat. Poate mai invatam ceva de la Polonezi!