MApN a contractat, de la începutul anului și până acum, rații individuale de luptă pentru militari în valoare de 15 milioane de euro, doborând orice record în materie. Hrana este utilizată de soldați doar în caz de război, tocmai de aceea până acum achizițiile de acest gen erau limitate. Mai mult, în ultima ședință de guvern a fost adoptată o modificare legislativă, prin care Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale va cumpăra și ea astfel de rații de luptă.
După mișcările de trupe și tehnică militară de pe teritoriul României, surprinse de cetățeni și postate pe rețelele de socializare, un nou semnal de alarmă se conturează la orizont. Ministerul Apărării Naționale a început să contracteze, pe bandă rulantă, rații individuale de luptă pentru militari, cu utilizare doar în caz de război, ajungându-se, până în prezent, la o valoare de 15 milioane de euro, din datele obținute de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, însă este foarte posibil ca suma să fie cu mult mai mare. Acest tip de hrană se achiziționa limitat, însă, din 2022, cantitatea proviziilor a crescut accelerat, ajungându-se acum la un nivel fără precedent.
În ce privește câștigătorii licitațiilor, de departe se remarcă firma ROYAL CEZAR CONCEPT, căreia i-au fost atribuite contracte în valoare de peste 9 milioane de euro. Societatea are ca obiect de activitate comerț cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioșcurilor și piețelor și figura, în 2023, cu doar 2 angajați. Pe următorul loc la valoarea contractelor obținute pentru livrarea către unitățile militare a rațiilor individuale de luptă s-a situat STIMPEX SA, cu peste 5 milioane de euro. STIMPEX SA se ocupă cu fabricația de produse pentru apărare și domeniul spațial, fără nicio legătură cu hrana militarilor în caz de război. Contracte de peste un million de euro a câștigat și BEST ACHIZITII SRL, firmă care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management.
3 mese în tranșee
Rațiile individuale de luptă cuprind mâncare gătită tipul MRE (meal ready to eat) care conține carne de pui, vită sau porc, cu termen de valabilitate de minimum doi ani de la data livrării, la temperaturi ≤ 25grade C. Rația este compusă din materiale pentru servirea hranei și colectarea deșeurilor pentru 3 rații zilnice, surse de încălzire și pachetele cu hrana pentru 3 mese: mic dejun, prânz și cină. Structura unei mese este un fel principal de tipul MRE, biscuiți (crakers) sau pâine, băuturi reci sau calde, gustări, dulciuri și produse alimentare tartinabile. Mâncarea gătită de tipul MRE (meal ready to eat) – felul principal, trebuie să fie obținută prin prelucrarea cărnii de porc, pui, vită și nu se admite utilizarea cărnii separată mecanic, potrivit caietului de sarcini.
”Rația individuală de luptă va fi împachetată unitar într-un ambalaj rezistent, opac, termosudat, confecționat dintr-un material a cărui grosime asigură protecția, stabilitatea și valabilitatea elementelor componente în condițiile mediului operațional. Ambalajul final va conține trei pachete cu cele trei mese ambalate individual (mic dejun, pranz, cina), iar pe etichetă vor fi marcate obligatoriu următoarele elemente de indentificare: MApN- Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, termenul de valabilitate, data ambalării și numele furnizorului și greutatea netă a produsului”, se mai precizează în caietul de sarcini al licitației.
Organizare de război
Guvernul a decis să modifice normele metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ adoptat în ultima ședință a Executivului, pe baza solicitărilor concrete ale instituțiilor din cadrul forțelor sistemului național de apărare (FSNA), se va promova o actualizare a Nomenclatorului și a nivelurilor de constituire a rezervelor de mobilizare, aprobat prin Hotărârea a Guvernului în anul 2022.
”Luând în considerare că evoluţia situaţiei regionale este într-o continuă dinamică, se impune adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la penuria de resurse, amplificarea nivelului cererilor de produse deficitare determinate de actualele provocări de securitate şi umanitare generate de criza umanitară apărută în proximitatea frontierelor. Astfel, pe lista produselor care trebuie acumulate în rezervele de mobilizare s-au introdus produse semifabricate sau finite deficitare necesare rațiilor individuale de luptă aferente hrănirii personalului din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, potrivit organizării la război”, susține Guvernul.
15 milioane e un mizilic fata de banii aruncati pe avioane si pe patrioate. Insa e un semnal, din pacate. Sa ceara statul roman sa mergem sa luptam in Ucraina ca mergem peste el si ii dam jos pe tradatori!
Serios?? 15 milioane?? Ce război?? Cu cine ? Sau pentru ce?? Chiar n-aveti ce lucra numai să faceți senzație din orice știre de nimic!!
Votati PSDPNL
Fasole vrac nu ?
bani bagati in conturi mafie de partid pisdeu+peneleu