Guvernul a decis să schimbe radical Legea Cetățeniei române, principalii vizați fiind moldovenii de peste Prut. Autoritățile au constatat, de-a lungul timpului, că eliminarea probei de interviu pentru cei care solicitau redobândirea cetățeniei a fost o greșeală majoră, dat fiind faptul că cei mai mulți dintre cei peste 800.000 de solicitanți nu știau o boabă românește. Totodată, Autoritatea pentru Cetățenie a fost târâtă în instanță de moldoveni în mii de procese, pe motiv că depășea termenul de 5 luni în care trebuia să le acorde cetățenia română cu domiciliul în străinătate.
În entuziasmul cu ”Basarabia e România”, statul român a presupus că moldovenii de peste Prut care cereau redobândirea cetățeniei române, permisă prin lege, cunoșteau limba română. În realitate, autoritățile s-au trezit că solicitanții de cetățenie română nu știau o boabă românește, motivele pentru care doreau acest act fiind mai mult decât evidente. Deși legea a apărut în 1991, apetitul moldovenilor de peste Prut pentru cetățenia română a apărut abia din 2007, când România a intrat în UE. Din 2007 până în 25.03.2024, se înregistrase un total de 995.552 de cereri de redobândire, din care au fost rezolvate 860.849, 134.703 fiind în curs de soluționare.
”Printre măsurile adoptate de natură să permită accelerarea procedurii de redobândire cetățeniei române a fost şi cea privind eliminarea interviului prin care se verifica cunoașterea limbii române de către solicitantul de cetățenie, în nota de fundamentare a O.U.G. nr. 36/2009 arătându-se că este vorba de foști cetățeni români care, în mod evident, cunosc deja limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură și civilizație românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viața socială, așa cum prevede legislația în vigoare.
În fapt, însă, s-a dovedit că există o incongruenţă între ipoteza de la care s-a plecat pentru adoptarea acestei măsuri, respectiv prezumarea cunoașterii limbii române, şi realitatea concretă, dovedindu-se, de regulă cu ocazia depunerii jurământului, că un număr semnificativ de solicitanţi de cetăţenie, ai căror ascendenți au fost cetățeni români, nu cunosc la nivel minimal limba română”, precizează Guvernul. În acest sens, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată în ultima ședință, cei care doresc să redobândească cetățenia română vor fi obligați să cunoască limba română.
Termene nerealiste
Tot în contextul simplificării procedurii şi a soluționării cu celeritate a cererilor, era prevăzut ca verificarea de către Comisia pentru cetățenie a îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru redobândirea cetățeniei în temeiul dispozițiilor art. 11 din lege să se realizeze în termen de cel mult 5 luni de la data înregistrării cererii. Potrivit Executivului, instituirea acestui termen a fost de natură să exercite o mare presiune asupra activității Autorității Naționale pentru Cetățenie, în condiţiile gestionării unui volum ridicat al cererilor de redobândire a cetățeniei române, şi a creat aşteptări nerealiste în ceea ce priveşte obţinerea imediată a cetăţeniei române.
”Sub acest aspect, trebuie subliniat faptul că dobândirea cetățeniei române prin acordarea la cerere, inclusiv în ipoteza redobândirii acesteia, reprezintă o vocație, iar nu un drept al solicitantului, iar în realizarea scopului fundamental al Autorității Naționale pentru Cetățenie, respectiv aplicarea procedurii legale de acordare, redobândire, renunțare și retragere a cetățeniei române, deoarece procedura de natură administrativă necesită, în mod imperativ, verificarea îndeplinirii de către solicitantul de cetățenie a tuturor condițiilor cerute de lege”, arată Guvernul.
Și cu banii luați
Profitând de termenul de 5 luni stipulat în lege, mii de moldoveni au acționat în instanță Autoritatea pentru Cetățenie, care a fost nevoită să plătească bani grei pentru cheltuielile de judecată ale reclamanților și să soluționeze la urgență cererile. Astfel, în perioada 2018-2023, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a fost chemată în judecată în 6.126 de cauze. În anul de referinţă 2023, obiectul cererilor de chemare în judecată este următorul: – 2.029 (față de 1.042 de cereri de chemare în judecată în anul 2022) – cereri prin care se reclamă nesoluționarea în termen legal a cererilor de cetățenie;- 155 – contestații împotriva ordinelor de respingere a cererilor de cetățenie; – 49 – acțiuni având alt obiect precum: plata unor drepturi salariale, pretinsa neexecutare a hotărârilor judecătorești etc. ”Este de remarcat şi faptul că multe dintre acțiunile în justiție sunt formulate tocmai de titularii unor cereri de cetățenie în legătură cu care există suspiciuni de fals al actelor din dosarul de cetățenie, aceștia fiind tot mai frecvent cetățeni ai unor state din spațiul ex-sovietic în componența cărora nu se regăsesc teritorii care au aparținut în trecut statului român”, mai semnalează Guvernul.
Ce chestie d-le. Moldovenii de peste Prut, pardon, românii de peste Prut să nu cunoască și să folosească, curent, limba română, sau cum ar zice unii dintre ei, limba moldovenească, care ușor poate fi „tradusă” în română și să ia examenul ?. Dacă nu vorbesc românește/moldovinește atunci cum se înțeleg ?. Gurile rele și foarte rele ne șoptesc că o fac în rusește, chiar în familii 100% moldovene/române. Le vine mai ușor să „găvărească” (vorbească) limba ocupantului decât cea pretins maternă. Zic pretins deoarece mama româncă/moldoveancă, get-beget, vorbește mai des rusește decât românește/moldovenește. Nu mai vorbesc de rușii autentici, pentru aceștia este normal să vorbească rusește, ca limbă maternă. Revenind la problemă, conaționalii noștri de peste Prut iau cu greu examenul de română, la obținerea cetățeniei, este candidat de top 5 pentru premiul Nobel. Pentru unii cârcotași. Să nu uite că Limba Română este limba oficială a Republicii Moldova de peste 30 de ani, să nu mai arunce vina pe fosta URSS:
Alo, Guvern, Ciolacu, dna Bucura-Oprescu, modificati Legea urgent alocatiilor de stat!!! Mii de copii ai caror parinti au devenit cetateno romani si, desi nu locuiesc si nu au locuit macar 3 zile in Romania, dar au CI romanesti, primesc alocatii de stat de la noi! Bineinteles ca sumele de bani nu se sunt cheltuite in Romania si nu reintra in circuitul economic, deci dam banii afara din tara la propriu!
Ok, Ciolacu nu citeste comentariile de pe acest site, dar macar jurnalistii National pot sesiza Guvernului aceasta aberatie care ne costa mult!
Incredibil!
SA SE PUBLICE CATI INDIVIZI STRAINI AU PRIMIT CETATENIA ROMANA IN ULTIMII 15 !!, INDIFERENT DE TARA DIN CARE PROVIN .
ABIA ATUNCI SE VEDE DEZASTRUL FACUT DE DERBEDEII DE LA MAI.
Moldovenii folosesc cetățenia română numai pentru a lucra în Europa…nu există dragoste de Romania sau români…Sint foarte rasiști pe tema asta și oricînd vor fi mai mult ruși decit români..este o greșeală să dai cetățenie unor oameni care nu muncesc minim 5 ani in țară ta ,că în Germania de exemplu…
-noi am pune o taxa pe/pentru folosirea limbii romane fara drept.
Bravo,guvern.In Romania au loc doar nepalezii ,pakistanezii si afganii buni cunoscatori ai limbii si culturii romane.
Ăia muncesc cu viză, nu au cetățenie.
Ar fi mult mai bine daca s-ar pune conditia de a face dovada ca ai stat cel putin 3 ani pe teritoriul Romaniei ..iar ex.sa fie scris si vb .limba romana ..oricum se sterg la fund cu noi dupa ce pleaca in Europa desi nu au drept decat ptr.vizita (nu munca )
deci, sub unele aspecte, românii constata cu stupoare că austriecii aveau și ei dreptate cu privire la imigrația legală (prin cetățenia română) dar de fapt ilegală
Moldovanii sunt doar niste profitori ordinari, la fel ca ukropii. Scopul lor este doar ajungerea fara vize in Evropa pe baza pasaportului romanesc.
Aberație totale… Minciuni grosolane și promovarea de rasism acest articol…
Eu personal am depus pentru redobândirea cetățeniei Române în anul 1998…
Și am obținut cetățenia abia în 2012… După ce prin 2010 Băsescu a simplificat urgentarea dosarelor…
Faptul că mulți agenți Ruși din Transnistria au obținut cetățenia română fără să cunoască limba română, este incompetența serviciilor secrete al statului Român…
Și foarte mulți din zona Cernăuți și Izmail, Cetatea Alba, zona Buceagului au redobândit cetățenia română fără a cunoaște limba română.
Dar în ochii la toți retardații din România, pentru toate relele, sunt făptași doar Moldoveni Basarabeni…
Tie chiar nu ti-e rusine? „Retardatii din Romania”? Seriviciile secrete sunt incompetente?! Da’de unde stii tu? Locuiesti in Romania? Mira-m-as!
Platesti taxe, impozite, accize, TVA aici? Contribui cu ceva la bunastarea acestei tari? Contribui la pensiile celor care au construit tara asta?
Moldovene, eu cred ca esti doar un om rau si ii jignesti pe cei care ti-au oferit posibilitatea sa bantui liber in Europa!
Sunt moldovean cu cetățenia română redobândita. Am fost martor la ambasada cum cei ce depuneau dosarul nu știau nimic in română. Și da,sustin aceasta inițiativă 🫡
NU MOLDOVENII SUNT PROBLEMA PENTRU ROMANIA !!,CE ALTE NATII S-AU FACUT PESTE NOAPTE CETATENI AI ROMANIEI ????????????????
Dar ucrainenii pot cere cetatenie romana fara sa cunoasca limba romana?
Mergeti in Harghita si Covasna si aplicati legea.
Cetățenie doar pentru interese și avantaje, în rest …rusofili covinși. 😝
Majoritatea din cei peste 800000 de mii nu știau o boaba românește?De unde a scos autoarea articolului aceasta cifra? Cui folosește aceasta instigare la ura? Un articol total aberant…Autoritatea pentru Cetățenie ce face ?Nu răspunde la astfel de acuze?
Articol de 2 bani creat la comanda…voi romanilor de pe malul drept al Prutului nu v-ati luptat ca sa puteti vorbi limba romana, voua nu v-au furat pamantul si nu v-au tradat in 1940, nu v-au furat identitatea nationala, ce drept aveti sa jigniti basarabenii? In Romania romana e la ea acasa, aici noi luptam in fiecare zi ca sa o vorbim si vine o madam cu cifre inventate sa ma jigneasca pe mine ca pe un cersetor? Cetatenia e un drept, nu o milostivenie! Romani si punctum…cat despre initiativa, eu doar o sustin!