Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a decis să protesteze în fața Curții Constituționale, manifestându-și, astfel nemulțumirea față de tărăgănarea nepermisă a dezbaterii contestației depuse de Avocatul Poporului. Este vorba despre repararea inechităților din cadrul pensiilor militare, așa cum s-a făcut și în cazul pensiilor civile, pentru a se pune capăt diferențelor uriașe dintre acestea.
Proiectul de Lege 559/2024, adoptat de Parlament, care ar fi rezolvat inechitățile din sistemul de pensii militare, a înțepenit la Curtea Constituțională. Acesta a fost atacat chiar de Avocatul (anti)Poporului, iar faptul că CCR refuză, de 4 luni, să dea o soluție, creează un blocaj în rezolvarea problemei pensionarilor MAI și MApN. Actul normativ prevedea actualizarea cu gradul, cu solda sau salariul de funcție a tuturor pensiilor militare aflate în plată. Nemulțumiți de amânarea deciziei, sindicaliștii din MAI au decis să picheteze sediul Curții Constituționale, în zilele de 10 și 11 martie.
”Principala noastră nemulțumire este generată de amânarea nejustificată a dezbaterii contestației de acum patru luni, făcute intempestiv de Avocatul Poporului, la adresa proiectului legislativ L 559/2024, dar avem în vedere și regimul juridic general al pensiilor militare de stat, care sunt reglementate de diferite sisteme legislative ce generează inechități consistente în plata beneficiarilor. La protest vor veni atât pensionari militari, cât și polițiști activi și personal contractual”, se arată într-un comunicat al Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
Sindicaliștii avertizează că, în contextul conflictului militar derulat de trei ani la granița României, dar și al situației geopolitice internaționale, este nevoie urgent de implicarea factorilor politici decidenți în adoptarea unor măsuri legislative care să prioritizeze preocupările pentru întărirea capacității de apărare, ordine publică și securitate națională, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare care să vizeze și angajații SAOPSN, nu doar domeniul înzestrării capabilităților militare și dotarea logistică, măsuri ce ar conduce, implicit, la o mai bună predictibilitate în salarizare, în carieră, dar și în pensionare, dat fiind faptul că și rezerviștii sunt parte integrantă a forțelor armate, conform legislației actuale.
Blocare deliberată
Atât SNPPC, cât și alte organizații de profil ale rezerviștilor din sectorul apărare, securitate și ordine publică susțin că proiectul L 559/2024 este justificat, în acest context politico-militar internațional. În cazul în care CCR va admite contestația Avocatului Poporului, adică va bloca promulgarea L 559, este necesară implicarea Executivului și a Legislativului pentru revenirea la forma inițială a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, ceea ce ar conduce automat la indexarea pensiilor militare cu rata infației, actualizarea cu salariul de grad și recalcularea în concordanță cu majorările acordate prin lege politiștilor / militarilor în activitate, dar și scoaterea procentului acordat în conformitate cu Ordinul Meritul Militar din baza de calcul a pensiei militare și adăugarea la cuantumul rezultat, semnalează SNPPC.
”Plafonarea pensiei la cuantumul net, nu brut, conform nefastei OUG 59/2017, face ca acest beneficiu al Ordinului Meritul Militar, acordat prin Legea 223/2015, sa nu fie aplicabil în fapt. Nu trebuie omis nici faptul că pensiile militare reprezintă categoria de pensii din România care nu a beneficiat de recalculare/ indexare, în luna septembrie 2024, în contextul în care celelalte pensii din sistemul public au fost actualizate, unele fiind chiar majorate semnificativ”, mai arată SNPPC.
Ciolacu dă vina pe CCR
Conducerea SNPPC ne spune că a avut deja discuții cu premierul Marcel Ciolacu, acesta asigurându-i pe sindicaliști că va veni cu o soluție pe ceea ce înseamnă repararea inechităților pe pensile militare.
”Prim-ministrul ne-a comunicat că nu poate lua această decizie și nu poate iniția o ordonanță de urgență atâta timp cât avem acest proiect în soluție la Curtea Constituțională. Astfel, noi cerem să se dea o decizie cât mai repede, indiferent că este favorabilă sau nefavorabilă, pentru că este anormal să amâni pronunțarea de atâtea ori în 4 luni de zile, când lucrurile sunt foarte clare. Noi vrem reparația inechităților din pensiile militare, pentru că sunt personae în sistem ieșite la pensie în perioade diferite cu pensii diferite, deși au ocupat aceeași funcție”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.
Dacă e să vorbim de inechități, păi hai să vorbim… Să meargă tot poporul la Curtea „ne” și „super” și „anti” constituțională pentru că unii se pensionează la 45 de ani iar restul adună 45 de ani vechime în „câmpul muncii”. Că și despre asta se poate vorbi. Sau asta nu mai e „inechitate”
Că unii au șomat nonstop la serviciu (în câte războaie a fost România după 1945?) sau doar au biruit popota. Sigur se vor trezi ăia cu „Am servit patria”. UNDE, LA POPOTĂ!? Cei care au ridicat blocuri, baraje, fabrici și uzine, au fost bătuți de ploi și viscol și au muncit pînă la 65 de ani ce să mai zică?
Pensiile militaurizaților se indexau anual, ale celor care chiar au muncit se indexau din cincinal în cincinal. ȘI TOT NU IES ÎN STRADĂ!
Eu, susțin că asaltul ar trebui dat asupra hoților, criminalilor, răufăcătorilor de orice fel. Trecerea în mașini, ostentativ în trafic cu ochii în telefoane și nu la ce se petrece pe stradă, nu-i avantajează deloc, ba chiar dimpotrivă. Sa fie siguri ca dacă sloganul de pe mașini nu ar fi doar de fațadă, azi, n-ar trebui să asalteze CC, am face-o noi pentru ei.
stati ba linistiti ca nu au rezolvat astia nici o pensie.credeam ca se duc sa i ia!!
Interesant. CCR a devenit instrumentul util pentru tot felul de potlogarii.
Anonimule:
Nu te-ai plictisit?
Ai pasat, ai dat cu capul, ai marcat, ai aplaudat! Mai spune ceva să nu adormi sau du-te la muncă!
De atâtea ori am spus ca aceste așa numite PENSII MILITARE să fie denumite SOLDE MILITAR ÎN REZERVĂ fiindcă așa este și atunci nu ar mai exista contre cu civilii . Dar militarii angajați în rezervă care au 25 de ani , stau acasă și sunt chemați la nevoie primesc pensii ? Nici vorbă, solde .