Fiindcă nu s-a putut abține să bage mâna în buzunarele angajaților, MAI a făcut în așa fel încât a țepuit o parte din polițiștii care au asigurat paza secțiilor de votare de la ultimele alegeri. Astfel, agenții care au fost nevoiți să păzească secțiile unde numărătoarea și problemele s-au prelungit cu câteva zile de data limită de luni noaptea, au făcut, de fapt, muncă voluntară. Tot muncă voluntară au făcut și polițiștii care au lucrat în secțiile de votare 6 sau 7 ore, condiția fiind să prindă cel puțin 8 ore într-o zi.
Polițiștii nu au fost mulțumiți de modul în care s-a rezolvat plata indemnizației pentru paza secțiilor de votare, pentru că ea s-a dat pe un termen fix, până luni la ora 12 noaptea, ori au fost foarte multe secții de votare care și-au prelungit activitatea până vineri și chiar sâmbătă, ne spune Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC).
”Să nu uităm ce s-a întâmplat în București, în Sectorul 1. Și în alte părți s-a întâmplat să rămână polițiștii să păzească sacii cu buletinele de vot până dimineață. Banii s-au plătit doar de joi noaptea până luni noaptea, apoi nu s-a mai plătit nimic, deși activitatea s-a desfășurat în continuare acolo unde a fost nevoie. Și a mai fost o problemă, creată de condiția pusă de MAI ca polițistul să fi lucrat 8 ore într-o zi, ca să poată fi plătit cu 225 de lei. Dar am avut colegi care au lucrat 6 sau 7 ore, că a depins de ora la care au intrat în serviciu, și nu au primit niciun ban. Și nu este corect cum s-a procedat”, ne-a declarat președintele SNPPC, Vasile Zelca. Acesta a transmis MAI că trebuie mers până la finalizarea misiunii, pentru că, dacă se prelungește programul pentru că nu pică pe cheie comisia de numărare a voturilor etc, nu e vina polițistului, care trebuie remunerat cu acea indemnizație cât timp asigură paza buletinelor de vot. În plus, cei care lucrează mai puțin de 8 ore, trebuie plătiți corespunzător.
”Ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri cu plata indemnizației este un argument în plus pentru a introduce refuzul asigurării pazei secțiilor de votare, ca semn de protest”, ne-a precizat Vasile Zelca, președintele SNPPC.
Începe sezonul protestelor
Sindicaliștii din MAI au solicitat premierului și vicepremierului o nouă rundă de întâlniri, pentru a rezolva nemulțumirile polițiștilor. Dacă întâlnirea nu se va concretiza, SNPPC amenință cu acțiuni de protest, luând în calcul inclusiv refuzul pazei la secțiile de votare, pentru că oricum nu intră în fișa postului.
”Noi cerem să se actualizeze norma de hrană, indemnizațiile, care sunt blocate la o bază de calcul din decembrie 2009, și sporurile, care sunt blocate la nivelul lui decembrie 2018, precum și elaborarea unui ghid al carierei, necesar pentru predictibilitatea în carieră. De asemenea, calculul cuantumului decontării transportului, care este raportat la nivelul vechiului salariu minim brut din urmă cu peste doi ani, de 2.550 lei (fiind plafonat prin OUG ,,trenuleț” din decembrie 2023), trebuie actualizat la suma de 3.700 – valoarea salariului minim brut pe țară, în prezent -, nu raportat la alte valori financiare mai mici, asemănător compensației pentru chirie, sporurilor și idemnizațiilor”, a afirmat Vasile Zelca, preșdintele SNPPC.
Potrivit sindicatului, modificările aduse de HG nr. 538/2024 restricționează numărul de beneficiari și modifică, în parte, tot restrictiv, condițiile de acordare. În plus, întârzierea în elaborarea normelor a menținut perioada lungă de nedecontare a acestui drept, situație care a afectat financiar beneficiarii din MAI.
Pensionarii militari, în alertă
În ce privește pensionarea, SNPPC se concentrează acum pe un proiect legislativ elaborat de Senat, prin care se va actualiza cuantumului pensiilor militare de stat în raport cu solda militară /salariul gradului profesional și al funcției deținute anterior trecerii în rezervă, care ar înlătura inechitățile din sistem.
”Așteptăm să vedem ce se va întâmpla, pentru că de la Consiliul Legislativ a primit aviz negativ, iar de la Consiliul Economic și Social a primit aviz pozitiv. Dacă proiectul legislativ va fi adoptat și promulgat (deși avem unele rezerve, pe fondul sesiunilor electorale parlamentare și prezidențiale care urmează), recalcularea pensiilor militare de stat, de către casele de pensii sectoriale, va avea loc într-un interval de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Vrem să corectăm inechitățile pentru cei care au ieșit la pensie de-a lungul timpului, pentru că cei care au ieșit la pensie înainte de 2015 au niște pensii de mizerie, comparativ cu cei pensionați între 2015-2017, care iarăși au probleme în comparație cu cei pensionați după 2017, iar de aici intrăm într-o degringoladă totală”, ne-a mai precizat Vasile Zelca, președintele SNPPC.