Autoritățile locale trebuie să preia controlul asupra piețelor publice și a cimitirelor care au fost date în concesiune privaților, susțin parlamentarii liberali, într-un proiect de lege depus la Senat. Aceștia arată că toate concesiunile s-au dovedit un adevărat fiasco, având în vedere abuzurile care s-au comis asupra populației, precum și calitatea scăzută a serviciilor după privatizarea acestora. Inițiatorii proiectului consideră că piețele și cimitirele sunt resurse fundamentale care trebuie să servească interesului public și să asigure accesul echitabil la servicii esențiale pentru cetățeni.
Toate contractele de concesiune a piețelor publice și a cimitirelor trebuie reziliate, serviciile urmând să revină sub controlul autorităților locale, se precizează într-un proiect de lege depus la Senat de parlamentarii liberali. Piețele publice și cimitirele sunt bunuri de interes general, esențiale pentru buna funcționare a comunităților locale, iar acestea trebuie să servească interesului public, asigurând accesul echitabil la servicii esențiale pentru cetățeni, arată parlamentarii. Potrivit acestora, în ultima perioadă, s-a constatat o tendință crescândă de concesionare a acestor activități de către autoritățile locale, fără o reglementare adecvată și fără o transparență suficientă în gestionarea lor. ”Concesionarea piețelor și cimitirelor a generat multiple probleme care afectează atât administrațiile locale, cât și cetățenii. De multe ori, concesionarii acestor servicii au urmărit profturi personale, fără a respecta standardele de calitate și fără a asigura accesul egal al tuturor cetățenilor. De asemenea, gestionarea acestor domenii de interes public de către entități private poate conduce la abuzuri, creșterea tarifelor și o administrare deficitară, care se reflectă direct în viața locuitorilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Inițiatorii spun că, în acest context, este necesară o intervenție legislativă care să reglementeze în mod corect și transparent aceste domenii esențiale pentru bunăstarea comunității și să garanteze că piețele și cimitirele rămân în proprietatea și administrarea autorităților locale.
Val de abuzuri
De-a lungul anilor, în mai multe municipii din țară, concesionarea piețelor și a cimitirelor a generat o serie de scandaluri care pun în evidență riscurile și abuzurile sistemului actual, subliniind necesitatea unei reforme legislative, susțin parlamenatrii. Aceștia dau exemplul Timișoarei, unde un contract de concesiune a cimitrelor a dus la înșelarea cetățenilor, aceștia find obligați să plătească sume mari pentru înmormântări, fără a beneficia de servicii corespunzătoare, în timp ce Primaria nu a intervenit pentru a reglementa aceste situații abuzive. În alte orașe, precum Slatina, scandalurile legate de administrarea cimitirelor au fost și mai intense, când primarul a acuzat direct administratorii cimitirelor concesionate de impunerea unor reglementări abuzive, interzicând înmormântările în weekend, ceea ce a generat proteste publice și conflicte între autorități și concesionari. Totodată, la București, concesionarea Pieței Moghioroș a fost marcată de un contract favorabil unei firme private, în timp ce piața a fost lăsată să se degradeze, iar tarifele percepute comercianților erau de multe ori disproporționate. Un alt caz notabil este al Pieței Amzei, care a fost închiriată unei firme condusă de o persoană condamnată pentru înșelăciune, ceea ce a dus la o gestionare defectuoasă și în detrimentul intereselor comunității, mai semnalează inițiatorii proiectului legislativ.
Interdicții pe toată linia
Pentru a contracara aceste abuzuri, parlamentarii vor să legifereze interzicerea concesionării serviciilor care țin de administrarea piețelor agroalimentare, bazarelor, târgurilor, oboarelor, cimitirelor, crematoriilor și serviciilor de pompe funebre. În același timp, proiectul de lege prevede anularea de drept a tuturor concesiunilor de piețe și cimitire încheiate până la data intrării în vigoare a noii legi. După promulgarea legii, autoritățile publice locale vor avea la dispoziție un termen de 60 de zile pentru a notifica încheierea acestor contracte și pentru a prelua bunurile sși serviciile concesionate în patrimoniul lor, reînființând astfel controlul și administrarea publică asupra acestor servicii esențiale pentru comunitate.
Un pamflet : Pai, va duceti la piata, la producatori, la produse romanesti?
Nu va mai duceti la supermarket?
Nu o sa va mai duceti….la piata.
Cu asa intentii „bune” in lege….O sa fie asa contracte, doar ale lor, poate ale intermediarilor supermarketurilor si asa chirii….de nu mai pupati producatori…
De parca nu le-au concesionat pe spagi la oamenii lor din partide. Anuleaza sa vezi despagubiri apoi.
In timpul asta noi finantam de 10 ani eolienele si solarele, prin factura de curent. De ce nu se intreaba nimeni cand se intorc banii aceia la stat- adica la noi.
Pai concesionarul isi platea „cotizatia ” dupa cum s-au” inteles „.Daca le preia statul,cum ramane cu cotizatia ? Se vor spagui smecherii statului intre ei ? La astia te poti astepta la orice.Vorba lui Cristoiu.
Cimitirele parohiilor revin si ele la primarii ?