AcasăSOCIALRomânia îmbătrâneşte pe zi ce trece! Numărul vârstnicilor îl depăşeşte pe cel...

România îmbătrâneşte pe zi ce trece! Numărul vârstnicilor îl depăşeşte pe cel al tinerilor

Scade populația României! Țara noastră a pierdut peste un milion de locuitori, din 2011

Îmbătrânirea populației din România continuă într-un ritm alarmant. Populația rezidentă a depășit 19 milioane de persoane la 1 ianuarie 2024.

Fenomenul de îmbătrânire demografică se accentuează.

123,8 persoane vârstnice la fiecare 100 de tineri

Îmbătrânirea populației continuă într-un ritm alarmant, cu un raport de 123,8 persoane vârstnice la fiecare 100 de tineri sub 15 ani.

De asemenea, în România există mai multe femei decât bărbați, iar majoritatea locuiește în mediul urban. Astfel, 51,9% din populație trăiește în orașe, iar 51,4% sunt de sex feminin.

„Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (ridicându-se la 123,8 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani), ecartul (diferența n.r.) dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani ajungând la 736.000 persoane, în creştere faţă de 669.000 persoane la 1 ianuarie 2023”, potrivit INS, citat de adevarul.ro.

Populația UE se reduce mai repede decât se aștepta

2024 ar putea marca un punct de cotitură în istoria Uniunii Europene, întrucât populația de 448 de milioane de locuitori a început un declin persisten, marcând o scădere fără precedent pe timp de pace, conform previziunilor ONU.

Anul trecut, Eurostat a estimat că populația va atinge un nivel maxim de 453 de milioane de locuitori în 2026.

Însă cifrele din 2023 au fost sub așteptări, relatează FT, deoarece nașterile din UE au scăzut la niveluri pe care Eurostat nu le prevăzuse pentru încă două decenii, ceea ce sugerează că vârful ar putea fi atins înainte de 2026.

Ceea ce devine clar este faptul că inversiunea demografică a UE, care se anunță de mult timp, pare să vină mai devreme decât au prevăzut experții.

Multe dintre cele 27 de țări membre se confruntă de zeci de ani cu rate de natalitate extrem de scăzute. Având în vedere că, în prezent, partea cea mai productivă a populației este în scădere, există o presiune suplimentară asupra finanțelor publice, ceea ce are consecințe asupra perspectivelor economice și a poziției geopolitice a blocului comunitar.

author avatar
Andrei Ștefan
313 afisari

2 COMENTARII

  1. las ca vine doamna cu coasa din franta sa echilibreze balanta! pantelimonu’ petrece asa cum bate inima tarii – securitatea – si ziua si noaptea!

  2. Acest lucru era de asteptat, raportat la situatia POLICO-ECONOMICA a ROMANIEI in conditiile actuale, in care o mare parte dintre tineri pleaca, care in cotro, ca sa-si poata castiga exzistenta, iar cei batrani raman pe BATATURA, ca de EI !! nu mai are nevoie nimeni !!! nici macar…CASA de PENSI-ROMANA!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger