Sub motivația că ar fi un obiectiv prioritar, Ministerul Agriculturii a turat motoarele finanțării liceelor cu profil agricol din România, scopul final fiind întinerirea și profesionalizarea forței de muncă în acest domeniu. Având în vedere subvențiile înjumătățite de la UE și subfinanțarea cronică a sectorului agricol, la care se adaugă politica antinațională aplicată în problema importurilor din Ucraina, fermele românești sunt pe cale de dispariție. Astfel că școlirea elevilor din țara noastră se face exclusiv pentru livrarea acestora pe plantațiile UE.
Mimând o preocupare intensă pentru învățâmântul agricol, după ce a distrus fermele românești, Guvernul a decis să accelereze finanțarea liceelor de profil, pe motiv că trebuie întinerită și profesionalizată forța de muncă din acest sector. Cum și adresabilitatea către licee cu aceste profile este pe măsura absenței unei cariere în domeniu, școlirea celor care se mai îndreaptă, totuși, spre aceste unități de învățământ pare mai degrabă un răspuns la o solicitare din culisele UE, care are nevoie ca de aer de muncitori pe plantațiile statelor dezvoltate.
Forța de muncă din România corespunde, pe toate planurile, cerințelor statelor Uniunii Europene: prost plătită, supranormată și rezistentă la condiții mizere. Singurul lucru care mai lipsea era profesionalizarea ei, astfel că România a decis să răspundă prompt nevoilor UE, cu tineri gata pregătiți pentru a presta în țări străine.
”Unul dintre obiectivele prioritare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este susținerea financiară a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol în vederea creării condițiilor necesare pentru atragerea unui număr cât mai mare de elevi către învățământul liceal agricol, precum și pentru o mai bună pregătire profesională a acestora pe parcursul procesului de învățare, astfel încât să fie asigurată întinerirea și profesionalizarea forței de muncă în agricultură”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat pe masa Executivului.
Se pregătesc standarde europene
Investițiile și cheltuielile suportate din buget pentru cele 59 de licee existente privesc construcțiile agricole și zootehnice, clădirile cu destinație săli de clasă și laboratoare, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului și pentru racordarea la utilități.
Totodată, se va finanța achiziționarea de combine, tractoare și echipamentele de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor și loturilor didactice, a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare, încălzire, celule fotovoltaice, mijloace informatice pentru digitalizare în domeniul agriculturii și conexe acesteia.
Cu banii primiți de la minister, liceele pot înființa sau moderniza plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe, alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, elaborarea de manuale/module școlare de specialitate în format digital, modernizarea stagiilor de practică a elevilor în concordanță cu noile schimbări din agricultură, perfecționarea cadrelor didactice de specialitate și schimburi de experiență, precum și înființarea de noi specializări/calificări profesionale în domeniul agriculturii.
Investiții mari, bani puțini
Cu toate investițiile anunțate, Ministerul Agriculturii susține că măsurile propuse nu au impact financiar semnificativ asupra bugetului general consolidat. Și asta pentru că valoarea alocării bugetare pentru anul 2024 este de doar 13.500 mii lei, pentru anul 2025 este propusă suma de 15.000 mii lei, iar pentru anul 2026 este necesară suma de 15.000 mii lei, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Din aceste sume vor fi susținute și stagiile de practică a elevilor din învățământul tehnologic prin finanțarea pentru achiziția de echipamente de protecția muncii, transportul elevilor la și de la locul de practică, după caz, rechizitele necesare pe perioada practicii, obținerea permisului de tractorist rutierist, achiziția de microbuze pentru transportul elevilor la practică, suport alimentar pe perioada stagiilor de practică, constând într-o masă caldă sau după caz, într-un pachet alimentar, în cuantum maxim de 20 lei/elev/zi.
Lepre si slugi.