AcasăSOCIALS-a dat alerta în Poliție. Încep restructurările?

S-a dat alerta în Poliție. Încep restructurările?

Polițiștii cred că Guvernul vrea să se răzbune pentru proteste

Polițiștii se tem că în MAI vor începe restructurările, după ce mai mulți oficiali ai Guvernului au vorbit despre excesul de personal bugetar. Sindicaliștii din sistem arată că Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un deficit grav de personal și o reducere a numărului de angajați, inclusiv prin dispariția posturilor vacante, ar pune în pericol siguranța cetățenilor.

Semnalele alarmante despre deficitul de personal din MAI nu au avut niciun efect în ultimii ani, ci, dimpotrivă, decidenții politici nu au făcut decât să agraveze această problemă. Austeritatea anunțată de Guvern, doar pentru eșaloanele inferioare, nu și la vârf, a început să vizeze întreg personalul bugetar, polițiștii temându-se că se vor face reduceri de personal chiar și în Ministerul Afacerilor Interne. ”Blamăm aserțiunile unor demnitari, care fac afirmații populiste, subminând încrederea cetățenilor în instituțiile statului. În ultimele zile, mass-media au publicat declarații ale unor înalți demnitari din arcul politic guvernamental și din instituții centrale (îndrituite sau nu să aplice politici publice în domeniu), referitoare la excesul de personal bugetar și, în consecință, la necesitatea reformării instituțiilor de stat, în sensul reducerii numărului de angajați. Printr-o adresă oficială, primită de la MAI, la sfârșitul anului trecut, am fost informați că deficitul de personal, în cadrul categoriei funcționari publici cu statut special – polițiști este în procent de aproximativ 20%. În cifre, vorbim de circa 15.000 de polițiști/polițiști de frontieră etc., la care se adaugă deficitul de peste 5.000 de angajați în structurile militarizate ale MAI. În prezent, la nivelul Poliției Române, deficitul de personal, în unele structuri operative, mai ales în cele din mediul rural sau din urbanul mic, ajunge și la procentul de 50%. Majoritatea structurilor operative se confruntă cu un deficit mediu de personal de 20-30%, situație cu implicații extrem de negative asupra eficienței misiunilor derulate în slujba comunității”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

”Ne așteptăm la orice”

Sindicaliștii ne spun că, deși deficitul real este de peste 30.000 de polițiști, se așteaptă la orice, inclusiv disponibilizări și radierea funcțiilor vacante. ”Noi avem și foarte multe funcții neocupate și nebugetate, iar deficitul de personal este mult mai sever, pentru că este calculat pe o schemă de personal subdimensionată, care nu reflectă situația operativă. S-au dezvoltat orașele mici care au acum 10.000-15.000 de locuitori, dar au rămas tot doi polițiști, când ar trebui să fie 20-30. La Poliția Capitalei deficitul este de 1.500 de polițiști. Iar angajații din sistem primesc tot mai multe atribuții, dar ei tot ăia sunt. Numai anul trecut s-a mărit deficitul cu vreo 4.000 de polițiști. Au ieșit foarte mulți la pensie iar admiterea în școli nu s-a făcut nici în toamna lui 2019 și nici în toamna lui 2020. Am mai avut pierderi în 2017 și 2018 câte 3.000 de polițiști pe an. Dacă nu ai o stabilitate și o predictibilitate a salariilor și a pensiilor, normal că toți colegii se pensionează când îndeplinesc condițiile legale. Avem polițiști cu vârste de 50 de ani și râd colegii de ei și spun că au 60 de ani. Media de vârstă a polițiștilor în activitate și pensionați este undeva la 60-65 de ani, pentru că mor mai repede. Stres, noapte, sâmbete, duminici, sărbători, presiune, chemați de acasă, pentru că serviciul polițienesc are caracter de permanență, toate astea se adună”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședinte SNPPC.

Deprofesionalizare dictată de la vârf

40% dintre mașini au peste 10 ani vechime, iar pistoalele Beretta au ajuns elemente de decor, atâta vreme cât nu există muniție pentru trageri, ne spun polițiștii. ”Anul trecut cred că s-au făcut în total trei trageri. Și după aceea au pretenția ca, dacă tragem cu armele din dotare, să și nimerim persoana în umăr, în picior. Dar trebuie să ai antrenamente pentru asta, să tragi cel puțin în fiecare lună. Ne-au luat pistoale și le ținem în fișete. Uitați-vă la cazul Onești. Acolo ne așteptam să avem o structură de intervenție rapidă la fel ca cea de la SIAS, dar nu poți, că ai 20 de angajați care trebuie să facă ture de 24 cu 48 și nu ai timp să-i duci la pregătire”, ne-a mai precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.605 afisari

14 COMENTARII

  1. Vai ce se mai pling milițienii..Ca o sa fie putini și nu mai pot înșuruba becul! La o schimbare de bec e nevoie de 3 milițică.Unu tine becu și ăilați doi îl invărt. Sint putini și nu fac față sa dea amenzi la români ca nu poarta măști pe strada sau in biserica. Se apropie Sfintele Paști și ei milițică sint putini nu ne pot opri sa intram în biserici de ÎNVIERE .Vai nu au mașini..MINCIUNI! Le-a cumparat actuala guvernare mii de mașini noi alea in culorile galben albastru ale peneleului.De altfel se și vad pe strada cu ochiul liber.

  2. Avand in vedere, considerentele mentionate si exigentele impuse de eficentizarea sistemului din punct de vedere al optimizarii fluxurilor functionale si structurii organizatorice si necesitatea asigurarii obiectivitatii si confidentialitatii datelor si informatiilor judiciare trebuie intarit controlul judiciar si diminuat cel politic si administrativ, drept urmare sunt necesare modificari esntiale la organigramele institutiilor care au reprezentare centrala, astfel:
    Fuzionarea I.G.P.R.- Politia Romna cu I.G.P.F.- Politia de Frontiera si I.G.I.- Inspectoratul Genera pentru Imigrari intr-o singura institutie sub denumirea de Politia Romana;
    Caracteristicile operative asemanatoare ale celor trei entitati si necesitatea exploatarii in comun a unei singure baze de date operative, impune, pentru o functionare eficienta a sistemului de ordine si siguranta publica, necesitatea ca acestea sa aiba un management operativ comun.
    Organigrama de functionare trebuie conceputa si proiectata pe doi piloni ai activitatilor de baza (daca se adopta forma centralizata de gestionare a resurselor umane, la nivelul ministerului) si anume:

    I. Diviziunea Operationala a Politiei Romane cu urmatoarea componenta:
    1. – Unitatea Centrala de Informatii cu doua componente;
    a). – Biroul national de culegere a informatiilor judiciare:
    – sectiunea de coordonare
    – sectiunea de gestionare a informatiilor teritotiale
    – sectiunea de gestionare a informatiilor la nivel central
    – sectiunea operatiuni informative speciale
    b). – Unitatea centrala de analiza a informatiilor;
    – sectiunea de analiza operationala
    – sectiunea de analiza strategica
    – sectiunea de monitorizare si sprijin
    2. – Directia Politiei Judiciare cu patru structuri;
    a). – Serviciul coordonare si sprijin tehnic operativ cu patru componente;
    – centrul de cooperare poliţienească internaţională
    – cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă
    – arme, explozivi şi substanţe periculoase
    b). – Brigada de C.C.O.A cu doua sectiuni;
    – sectiunea antidog
    – sectiunea de combatere a crimei organizate
    c). – Serviciul central specializat in combaterea criminalitatii judiciare comise cu violenta cu trei domenii de actiune;
    – tehnici si proceduri pentru combaterea infractiunilor contra persoanei;
    – tehnici si proceduri pentru combaterea infractiunilor contra patrimonoului;
    – evidenta si proceduri pentru prinderea urmaritilor.
    d). – Serviciul central specializat in combaterea criminalitatii economice si informatice cu cinci domenii de actiune;
    – tehnici si proceduri pentru combaterea infractiunilor referitoare la regimul vamal si la tranzactii intracomunitare;
    – tehnici si proceduri pentru combaterea infractiunilor privind utilizarea fondurilor publice si a activelor statului;
    – tehnici si proceduri pentru combaterea infractiunilor specifice sistemelor, bancar, de asigurari si valutar si altor institutii(organizatii) financiare;
    – tehnici si proceduri pentru combaterea infractiunilor referitoare la spalarea banilor, regimul cazinourilor si casele de amanet;
    – tehnici si proceduri pentru combaterea infractiunilor referitoare la
    evaziunea fiscala si proprietatea intelectuala.
    3. – Directia Politiei de Ordine si Siguranta Publica trebuie sa cuprinda:
    a). – Serviciul coordonare si sprijin tehnic operativ;
    – cooperare interinstitutionala
    – implementare concepte si practici europene
    – regim contraventii
    b). – Serviciul independent de Ordine Publica cu trei domenii de actiune;
    – proceduri pentru mediul urban
    – proceduri pentru mediul rural
    – sisteme de securitate
    c). – Serviciul independent de Politie Rutiera cu trei domenii de actiune;
    – coordonarea aplicarii legislatiei rutiere
    – sistematizare, stare tehnica si legalitate transporturi
    – proceduri insotiri misuni speciale
    d). – Serviciul independent de transporturi, navale, aeriene si feroviare;
    – coordonarea aplicarii legislatiei in domeniile de transporturi navale, aeriene si feroviare;
    – cooperare internationala in cele trei domenii de transport.
    4. – Directia Politiei Stiintifice (Institutul Criminalistic) cu patru servicii
    in componenta;
    a). – Serviciul central de expertize criminalistice;
    b). – Serviciul central de identificări judiciare;
    c). – Serviciul central de expertize fizico – chimice;
    d). – Serviciul central de biocriminalistică;
    e).- Serviciul de coordonare sprijin tehnic si control – evaluare la subunitatile teritoriale;
    5. – Directia Imigrari cu trei servicii in componenta;
    a).- Serviciul coordonare si sprijin tehnic operativ cu patru compartimente;
    – comunicatii si informatica
    – spatiu schengen, afaceri europene si cooperare internationala
    – politici de migratie
    – proceduri administrative si judiciare
    b). – Serviciul central migratie;
    c). – Serviciul central azil si integrare;
    6. – Directia Politiei de Frontiera
    a). – Unitatea de management a proiectului „Sistem integrat de securitate a frontierei”;
    b). – Serviciul supraveghere, control trecere a frontierei si combatere a migratiei ilegale si a infractionalitatii transfronaliere;
    c). – Serviciul operativ Porturi Maritime;
    d). – Serviciul gestionare grupuri navale;
    II. Diviziunea Sprijin Tehnic, Operativ al Politiei Romane cu urmatoarea componenta;
    a). – Serviciul afaceri europene, programe cooperare internaţională si traduceri;
    b). – Serviciul central de Comunicatii si Informatica;
    c). – Serviciul independent Cabinet, Relatii Publice si Probleme Operationale;
    d). – Serviciul independent de Control Intern si Contencios;
    e). – Serviciul Central pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.
    Componentele structurale de asigurare logistica si financiara de la cele trei institutii (I.G.P.R., I.G.P.F. si O.R.I.) trebuie externalizate in baza unor proceduri SPOECIALE.
    „INSTITUTUL de PREVENIRE şi PSIHOLOGIE”(Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii) a fost creat la 01 iunie 1998 (din ratiuni dictate de o anumita conjuctura interna, exces de zel si pentru satisfacerea unor orgolii dar si interese personale) în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Nu are corespondent in tarile din cadrul U.E.. Desi nu desfasoara activitati specifice muncii de politie are structuri corespondente si în teritoriu, la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie.
    Daca aceasta institutie s-ar fi specializat in ceea ce pretinde ca are ca obiect de activitate, atunci trebuie externalizata si pentru a capata statut de O.N.G. de utilitate publica, poate si autofinantata pentru ca e posibil ca cei interesati de serviciile sale de spacialitate, sa caute atragerea lor daca sunt valoroase.
    – Unitatile teritoriale de politie inclusiv cele de frontiera, trebuie restructurate si configurate tinand cont de aceeasi algoritmi sau ratiuni utilizate la alcatuirea organigramei aparatului central al Politiei Romane. Situatia operativa gestionata de Politiile municipale resedinta de judet din cadrul IPJ-urilor trebuie preluata de catre compartimentele corespondente care functioneaza in interiorul structurilor judetene existente. I.J.P.F-urile trebuie transformate in servicii si incorporate in organigramele I.P.J-urilor pe raza caruia isi are competenta teritoriala.
    – Avand in vedere necesitatea controlului judiciar asupra procesului de
    investigare a infractionalitatii se impune ca activitatile specifice referitoare la cazierul judiciar sa fie gestionate de catre Ministerul Justitiei ca si administrarea aresturilor aflate in prezent in responsabilitatea Politiei Romane.

  3. AVANSAREA IN GRAD SI FUNCTIE A PERSONALULUI;
    Pentru cresterea obiectivitatii promovarii in functie, avansarii in grad si acordarii de distinctii si medalii este necesar eficientizarea procedurilor si tehnicilor utilizate in prezent, astfel:
    – Numarul functiilor cu grade mari de ofiter sau subofiter(agenti) inclusiv cu gradul de general (chestor), prevazute in statele de organizare din structura sistemului trebuie sa fie riguros renormate (tinand cont de anumite ponderi si alogoritmi) pentru a se pune bazele unor grile care sa permita o dispersie piramidala corespunzatoare responsabilitatilor impuse de anumite capacitati intelectuale si standarde ce pot asigura o eficienta sporita in plan managerial si operativ dar si in ceea ce priveste folosirea resurselor.
    Avansarea la gradul de general (chestor) sa se faca de asemenea in conditii de o inalta exigenta intelectuala si profesionala, astfel:
    – dupa implinirea virstei de 45 de ani cand ofiterul are acumulata suficienta experienta [exceptie facind cei care au rezultate remarcabile in activitatea profesionala (incriminarea crimei organizate sau faptelor coruptie care reclama riscuri mari) si virsta de peste 35 de ani];
    – cu recomandare din partea SINDICATULUI si al Corpului de Generali in randul carora doreste sa activeze care se poate obtine doar prin vot cu o majoritate calificata de 75%;
    – cu avizul CSAT;
    – numai dupa elaborarea unei lucrari stiintifice importante si de inalta tinuta realizata intr-un domeniu si cu subiect specific sistemului;
    – in urma absolvirii examenului dat, in baza unei bibliografii, in fata unei comisii
    formata din 9 membrii proveniti din institutii fundamentale ale statului (Academia Romana, Curtea Constitutionala, Inalta Curte de Casatie si Justitie, OSIM, Sindicatul Politistilor, Academia de Politie, Comandament de Arma, etc.).
    – Acordarea diferitelor distinctii si medalii de merit sa se faca cu mai mult discernamint, pe criterii de excelenta si in baza unor documentari cat mai laborioase.
    – Pentru cresterea prestigiului, credibilitatii si eficientei institutiilor din structura sistemului de ordine si siguranta publica Poliţia Romana, Jandarmeria Romana si I.G.S.U. este necesar ca procedura desemnarii sefilor acestora institutii sa se faca pe baza unei selectii din mai multe candidaturi depuse pentru aceeasi functie si pentru un mandat bine delimitat de 4 sau 5 ani.
    Dupa avizul primit de la C.S.A.T. si o mediatizare (dezbatere publica) corespunzatoare, prin vot Parlamentar sa se decida in functie de valoarea strategiei manageriale expuse de fiecare candidat, cea mai valoroasa si merituoasa persoana pentru ocuparea funcţiei vacante sau vizate. Eliberarea acestora din functie sa se faca numai la sfarsitul mandatului, iar cand situatia o impune mai devreme din diferite motive imputabile sefilor sa se decida tot prin vot parlamentar.
    – In vederea eliminarii unor situatii de contestare a rezultatelor, comisiile de examinare pentru promovari in functii publice sau in grade profesionale trebuie sa aiba in componenta lor in mod obligatoriu ca membru pe linga specialisti cu responsabilitati profesionale in domeniu respectiv si un JUDECATOR de CONTENCIOS ADMINISTRATIV, cu competenta teritoriala pe raza caruia isi are sediul institutia Sistemului de Ordine si Siguranta Publica pentru a veghea la respectarea legalitatii procedurii si nu numai.

  4. se vor restructura oparte functiile de conducere după reorganizare, s-a tras de timp prea mult timp, nu știu ce mai așteaptă Bode, are totul pregătit numai trebuie să inițieze legea în parlament!!! Sunt mlți sefi care vor trece la munca de jos sau vor pleca în pensie înainte de marea organizare!!!!

  5. Să fie eliminate SALARIILE DE EXCEPȚIE din sistem ! Acestea sunt, de fapt, sporuri pe care și le atribuie doar cei din staff-urile unităților de poliție, jandarmi sau pompieri, pentru a-și mări, artificial viitoarele pensii ! Să se elimine posibilitatea alegerii a 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, pentru calcularea pensiilor ! Să nu se mai atribuie 3 sau 6 luni la an pentru personalul logistic, contabilitate sau purtător de cuvânt ! Sunt bani de la buget, cheltuiți aiurea !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger