Cauta

S-a dat alerta în Poliție. Încep restructurările?

Polițiștii cred că Guvernul vrea să se răzbune pentru proteste

Polițiștii se tem că în MAI vor începe restructurările, după ce mai mulți oficiali ai Guvernului au vorbit despre excesul de personal bugetar. Sindicaliștii din sistem arată că Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un deficit grav de personal și o reducere a numărului de angajați, inclusiv prin dispariția posturilor vacante, ar pune în pericol siguranța cetățenilor.

Semnalele alarmante despre deficitul de personal din MAI nu au avut niciun efect în ultimii ani, ci, dimpotrivă, decidenții politici nu au făcut decât să agraveze această problemă. Austeritatea anunțată de Guvern, doar pentru eșaloanele inferioare, nu și la vârf, a început să vizeze întreg personalul bugetar, polițiștii temându-se că se vor face reduceri de personal chiar și în Ministerul Afacerilor Interne. ”Blamăm aserțiunile unor demnitari, care fac afirmații populiste, subminând încrederea cetățenilor în instituțiile statului. În ultimele zile, mass-media au publicat declarații ale unor înalți demnitari din arcul politic guvernamental și din instituții centrale (îndrituite sau nu să aplice politici publice în domeniu), referitoare la excesul de personal bugetar și, în consecință, la necesitatea reformării instituțiilor de stat, în sensul reducerii numărului de angajați. Printr-o adresă oficială, primită de la MAI, la sfârșitul anului trecut, am fost informați că deficitul de personal, în cadrul categoriei funcționari publici cu statut special – polițiști este în procent de aproximativ 20%. În cifre, vorbim de circa 15.000 de polițiști/polițiști de frontieră etc., la care se adaugă deficitul de peste 5.000 de angajați în structurile militarizate ale MAI. În prezent, la nivelul Poliției Române, deficitul de personal, în unele structuri operative, mai ales în cele din mediul rural sau din urbanul mic, ajunge și la procentul de 50%. Majoritatea structurilor operative se confruntă cu un deficit mediu de personal de 20-30%, situație cu implicații extrem de negative asupra eficienței misiunilor derulate în slujba comunității”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

”Ne așteptăm la orice”

Sindicaliștii ne spun că, deși deficitul real este de peste 30.000 de polițiști, se așteaptă la orice, inclusiv disponibilizări și radierea funcțiilor vacante. ”Noi avem și foarte multe funcții neocupate și nebugetate, iar deficitul de personal este mult mai sever, pentru că este calculat pe o schemă de personal subdimensionată, care nu reflectă situația operativă. S-au dezvoltat orașele mici care au acum 10.000-15.000 de locuitori, dar au rămas tot doi polițiști, când ar trebui să fie 20-30. La Poliția Capitalei deficitul este de 1.500 de polițiști. Iar angajații din sistem primesc tot mai multe atribuții, dar ei tot ăia sunt. Numai anul trecut s-a mărit deficitul cu vreo 4.000 de polițiști. Au ieșit foarte mulți la pensie iar admiterea în școli nu s-a făcut nici în toamna lui 2019 și nici în toamna lui 2020. Am mai avut pierderi în 2017 și 2018 câte 3.000 de polițiști pe an. Dacă nu ai o stabilitate și o predictibilitate a salariilor și a pensiilor, normal că toți colegii se pensionează când îndeplinesc condițiile legale. Avem polițiști cu vârste de 50 de ani și râd colegii de ei și spun că au 60 de ani. Media de vârstă a polițiștilor în activitate și pensionați este undeva la 60-65 de ani, pentru că mor mai repede. Stres, noapte, sâmbete, duminici, sărbători, presiune, chemați de acasă, pentru că serviciul polițienesc are caracter de permanență, toate astea se adună”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședinte SNPPC.

Deprofesionalizare dictată de la vârf

40% dintre mașini au peste 10 ani vechime, iar pistoalele Beretta au ajuns elemente de decor, atâta vreme cât nu există muniție pentru trageri, ne spun polițiștii. ”Anul trecut cred că s-au făcut în total trei trageri. Și după aceea au pretenția ca, dacă tragem cu armele din dotare, să și nimerim persoana în umăr, în picior. Dar trebuie să ai antrenamente pentru asta, să tragi cel puțin în fiecare lună. Ne-au luat pistoale și le ținem în fișete. Uitați-vă la cazul Onești. Acolo ne așteptam să avem o structură de intervenție rapidă la fel ca cea de la SIAS, dar nu poți, că ai 20 de angajați care trebuie să facă ture de 24 cu 48 și nu ai timp să-i duci la pregătire”, ne-a mai precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă INVOKER TRANS IT S.R.L. (2)
  • Comunicat de presă INVOKER TRANS IT S.R.L. (1)
  • Caricatura Zilei
  • Răgaz de liniște și spectacol de primăvară în Parcul Natural Văcărești 🦆
  • Horoscop 7 mai 2025 – Astăzi este o zi minunată
  • Alege ce citești
  • Sângele Verde al Naturii: Ce au în comun oamenii și plantele
  • Femeile pot deveni preoți? Va schimba noul Papă regulile Bisericii?
  • Soarta industriei auto europene se joacă în acest an
  • Mai poate UE să reglementeze inteligența artificială?
  • Exit mobile version