Comisia Europeană va introduce un interval de prețuri dinamic temporar pentru tranzacțiile de gaze naturale pentru a limita imediat episoadele de prețuri excesiv de mari ale gazelor. Mecanismul de corecție echivalează cu o reglementare a prețurilor pe o perioadă determinată și urmărește protejarea cetățenii UE și a economiilor împotriva creșterilor excesive de tarife. În ultimul deceniu, creșterea prețurilor la gaze a fost de 1.000%.
Potrivit unui Regulament UE, adoptat la sfârșitul lunii trecute, Comisia Europeană trebuie să introducă un mecanism de corecție a pieței gazelor, care va acționa ca un instrument eficace de combatere a episoadelor de prețuri extraordinar de mari ale gazelor și care va fi activat numai în cazul în care prețurile ating niveluri excepționale în comparație cu piețele globale, pentru a evita perturbările semnificative ale pieței, precum și perturbările contractelor de furnizare, care ar putea duce la riscuri grave pentru siguranța aprovizionării.
”Stabilirea mecanismului de corecție a pieței ar trebui să transmită pieței un semnal clar că Uniunea nu va accepta prețuri excesiv de mari la gaze care rezultă din formarea imperfectă a prețurilor. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să ofere certitudine actorilor de pe piață în ceea ce privește limitele fiabile de comercializare a gazelor și ar putea genera economii importante atât pentru întreprinderi, cât și pentru gospodării, care nu vor rămâne expuse la episoade de prețuri excesiv de mari la energie”, se arată în Regulamentul UE. Plafonul de siguranță dinamic ar trebui să fie activat în cazul în care creșterea prețului nu corespunde unei creșteri similare la nivel regional sau mondial, iar prețul de referință ar trebui să se bazeze pe estimări ale prețului la GNL, reprezentative pentru condițiile de piață europene.
Risc de creștere a consumului
Pentru că mecanismul de corecție înseamnă, de fapt, o reglementare și o scădere a prețurilor la gaze, Comisia Europeană va trebui să suspende mecanismul dacă acesta afectează negativ progresele înregistrate în punerea în aplicare a obiectivelor de reducere voluntară a cererii sau dacă conduce la o creștere generală a consumului de gaze cu 15 % într-o lună sau cu 10 % în două luni consecutive în raport cu consumul mediu corespunzător înregistrat în luni comparabile în anii precedenți, se mai precizează în Regulamentul UE. Totodată, activarea mecanismului de corecție a pieței ar putea avea efecte nedorite și imprevizibile asupra economiei, inclusiv riscuri la adresa siguranței aprovizionării și a stabilității financiare. Tocmai de aceea, pentru a asigura o reacție rapidă în cazul apariției unor perturbări nedorite ale pieței, ar trebui să fie incluse garanții eficiente, pe baza unor criterii obiective, care să garanteze faptul că mecanismul de corecție a pieței poate fi suspendat în orice moment.
Criza gazelor, încă doi ani
Reprezentanții UE atenționează asupra faptului că este foarte improbabil ca aprovizionarea cu gaze din Rusia să fie reluată în viitorul apropiat, mai ales după actul de sabotaj asupra gazoductului Nord Stream 1. Astfel, consumatorii și întreprinderile europene sunt în continuare expuși unui risc evident de apariție a unor noi episoade potențiale de creșteri ale prețurilor gazelor cu efecte dăunătoare asupra economiei. ”Este probabil ca tensiunile de pe piață, declanșate de teama de penurie bruscă, să persiste după această iarnă și în anul următor, deoarece se preconizează că adaptarea la șocurile la nivelul aprovizionării și stabilirea de noi relații și infrastructuri de aprovizionare vor continua cel puțin un an”, se mai specifică în Regulamentul UE.