AcasăSOCIALSe schimb Legea Pensiilor 2024. Statul îi cheamă pe români de două...

Se schimb Legea Pensiilor 2024. Statul îi cheamă pe români de două ori pe an la ghişeu. Riscă să piardă „leafa”

Cine sunt românii care riscă să-și piardă toată pensia! Vestea bună este că o simplă hârtie depusă la Casa de Pensii poate rezolva problema.

Măsura a intrat în vigoare din anul 2024 și îi vizează pe cei care locuiesc în afara țării.

De două ori pe an la Casele de Pensii

Ministerul Muncii a venit cu ideea de a-i pune pe bătrâni să meargă, de două ori pe an, fizic, să arate că sumele de la stat chiar ajung în buzunarele lor.

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”, arată Legea 360/2023.

Vârstnicii care au probleme de sănătate s-au plâns că nu li se pare normal să rămână fără pensii dacă nu merg la autoritățile locale să le arate că n-au murit.

Ce este „mica recalculare a pensiei”

Potrivit autorităților, mica recalculare este menită să îndrepte inechitățile în cazul celor care au beneficiat, de-a lungul timpului, de sporuri și venituri nepermanente.

„O să avem o a doua… noi spunem mica recalculare pentru aceste sporuri nepermanente, iar în cazul în care nu au aceste adeverințe, fie că nu au reușit să le obțină de la angajator sau de la deținătorii de arhive, aceste adeverințe pot fi aduse în continuare, termenul limită nu este 1 septembrie.

Este important să încerce să găsească aceste documente prin care să ateste faptul că au avut venituri nepermanente pentru care s-a datorat contribuția”, a explicat Simona Bucura Oprescu, potrivit realitatea.net.

”Avem două etape: prima etapă este de recalculare a tuturor pensiilor conform unei formule. Această recalculare se face din oficiu la 1 septembrie, dar pentru ceea ce are în sistem.

Vor primi pensionarii în august deciziile în care se recalculează toate pensiile după noua lege. Iar de la 1 septembrie vom avea doar pentru sporurile nepermanente mica recalculare.

Dacă după 1 septembrie vor continua să aducă adeverințe, acestea vor fi luate în calcul, dar pensionarul își va primi banii din luna următoare”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

author avatar
Andrei Ștefan
36.895 afisari

6 COMENTARII

  1. Daca se doreste a stii daca un pensionar este in viata, postasul poate trece la fiecare doua luni. La fel date prin plata taxe si impozite. Institutiile statutului sa isi trimita datele intre ele. Doar se lauda ca au facut digitizarea pt pensii, dar vor acum certificat ca nu est la cimitir?!!!!

  2. Când cineva moare,primăria ii eliberează un certificat de deces,nu poate fi ingropat fără el. Și la noi și în străinătate la fel. Normal primăria,unde sunt o armata de oameni ar trebui sa comunice la Casa de pensii decesul chiar dacă nu solicita nimeni ajutorul de înmormântare.Ce faci cu o persoana de 90 de ani imobilizata la pat,singur pe lume? Îl lași sa moara fără pensie? Dacă inistitutiile ar comunica între ele ar fi foarte bine,ar fi o evidenta clara a decedatilor care participa și la vot!

  3. In Israel luam pensiile din Romania, o data la 4 luni, de la posta, cu buletinul si numai ,personal. Nu se da pensia la altcineva. Daca nu suntem in viata, nu mai exista nr. de buletin si nu mai poate lua nimeni pensia. Totul este digitalizat, asa ca in ziua decesului, nu mai exista persoana si nici nr. personal de buletin. Ceea ce spun cei de la Ministerul Muncii, este o prostie. Noi mergem de 3 ori pe an, personal, sa ne ridicam pensia, asa ca suntem in viata!

  4. Cei care comentați aiurea,vă este chiar atât de greu să citiți cu atenție.Legea este pentru”Beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state”Nu se aplică pentru pensionarii care trăiesc în România!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger