Pâinea se scumpeşte din nou în România, iar motivul ar fi creşterea preţurilor la materia primă şi preconizează că scumpirile vor fi treptate, până la finalul lunii ianuarie.
Scumpirile se vor face treptat, până la finalul lunii ianuarie.
O franzelă ajunge la 3 lei
Unii producători spun că în această perioadă sunt nevoiți să crească prețurile cu procente mai mari, de aproximativ 10%. Pentru o simplă franzelă, care ne costă în unele locuri chiar și cinci lei, o scumpire de 10% înseamnă în plus 50 de bani la fiecare achiziție.
În urma acestor scumpiri, o franzelă de 300 gr ar urma să coste 3 lei.
Anul trecut, România a obținut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone. Pentru 2024 cifrele nu sunt definitivate, însă în perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone.
Românii mănâncă otrava străinilor
Rafturile din supermarketuri sunt pline cu legume şi fructe de import. Astfel se face că 40% dintre fructele consumate și 30% dintre legume sunt aduse din alte țări, însă unele sunt tratate cu substanțe periculoase pentru consum.
Inspectorii sanitari au descoperit 38 loturi de fructe și legume cu pesticide peste limite, cele mai multe cu proveniență din Turcia și Egipt.
Inspectorii ANSVSA au găsit pesticide peste limite la roșii, ardei, morcovi, porotocale, mandarine și nectarine aduse din Turcia și Egipt, mere din Polonia și Ucraina, dar și salată din Serbia.
În primele 9 luni ale acestui an, Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor a testat doar 1.377 de fructe și legume aduse din afara țării pentru a vedea dacă acestea conțin pesticide peste limite, conform Antena 3.
Romanii trebuie sa manance otrava lor, nu a strinilor, chiar daca e de doua ori mai mare