AcasăSOCIALSemnele rotunde de circulaţie cu care şoferii se intersectează cel mai mult....

Semnele rotunde de circulaţie cu care şoferii se intersectează cel mai mult. Ce restricţii le impun şoferilor

sursa foto: Facebook/Poliția Capitalei

Indicatoarele rutiere rotunde, de exemplu, sunt amplasate, în general, pe fond alb și încadrate într-un cerc roșu. Deși sunt mai puțin întâlnite în România, există și o serie de semne de circulație ciudate pe care ar trebui să le cunoașteți.

Aceste semne transmit mesaje importante.

Cele mai importante indicatoare rutiere rotunde

Accesul interzis

Acest indicator se amplasează în general pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisă circulația. Poate fi însoțit de un panou adițional care precizează categoriile de autovehicule cărora le este permis accesul.

Circulația interzisă în ambele sensuri

Acest indicator se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor este interzis. Poate fi însoțit de un panou adițional care precizează categoriile exceptate.

Accesul interzis pietonilor

Acest indicator interzice accesul pietonilor pe sectorul de drum public pe care este amplasat. Dacă se află numai pe una dintre părțile drumului, atunci circulația pietonilor este interzisă doar pe acea parte.

Accesul interzis autovehiculelor și vehiculelor cu tracțiune animală

Se instalează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor și a vehiculelor cu tracțiune animală este interzis.

Ai voie să le interzici altor şoferi să parcheze pe trotuar?

În multe situaţii s-au născut conflicte între şoferii care au parcat pe trotuar şi proprietarii caselor din zonă. Riveranii au montat chiar, pe garduri, semne de „Parcare interzisă”.

Totuși, ce spune legea? Ce fel de drepturi au proprietarii din dreptul trotuarelor?

Legea spune că trotuarul din fața unei locuințe aparține domeniului public. Ca să se afle în proprietate privată, ar trebui ca beneficiarul să plătească impozit la primărie pentru respectiva suprafață, conform rtv.net.

Legea spune clar că doar cel care plătește această chirie are dreptul să parcheze chiar și în fața locuinței, dar pe un spațiu delimitat ca loc de parcare.

„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul.

Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

author avatar
Andrei Ștefan
849 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger