Nimănui nu-i place să-şi piardă casa. Dar trebuie să ştim că Asociațiile de Proprietari au la dispoziție diverse instrumente legale pentru a gestiona problemele ce pot apărea în rândul membrilor, inclusiv măsuri extreme precum executarea silită.
Cei care riscă să rămână fără apartamente sunt, în special, românii care nu respectă anumite reguli importante de gestionare a locuințelor de la bloc şi, desigur, datornicii.
Popriri şi executări silite din cauza întreţinerii
Conform noii reglementări, cei care nu achită la timp, în termen de 31 de zile, se expun unor penalizări severe și pot acumula datorii mari. Sancțiunile dure pot duce la popriri pe conturi sau chiar la executări silite, cu riscul de a ajunge ca proprietățile să fie scoase la licitație.
Dacă locatarii nu furnizează informații corecte și vecinii reclamă această situație, aceștia ar putea fi verificați atât de asociația de proprietari, cât și de autorități. În cazul existenței camerelor de supraveghere în clădire, imaginile pot constitui dovezi valoroase.
De asemenea, fondul de reparaţii este obligatoriu și provine din contribuțiile locatarilor și ale proprietarilor din bloc, potrivit realitatea.net. În cazul deteriorărilor acoperișurilor, scărilor, instalațiilor comune sau fațadelor, fondurile colectate sunt destinate reparațiilor, asigurându-se astfel o calitate mai bună a vieții în comunitate.
Noile impozite pe case, din 2026
Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar fi trebuit să aducă o actualizare a impozitului pe proprietate la nivelul valorilor reale de piață, nu va fi finalizat în acest an.
Cel puţin, așa susţine ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Deși implementarea sistemului era prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, aceasta va fi cel mai probabil amânată până la începutul anului 2026.
Sistemul „e-Proprietatea” ar urma să permită calcularea impozitului pe proprietate în funcție de valoarea de piață reală a imobilului, în loc de bazarea pe indicatori fixați în Codul Fiscal.
Astfel, proprietarii de imobile din localități unde prețurile sunt ridicate, precum București, Cluj sau Constanța, ar putea înregistra creșteri semnificative ale impozitelor, în timp ce în zonele cu dezvoltare economică redusă, unde cererea pentru proprietăți este scăzută, ar putea fi observate scăderi ale impozitelor.
Hotii !
Mai frate astia nu mai pot de locuintele oamenilor!!! Se pare ca au primit comanda de implementare a modelului din democratiile ,,consolidate,, dormitul prin parcuri si pe sub poduri!!!!!Am vazut un reportaj pe un canal TV dintr-o mare democratie ,,consolidata,,din vest. Era vorba despre o doamna care dormea intr-un parc cu catelusul ei.Avea cu ea un ceas desteptator care la ora 6 dimineata a sunat.Doamna s-a trezit si-a facut toaleta dintr-un bidonas,a mancat ceva rapid si ea si catelusul,s-a urcat pe bicicleta,catelusul in spate pe un cosulet,si a plecat la locul de munca.Lucra ca si caserita intr-un magazin.A lasat bicicleta si catelusul in spatele magazinului. In concluzie,autorii acestui reportaj au vrut sa arate ca in orasul respectiv piata imobiliara era in proportie de 90% in proprietatea a catorva carteluri bancaro-imobiliare si fonduri de investitii, care practicau preturi de monopol, pe care majoritatea oamenilor muncind cinstit nu si le puteau permite si erau nevoiti sa doarma prin parcuri si pe unde apucau!!!!!Nu este o conspiratie ci din pacate este o realitate in plina desfasurare!!!!!!
Cu ajutorul sclavagismului digital,care se pregateste, va fi mult mai usor de implementat!!!!!