AcasăSOCIALTeroarea urșilor s-a mutat pe străzi. Oamenii se tem să mai iasă...

Teroarea urșilor s-a mutat pe străzi. Oamenii se tem să mai iasă din case

Sebastian Marinescu, victima nepăsării și slugărniciei Guvernului

Slugărnicia și nepăsarea duse la extrem ale autorităților au mai făcut o victimă. Un tânăr a fost rupt în bucăți de un urs, în timp ce mergea pe stradă spre casa sa din Predeal. Ironia sorții a făcut ca acest tânăr să fie chiar șeful salvamontiștilor din Brașov, oamenii care de ani de zile avertizează Guvernul asupra pericolului cauzat de aceste animale sălbatice. Acum, locuitorii din Predeal se tem să mai iasă din case, în timp ce autoritățile ne transmit că recensământul urșilor este în desfășurare și că teroarea va mai dura cel puțin un an.

Pare foarte la îndemână să dăm vina pe ong-știi inconștienți, care ne-au tot prezentat urșii ca pe niște animale drăgălașe, lăsați fără ”case” de cei care au defrișat pădurile. Sigur că demersurile lor nu s-au limitat doar la asta, ci s-au făcut presiuni foarte mari pe la Bruxelles, deși pare că a fost o înțelegere între Comisia Europeană și aceste ONG-uri finanțate de țările occidentale.

Și totuși, oricâte presiuni s-ar fi făcut din afară, până la urmă vina exclusivă este a Guvernului, care, în slugărnicia celor care l-au condus de-a lungul timpului, nu a luat măsuri pentru a stopa înmulțirea necontrolată a populației de urși. Reamintesc un lucru foarte important. Toate țările dezvoltate din UE și-au masacrat întreaga populație de urși, tocmai pentru că au considerat viața cetățenilor mai importantă, pe de o parte, iar pe de altă parte au prioritizat aspectul economic legat de turism și de evitarea distrugerilor provocate agriculturii și zootehniei.

De la crima de anul trecut, când o studentă a fost vânată și ucisă de un urs pe un traseu extrem de frecventat, s-a luat o măsură anemică, majorându-se cota de recoltare pentru acest animal. Acest lucru nu a fost de ajuns, pentru că vânătorii s-au concentrat pe trofee, adică exemplarele mari, din adâncul pădurii, care nu reprezentau un pericol pentru om, pentru că nu coborau în localități. În rest, s-a mers pe recoltarea la cerere. Adică primarul localității respective aștepta ca un urs să ucidă un om ca să ceară doborârea lui.

Mai avea câțiva metri până acasă

Sebastian Marinescu, șeful Salvamont Brașov, se întorcea de la plimbarea cu câinele său și mai avea câțiva metri până să ajungă acasă. Atacul ursului a venit absolut din senin, fără niciun avertisment, pe o stradă din orașul Predeal. Animalul l-a sfâșiat pe tânăr și l-a rupt efectiv în bucăți. Acum, tânărul este în comă, iar șansele de supraviețuire nu prea există. Oamenii din această localitate sunt în stare de șoc și se tem să mai iasă din case, pentru că oricând poate apărea un urs care să le curme viața. Cum să trăiești într-o astfel de teroare?

”Noi, ca salvamontiști, nu putem face nimic în ceea ce privește stoparea înmulțirii necontrolate a populației de urși. Ne-am săturat de câte semnale am tras. Am făcut iarna filmări pe pârtie cu turiști fugăriți de urși și tot degeaba. Noi suntem prea mici”, ne-a declarat Adrian Olteanu, de la Serviciul Public Județean Salvamont Brașov. Daniel Banu, șeful Salvamont Prahova, ne spune că săptămâna trecută s-a întâlnit cu victima, la un concurs la Azuga, unde Sebastian Marinescu a câștigat și un premiu. ”Este pentru prima oară când un urs atacă neprovocat pe o stradă într-un oraș, asta mi se pare foarte grav”, ne-a spus Daniel Banu.

Numărătoarea urșilor abia se face

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, ne spune că are informații că studiul privind populația de urși din România a început deja și că este posibil ca acesta să fie finalizat până la sfârșitul acestui an. Studiul a tot fost amânat în ultimii ani, deși rezultatele acestuia ar fi arătat o realitate cruntă: o suprapopulare periculoasă a acestei specii. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marian Drăcea”, în urma unui studiu de habitat, s-a ajuns la concluzia că în ţară există habitat suficient pentru cel mult 4.000 de urşi, în timp ce o numărătoare parțială a arătat că în țară se găsesc peste 6.000 de exemplare, deși cifra este mult mai mare.

Barna Benedek, șeful Asociaţiei pentru Managementul Profesional al Faunei Cinegetice, afirma că urşii care intră în sate, în oraşe, în case, care cerşesc mâncare de la automobilişti, ar trebui împuşcaţi, pentru că ei deja transmit acest comportament şi puilor lor. ”Aceasta este singura modalitate de a inversa şi de a elimina această anomalie comportamentală. Relocarea nu este o soluţie, 99% din animalele mutate se întorc în locul de unde au fost ridicate sau cauzează probleme similare în noua locaţie”, susținea Barna Benedek.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.023 afisari

6 COMENTARII

  1. Pare o politica inversa a oengeurilor bine finantate.Protectie excesiva a animalelor, insectelor, etc, cu marirea inevitabila a arealelor, odata cu marirea numarului exemplarelor si micsorarea arealului uman.
    Ne.vom restrange prin curti si case de frica animalelor.Numai ca vor apare dezechilibre ecologice, ne vom trezi cu grupuri de ursi, de.mistreti,invazie de insecte.Toate vor cauta mancare.Vor devora tot.
    Statul uita ca exista chiar in Codul penal, legitima aparare.

  2. Luati exemplul tarilor europene care au impuscat ursii din motivele enumerate mai sus, si procedati la fel. Cu repeziciune. Slugilor!

  3. Inante vreme(ceausescu), ursii erau hraniti de catre stat in padure. Padurarii primeau mancare pentru hranit ursii de la stat si le dadeau sa mance in padure. Ursii trebuiesc hraniti de catre stat , trebuie sa fie si ei hraniti.

  4. Nu ursii sunt vinovati, ci oamenii. Din diverse motive: au intrat in arealul animalelor salbatice si au construit sosele, vile chiar blocuri de locuinte. Arunca peste tot resturi menaje, mancare, sunt neglijenti, sau nu mai intretin locurile din padure unde se amenjase puncte de alimentare specifice. Un animal , mai ales salbatic nu este niciodata vinovat, el este precaut, vigilent, mai ales ca mama de pui. Sigur prezenta unui caine a contat chiar mai mult ca orice alteceva in inceperea atacului la speta in cauza. Ursoaica a simtit pericolul iminent si a actionat, probabil catre cel care era mai usor de prins, adica omul. Ar trebui infiintate rezervatii naturale specifice in zone de altitudine pentru mentinerea acolo a diferitelor specii de animale, cu limitarea accesului uman. Adica interferenta om-animal sa fie minima. Interzicerea plasarii in pubele a resturilor menajere si a alimentelor consumate partial sau expirate. Intai civilizati omul si apoi pretindeti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger