AcasăSOCIALTrecem iarna cu gazul lichefiat? Cine amenință aprovizionarea Europei

Trecem iarna cu gazul lichefiat? Cine amenință aprovizionarea Europei

Piața europeană a gazelor este acum conectată mai mult ca oricând la piețele energetice

Europa a supraviețuit două ierni consecutive de când Rusia a invadat Ucraina, și a reușit să-și asigure aprovizionarea cu gaze. Cu toate acestea, pe măsură ce regiunea se îndreaptă spre lunile mai reci, comercianții sunt îngrijorați de incertitudinea pieței GNL.

O problemă fundamentală este faptul că piața europeană a gazelor este acum conectată mai mult ca oricând la piețele energetice volatile, ca urmare a diversificării sale forțate de la livrările rusești prin conducte la gazele naturale lichefiate.

”Se poate întâmpla orice”

„În momentul de față, depozitele de gaze ale Europei sunt pline”, a declarat un trader. „Dar se poate întâmpla orice. Este nevoie doar de câteva întreruperi ale aprovizionării și lucrurile ar putea merge îngrozitor de prost.”

GNL este o marfă globală, fiind adesea expediat către cumpărătorii care plătesc cel mai mult. Oferta este limitată, ceea ce înseamnă că Europa trebuie să concureze cu Asia atunci când cererea este ridicată. Rezultă prețuri mai mari la gaz pentru a stimula comercianții să trimită navele specializate pe țărmurile europene.

În prezent, GNL reprezintă 34 % din aprovizionarea cu gaze a Europei, față de 20% în 2021. Concurența Europa-Asia pentru combustibilul transportat pe mare este cel mai intens în lunile reci, când crește cererea de încălzire.

Ultimele două ierni au fost blânde, permițând Europei să își reducă cererea de gaze și GNL. Dar piața „ia în considerare faptul că iarna aceasta ar fi normală”, avertizează Sindre Knutsson, partener la Rystad Energy. Numai acest lucru ar crește cererea de gaze în comparație cu iernile anterioare.

Complicația suplimentară: expirarea contractului de tranzit dintre Ucraina și Rusia

O complicație suplimentară în acest an este iminenta expirare a contractului de tranzit de gaze dintre Ucraina și Rusia, una dintre cele două rute prin care fluxurile rusești mai ajung în Europa. Acordul se încheie la 31 decembrie, chiar în momentul în care nevoia de încălzire se apropie de vârf. Țările europene ar putea să fie nevoite să exporte gaze pentru a ajuta infrastructura energetică a Ucrainei afectată de război.

Din cauza întârzierilor în punerea în funcțiune a noilor instalații de export, creșterea ofertei de GNL va rămâne limitată în această iarnă, restrângând rezervele la care Europa poate apela. Kpler estimează că vor fi introduse pe piață doar 2,5 milioane de tone de GNL, aproximativ un sfert din noile introduceri din iarna trecută.

Există și îngrijorări cu privire la tensiunile din Orientul Mijlociu; în cazul în care orice escaladare ar duce la închiderea Strâmtorii Ormuz, ar pune în pericol 20 % din aprovizionarea globală cu GNL.

Conform ultimului raport al Agenției Internaționale pentru Energie, echilibrul piețelelor de gaze „rămâne fragil, deoarece creșterea limitată a producției de GNL menține oferta restrânsă”.

Într-un scenariu de bază, care presupune temperaturi normale din punct de vedere istoric, analiștii așteaptă ca Europa să încheie iarna cu stocuri de gaze pline în proporție de 45-55%. În cazul în care se confruntă cu o iarnă mult mai rece, nivelurile de stocare ar putea scădea la aproximativ 35 %.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger