AcasăSOCIALUmanitatea a plecat din Gaza

Umanitatea a plecat din Gaza

Conflictele militare repetate dintre Israel și Hamas, precum și diviziunile interne din cadrul societății palestiniene, au exacerbat o situație deja gravă în Fâșia Gaza

Gaza a fost supusă violenței extreme, sărăciei și instabilității politice.

Cu toate acestea, conflictele militare repetate dintre Israel și Hamas, precum și diviziunile interne din cadrul societății palestiniene, au exacerbat o situație deja gravă.

Costul uman

Pierderea umanității în Gaza este, în primul rând, o consecință a costului uman al conflictului israeliano-palestinian actual. De la începutul blocadei asupra fâșiei în 2007 și cu fiecare operațiune militară ulterioară, civilii au fost cei mai afectați,subliniază Modern Diplomacy. Potrivit rapoartelor organizațiilor pentru drepturile omului, mii de civili, inclusiv femei și copii, au fost uciși sau răniți în lovituri aeriene și invazii terestre.

Războiul din Gaza din 2014, cunoscut sub numele de Operațiunea Protective Edge, a fost deosebit de devastator, provocând moartea a peste 2 200 de palestinieni, dintre care marea majoritate erau civili. Cele mai recente escaladări din 2021 și 2023 nu au făcut decât să continue această tendință de pierderi masive de vieți.

Există și impactul psihologic: generații de copii au crescut într-o zonă de război, confruntându-se cu traume, frică și amenințarea constantă a morții sau a rănilor. Mulți suferă de stres post-traumatic (PTSD), anxietate și depresie din cauza experiențelor lor de violență. În condițiile în care spitalele sunt copleșite și aprovizionarea cu medicamente de bază este insuficientă, asistența medicală mentală este aproape inexistentă.

Distrugerea infrastructurii

Raidurile aeriene israeliene au vizat frecvent zone rezidențiale, școli, spitale și chiar facilități ale ONU, provocând distrugeri pe scară largă cu efecte catastrofale asupra mijloacelor de trai și capacităților  oamenilor de a-și satisface nevoile de bază.

Biroului Organizației Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) arată că  peste 90 % din apa din Gaza nu este sigură pentru consumul uman, exacerbând crizele de sănătate publică.

Având acces limitat la electricitate, spitalele sunt forțate să se bazeze pe generatoare care se defectează frecvent, punând viața pacienților în pericol. Școlile nu sunt în măsură să ofere o educație consistentă, iar întreprinderile nu pot funcționa eficient, ceea ce duce la creșterea vertiginoasă a ratei șomajului, peste 50%.

Eșecul comunității internaționale

Criza din Gaza nu este doar un eșec al părților beligerante, ci și un eșec al comunității internaționale.În ciuda numeroaselor rezoluții ale ONU care solicită încetarea ocupației și a blocadei impuse de Israel, puține lucruri s-au schimbat pe teren.

Acordurile de la Oslo, considerate cândva o foaie de parcurs către pace, s-au prăbușit de mult timp, iar perspectiva unei soluții cu două state pare tot mai îndepărtată.

Incapacitatea comunității internaționale de a exercita presiuni atât asupra Israelului, cât și asupra Hamas în vederea unor negocieri semnificative a perpetuat ciclul de violență și suferință.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
423 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger