Cu războiul la graniţele noastre, România nu are suficiente adăposturi, iar cele care există nu sunt funcționale toate. Sunt aproape 5.000 în total, dar despre multe dintre ele, oamenii nici măcar nu știu.
De la începutul conflictului de la graniță, autoritățile centrale au transmis că este nevoie de investiții urgente în aceste adăposturi civile, iar accesul populației în buncăre nu ar trebui să fie îngrădit.
Obligaţia dezvoltatorilor imobiliari
Legislația actuală prevede ca orice imobil nou construit să vină la pachet cu adăposturi de protecție civilă amenajate în subsoluri.
„Populația trebuie să cunoască faptul că într-o situație de conflict armat, sau la primirea unui Ro-Alert se poate adăposti și în subsolurile blocurilor, deci în absolut toate subsolurile blocurilor și în diferite beciuri sau alte spaţii”, a spus Emil Chiriţă, şef Serviciu Apărare și Protecția Civilă Primaria Galaţi, pentru Digi24.
Unele buncăre nu sunt funcționale, instalațiile sanitare și toaletele nu sunt racordate la rețeaua de apă și canalizare. Lipsesc și alte dotări.
Buncărele de lux se construiesc pe bandă rulantă
Cei mai bogaţi oameni ai lumii investesc tot mai mult în construcția de buncăre de lux, rezistente la apocalipsă, dotate cu facilități medicale și de divertisment, unele dintre acestea fiind comparabile cu unitatea medicală a Casei Albe.
Această tendință a început încă din perioada Războiului Rece, dar recent a cunoscut o creștere semnificativă, în ultimii ani.
Aceste adăposturi sunt adaptate pentru utilizări duble. De exemplu, tunelele de evadare sunt transformate în piste de kart, iar șanțurile de protecție sunt folosite pentru jet-ski.
În timp ce sănătatea și siguranța sunt priorități, cererea pentru divertisment în astfel de buncăre este în continuă creștere.
Cel mai recent nume despre care se vehiculează că și-ar construi un astfel de buncăr este cel al lui Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta.
Zuckerberg și-ar construi un imens complex în Kauai, Hawaii, cunoscut sub numele de Koolau Ranch. Acesta va include un buncăr subteran de 5.000 de metri pătrați, prevăzut cu o trapă de evacuare, fiind proiectat să fie complet autonom, beneficiind de surse proprii de energie, hrană și apă – potrivit site-ului Business Insider, care preia un articol publicat de Wired.