Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-a urmat până la capăt propria agendă și a decis să pună în pericol Sistemul Energetic Național, închizând, rapid, toate capacitățile de producție a energiei pe cărbune, fără să pună nimic concret în loc. După lansarea în dezbatere publică a proiectului de ordonanță privind decarbonizarea, social-democrații anunță că ministrul Energiei va avea o surpriză.
După ce a trimis la Comisia Europeană Legea decarbonizării, exact în forma trecută în PNRR, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a catadicsit să pună proiectul și în dezbatere publică, pentru muritorii de rând din România. Proiectul nu conține nicio modificare față de programul de închidere rapidă a termocentralelor pe cărbune, trecută în mod criminal în PNRR de Guvernul Cîțu, deși criza energetică a îngenuncheat România. Reprezentanții PSD spun însă că manevra de a face public proiectul cu mai puțin de o lună înaintea termenului limită de 30 iunie, pentru a le forța mâna, nu o să țină.
”Era normal să pună ordonanța în dezbatere publică, dar a pus-o târziu, după ce a trimis-o la Comisia Europeană. O să vedem în următoarele zile ce se va întâmpla, că și noi avem un demers, în cadrul PSD, și lucrurile sunt avansate. Este clar însă că în Parlament nu va rămâne în forma actuală Legea decarbonizării. În plus, această ordonanță nu trebuia pusă în dezbatere publică decât dacă eram și noi de acord, să fi putut măcar să o citim, că poate trebuia ajustată și ar fi trebuit făcute anumite demersuri la Comisia Europeană. Dar Virgil e Virgil. A ținut-o până în acest moment, ca să intrăm în criză de timp și să nu mai putem să facem nimic și să o aprobăm prin ordonanță de urgență. Nu știm dacă va trece nici această ordonanță de urgență, pentru că hotărârea trebuie luată în coaliție și în unanimitate”, ne-a declarat Constantin Ștefan, secretar de stat în Ministerul Energiei, din partea PSD.
Se închide tot
Planul Național de Redresare și Reziliență prevede la Componenta C6. Energie, din cadrul Pilonului I Tranziția verde, intrarea în vigoare a Legii privind decarbonizarea sectorului energetic, până cel mai târziu la data de 30 iunie 2022, iar Ministerul Energiei, în calitate de organ de specialitate al administrației publice centrale care aplică strategia și Programul de guvernare în domeniul energetic și al resurselor energetice, are responsabilitatea elaborării proiectului de act normativ, precum și a implementării prevederilor acestuia, se arată în expunerea de motive a proiectului ordonanței de urgență. ”În sectorul energetic, cărbunele este principalul responsabil de poluarea atmosferică, care include emisiile de gaze cu efect de seră. Reforma prevede, în primă etapă, adoptarea până la data de 30 iunie 2022 a Legii privind decarbonizarea sectorului energetic, prin care se creează cadrul legal necesar măsurilor și acțiunilor care trebuie întreprinse pentru realizarea întregului proces și care cuprinde calendarul de închidere definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice pe bază de lignit și huilă, precum și a carierelor de cărbune”, susține Ministerul Energiei. În fapt, până în 2025 vor dispărea 4.000 de MW din sistemul energetic, iar până în 2030 circa 900 de MW vor rămâne doar ca rezervă tehnică, adică vor porni doar la cerere.
Ce punem în loc?
Cel puțin până în 2025, niciun proiect de energie nucleară sau hidro nu va fi pus în funcțiune, iar din sistem vor pleca 4.000 de MW, aproape două treimi din consumul intern. ”Implementarea actului normativ va conduce pe termen mediu și lung la diminuarea cheltuielilor bugetare prin dispariția subvențiilor acordate sectorului minier și creșterea beneficiilor obținute ca urmare a înlocuirii în mixul energetic a cărbunelui (principalul poluator al sectorului energetic) cu amestecul gaz natural+hidrogen, care, împreună cu capacitățile energetice nucleare, vor facilita, din punct de vedere tehnic, creșterea capacității de producție din surse regenerabile, contribuind în mod direct la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030”, arată Ministerul Energiei.