Parisul a depus toate eforturile pentru a promova povestea din jurul Jocurilor, dar în spatele atmosferei de sărbătoare există motive de îngrijorare.
De câteva luni, inflația amenință echilibrul bugetar. Comitetul de organizare lucrează din greu pentru a face economii, potrivit Le Point. Toată lumea știe că vânzările de bilete vor fi decisive pentru a asigura venituri suficiente.
Oficial, factura se apropie de 9 miliarde de euro
În faza de candidatură, s-a promis că aceste Jocuri vor fi cele ale frugalității, mai ales cu presiunea ecologiei. Departe de cheltuielile excesive de la Rio în 2016 (45,5 miliarde de euro), Beijing în 2008 (44,7 miliarde) sau Londra în 2012 (15,2 miliarde), bugetul anunțat inițial era puțin peste 6 miliarde de euro. O sumă rezonabilă, între cea a Jocurilor de la Atlanta din 1996 (5,1 miliarde) și Sydney din 2000 (7,6 miliarde).
Această frugalitate este reiterată în mod regulat la cele mai înalte niveluri ale guvernului: președintele Macron a subliniat în mod constant că nu va exista o „taxă olimpică” și că „Jocurile trebuie să finanțeze Jocurile”.
Conform ultimelor cifre oficiale, care datează de la sfârșitul anului 2023, factura se ridică la aproape 9 miliarde de euro. În realitate, această factură corespunde la două bugete diferite.
În primul rând, Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice, responsabil de planificarea și organizarea evenimentului, se ridică la 4,4 miliarde de euro. 96% din finanțare provine din surse private, printre care CIO, vânzarea biletelor, sponsorizări și vânzarea de produse oficiale. Cele 4% fonduri publice (aproximativ 175 de milioane de euro) sunt destinate finanțării Jocurilor Paralimpice.
Al doilea buget este cel al Société de livraison des ouvrages olympiques (Solideo), destinat construcției de infrastructuri; acesta se ridică la 4,5 miliarde de euro, din care 2,3 miliarde sunt bani publici.
Dar este departe de a fi sigur că factura finală nu va depăși 9 miliarde de euro, deoarece există încă necunoscute și zone gri. “Cel mai probabil, costul final ar fi între 9 și 10 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta o performanță foarte bună în comparație cu alte ediții”, explică Wladimir Andreff, președintele Consiliului științific al Observatoire National du Sport. Doar Los Angeles în 1984 și Atlanta în 1996 au făcut mai mult”.
Deși depășirea costurilor rămâne limitată, se pune întrebarea dacă beneficiile economice vor fi la fel de mari ca și cheltuielile. Conform unui studiu realizat de Centre de droit et d’économie du sport, Jocurile Olimpice de la Paris ar trebui să genereze între 6,7 și 11,1 miliarde de euro în activități economice suplimentare pentru regiunea Île-de-France.
3 până la 5 miliarde în cheltuieli publice
„Pentru moment, cheltuielile publice se ridică la aproximativ 3,2 miliarde de euro, dar nu avem încă informațiile necesare pentru a estima costul total”, declarat economistul Jean-Philippe Gayant. Pierre Moscovici, primul președinte al Curții de Conturi, a estimat că factura publică finală ar putea fi între 3 și 5 miliarde de euro. Un prim raport ar trebui să fie prezentat în primăvara anului 2025.