Gata cu generatoarele diesel pentru alimentarea transmisiunilor în direct. Mai puțină carne în meniul sportivilor. Organizatorii JO de la Paris vor să demonstreze că cel mai mare eveniment sportiv din lume poate fi verde. Par mai degrabă activiști climatici.
„Va fi un test nu doar pentru acreditările ecologice ale capitalei franceze, ci și pentru ambiția Comitetului Olimpic Internațional de a găzdui mega-evenimente durabile într-o eră a schimbărilor climatice”, relatează Financial Times. Pentru Jocurile Olimpice, care vor începe la 26 iulie, Parisul s-a angajat să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră, comparativ cu nivelurile înregistrate la Londra în 2012 și la Rio de Janeiro în 2016.
Dar activiștii au solicitat o revizuire și mai amplă, în contextul în care există mari semne de întrebare dacă astfel de evenimente de amploare pot fi vreodată cu adevărat ecologice, având în vedere călătoriile cu avionul și construcțiile pe care le necesită. Presiunea vine în contextul în care CIO se confruntă cu probleme precum reducerea iminentă a numărului de țări care pot găzdui Jocurile de iarnă, pe măsură ce temperaturile cresc.
„Schimbările climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra locului, momentului și modului în care poate fi practicat sportul. Afectează deja performanța sportivilor și experiența spectatorilor”, a delarat Thomas Bach, președintele CIO. Marie Sallois, directorul pentru dezvoltare corporativă și durabilă al CIO, spune că Parisul va fi un test pentru „noua strategie de sustenabilitate”.
Walker Ross, profesor de management sportiv la Universitatea din Edinburgh, a precizat că Jocurile Olimpice se află în „modul de supraviețuire”, în special pentru edițiile de iarnă, care sunt afectate de scăderea cantității de zăpadă și de vremea imprevizibilă. Cercetările efectuate pentru CIO au arătat că numărul de gazde viabile s-ar putea reduce la doar 10 țări la nivel mondial până în 2040.
Satul olimpic, fără aer condiționat
Franța a avut puțină concurență atunci când a candidat la începutul acestui an pentru a găzdui Jocurile de iarnă în Alpi în 2030, ofertă pe care a făcut-o în ciuda faptului că creșterile de temperatură peste medie au diminuat căderile de zăpadă la altitudini mai mici.
Dacă organizatorii de la Paris au promis un spectacol grandios și taxiuri zburătoare nu e clar cum vor reduce energia și consumul de materiale.
Mai există o măsură: noul sat al sportivilor, care va fi transformat în locuințe sociale pentru 12 000 de persoane, a fost construit în mare parte cu lemn și așa-numitul ciment cu emisii reduse de carbon și dispune de ventilație naturală în locul aerului condiționat – toate acestea pentru a asigura emisii mai mici pe metru pătrat decât în cazul clădirilor tradiționale.
Dar cum rămâne cu emisiile generate de spectatorii care se deplasează la eveniment ? David Gogishvili, un cercetător de la Universitatea din Lausanne care a studiat emisiile olimpice, nu crede că este posibil “să se reunească 12.000 de sportivi și milioane de spectatori într-un singur loc și asta să se întâmple într-un mod ecologic”.
Dementa totala !!!
I-auzi, i-auzi, ecologistii vor mai putina carne pentru sportivi? Dar ei nu stiu ca inca din antichitate sportivii olimpici consumau carne masiv, spre deosebire de restul locuitorilor lumii? Ca proteinele animale ofera organismului masa musculara necesara performantei? Oameni buni, daca cineva ii mai ia in seama pe idiotii astia patentati, dati-i una peste ceafa si trimiteti-l in arena de atletism, sa traga o tura de 400 metri garduri, si dupa aia in sala de forta, sa traga de haltere mancand doar verdeturi.
Un sportiv nu poate da rezultate mancand laptuci si traista ciobanului marinata.