12.000 de muzicieni venezueleni au interpretat sâmbătă, 13 noiembrie, Marșul slav al lui Ceaikovski, în încercarea de a stabili recordul mondial Guinness pentru „cea mai mare orchestră din lume”, ale cărui rezultat va fi anunțate în zilele următoare.
Muzicieni din Sistemul Național de Orchestre de Tineret din Venezuela, veniți din toată țara, s-au adunat în curtea Academiei Militare din Caracas, la căderea nopții asupra capitalei.
„Dacă se rupe o coardă, nu te opri”
Denumit „El Sistema”, acest program public, fondat în 1975 de regretatul maestru José Antonio Abreu pentru a face educația muzicală accesibilă miilor de copii din clasele populare, a fost reprodus în zeci de țări. Este în special leagănul lui Gustavo Dudamel, director muzical al Operei din Paris și al Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles.
Opera lui Piotr Ilici Ceaikovski, compusă în 1876 ca un imn menit să inspire soldații ruși și sârbi în războiul împotriva Turciei, a fost a treia din cele opt piese interpretate în concert, scrie France 24.
Andrés David Ascanio, în vârstă de 34 de ani, a dirijat piesa muzicală de 12 minute. „Dacă se rupe o coardă, nu te opri. Dacă pierzi partitura, continuă din memorie, dar nu te opri”, a cerut maestrul înainte de sfârșitul repetiției, pentru a nu pune în pericol recordul.
Evenimentul a contat doar pe o audiență restrânsă, printre care s-au numărat și câțiva demnitari, vicepreședintele Venezuelei Delcy Rodriguez, și 260 de examinatori ai cabinetului KPMG, însărcinați să verifice respectarea regulilor pentru obținerea recordului.
Guinness va anunța în următoarele zece zile dacă Venezuela are cea mai mare orchestră din lume. Recordul actual a fost stabilit în 2019 la Sankt Petersburg, Rusia, de o orchestră de 8.097 de muzicieni.
„El Sistema” adunase deja peste 10.000 de muzicieni pentru a-i aduce un omagiu maestrului Abreu când acesta a murit. Dar fusese imposibil de certificate un record din cauza termenelor și a documentației solicitate de Guinness.