Cauta

2022 a fost cel mai cald din această țară UE. 4.744 de morți din cauza caniculei

2022 a fost cel mai cald din această țară UE. 4.744 de morți din cauza caniculei / Foto: printscreen

În 2022, Spania a cunoscut cel mai călduros an înregistrat cel puțin din 1916, anul în care există primele date disponibile, a anunțat luni agenția națională de meteorologie (AEMET).

„2022 a fost cel mai cald an din Spania cel puțin din 1916 încoace”, a anunțat agenția pe Twitter, subliniind că a fost „prima dată când temperatura medie anuală a depășit 15°C”.

4.744 de decese numai în 2022

„Până în 2011, media 14,5°C nu fusese niciodată depășită. De atunci, s-a întâmplat de cinci ori”, a adăugat AEMET. În urma anului 2022, cei mai fierbinți doi ani au fost 2017 și 2020.

AEMET spune că a stabilit retrospectiv temperaturile medii anuale între 1916 și 1961 pe baza unor măsurători individuale și a unor modele statistice.

La fel ca o parte a Europei, Spania a fost lovită în 2022 de mai multe valuri de căldură în timpul verii, marcate de incendii de o amploare fără precedent, de o mortalitate excesivă și de niveluri ridicate de secetă.

„Pentru prima dată, două sezoane consecutive din același an (vara și toamna) au fost cele mai calde din serie”, a subliniat AEMET pe 21 decembrie într-un bilanț provizoriu.

Moartea a aproape 4.744 de persoane în Spania este imputabilă căldurii în vara anului 2022, potrivit estimărilor privind mortalitatea excesivă realizate de un institut de sănătate publică.

De asemenea, peste 300.000 de hectare au fost mistuite de incendii în 2022, cel mai grav record de când au început măsurătorile, în 2000, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).

„Luând în considerare precipitațiile de până la 15 decembrie, acesta este al treilea cel mai secetos an din seria istorică”, a notat AEMET în evaluarea sa intermediară.

Rezervele de apă erau la 43% din capacitatea lor la sfârșitul lunii decembrie, față de o medie de 53% în ultimii zece ani, potrivit Ministerului Tranziției Ecologice, de care depinde AEMET.

În Europa, vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, a anunțat, la începutul lunii septembrie, serviciul european pentru schimbări climatice Copernicus.

Cel puțin 15.000 de decese sunt direct legate de valurile de căldură puternice care au afectat continentul vara trecută, potrivit unei estimări încă incomplete făcute publice la începutul lunii noiembrie de OMS.

Continentul european este, de asemenea, cel care se încălzește cel mai rapid, temperaturile crescând de peste două ori mai mult decât media globală în ultimii 30 de ani, a declarat ONU la începutul lunii noiembrie.

Ultimele stiri

  • Criză de studenți. Măsuri disperate pentru reducerea abandonului universitar
  • Armatele europene, dependente de America
  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Exit mobile version