În timp ce candidatul republican a plecat cu un mare avantaj financiar, campania sa se află acum în impas, înainte de alegerile prezidențiale americane.
De obicei, candidatul care colectează cele mai multe donații câștigă alegerile. De la începutul anului 2019 până în iulie 2020, deci timp de 18 luni, campania Trump a primit donații de peste 1 miliard de dolari. Când Biden a câștigat primarele democratice în martie, era aproape “uscat”, în timp ce Trump, pe de altă parte, avea sute de milioane în rezervă. Clanul Trump a cheltuit totul? Poate că nu, comentează RTL, dar s-au risipit totuși prea mulți bani. Acesta este și unul dintre motivele pentru care managerul campaniei, Brad Parscale, a fost demis: plătit în exces, cumpărase un iaht de 400.000 USD și un Ferrari.
Parscale s-a apărat în New York Times, declarând că a primit aprobarea de la familia Trump pentru toate cheltuielile. Fiul lui Trump, Eric, face, de asemenea, campanie pentru tatăl său – și este plătit pentru asta – în timp ce multe întâlniri electorale s-au desfășurat la proprietățile Trump, cu facturile de rigoare. Președintelui îi place să-și vadă reclamele când se uită la televizor, iar pentru asta trebuie să cumpere publicitate în statele cheie – peste un milion de dolari pentru ca anunțurile să apară doar pe canalele de la Washington. Biden pare mai chivernisit: într-o oră de întâlnire pe Zoom cu donatorii, a strâns câteva milioane de dolari , fără a cheltui nimic. În timp ce Trump este facturat de fiecare dată când merge în campanie cu Air Force One, chiar pentru fiecare loc din avionul prezidențial. Biden a primit în august 365 milioane USD în donații, un record, de două ori mai mare decât echipa Clinton.
Unde-s donatorii de altă dată?
Circa 80 de miliardari au contribuit la campania de realegere republicană între ziua inaugurării sale, în ianuarie 2017 și februarie 2020. Majoritatea au provenit din trei state –Florida New York și Texas. Și comitete de acţiune politică (Super PAC) ale partidelor pot primi fonduri nelimitate din partea companiilor, sindicatelor şi persoanelor particulare. Cu toate acestea, suma colectată a fost mai mică decât se aștepta. Doar o fracțiune din super-bogații care l-au susținut pe Donald Trump în 2016 prin intermediul Super PAC-urilor au finanțat realegerea sa.
O reticență care se explică prin lipsa unui mesaj clar din campania acestui an, dar și din popularitatea în scădere a lui Trump, în special din cauza crizei Covid-19. Alții finanțează în schimb cursele pentru Senat, pe care republicanii sunt dornici să le păstreze chiar dacă câștigă Joe Biden. Mai există însă un miliardar care nu a dat nimic: însuși Donald Trump, deși când și-a anunțat candidatura în 2016, a promis că își va autofinanța campania. Vremurile s-au schimbat, Forbes raportează că președintele beneficiază personal de contribuțiile pe care le primește campania sa, “comitetele sale mixte” și cele ale Partidului Republican.