Potrivit Administrației americane pentru informații privind energia (EIA), se preconizează că cererea mondială de țiței va depăși oferta, deoarece OPEC+ își prelungește unele dintre reducerile profunde ale producției până în 2025.
În raportul Short-Term Energy Outlook, compartimentul statistic al EIA și-a majorat previziunile privind consumul mondial de petrol pentru anul viitor la 104,7 milioane de barili pe zi, de la o estimare anterioară de 104,5 milioane bpd. Producția la nivel mondial este acum estimată la 104,6 milioane de barili pe zi.
Scădere cu 700.000 de barili pe zi
Stocurile globale, sau inventarul total de petrol stocat, vor scădea cu 700.000 bpd în a doua jumătate a acestui an, după o scădere de 500.000 bpd în prima jumătate.
Retragerile provin în parte din reducerile de producție OPEC+, pe care grupul le-a anunțat la începutul lunii iunie că vor rămâne la nivelurile actuale cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie.
OPEC+ a convenit să prelungească până la sfârșitul anului 2025 reducerile de producție de 3,66 milioane de barili pe zi, care inițial erau planificate să se încheie în 2024.
În același timp, reducerile de producție voluntare suplimentare de 2,2 milioane bpd ale opt state membre OPEC+ au fost prelungite cu trei luni.
Există și un plan de eliminare treptată a reducerilor voluntare pe bază lunară din octombrie 2024 până în septembrie 2025, dar „creșterile pot fi întrerupte sau inversate în funcție de condițiile pieței”, informează The National. Pentru acest an, EIA se așteaptă ca cererea de țiței să fie de 102,9 milioane bpd, comparativ cu o ofertă de 102,4 milioane bpd.
Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, va avea o medie de 89 de dolari pe baril în a doua jumătate a anului, în creștere de la 84 de dolari în prima jumătate.”Prețurile mai ridicate rezultă din previziunile noastre privind retragerile persistente din stocurile globale de petrol”, a adăugat agenția.
Exporturile de țiței OPEC au scăzut la 18,1 milioane bpd în iunie, o scădere de peste 1,6 milioane bpd de la o lună la alta, marcând cel mai slab nivel al exporturilor din iunie 2021, potrivit analiștilor UBS săptămâna trecută, citând estimări ale companiei Petro-Logistics.
Aproape toți membrii OPEC intenționează să-și facă provizii: au înregistrat o scădere a exporturilor în iunie, mai ales Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite și Kuweit.
Între timp, tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, generate de războiul dintre Israel și Hamas, de escaladarea Hezbollah și de atacurile Houthi din Marea Roșie, determină o creștere a prețurilor petrolului din cauza riscului suplimentar, a avertizat Rystad Energy.
Consumul este in crestere.
Productia scade.
Preturile vor exploda.
Vand doi barili de zer de oaie…