AcasăȘTIRI EXTERNECererea record de energie pe cărbune în 2021 amenință obiectivele net-zero

Cererea record de energie pe cărbune în 2021 amenință obiectivele net-zero

carbuneCererea record de energie pe cărbune în 2021 amenință obiectivele net-zero

Se așteaptă ca cererea globală de energie electrică generată de cărbune să atingă niveluri record în acest an, amenințând țintele net-zero ale lumii care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Producția de energie electrică din cărbune la nivel global este de așteptat să crească cu 9% în 2021, până la un maxim istoric de 10.350 terawați-oră, determinată de redresarea economică rapidă, care a crescut cererea de energie electrică mult mai repede decât poate ține pasul livrările cu emisii scăzute de carbon, a spus IEA în ultimul său raport anual de piață.

În general, cererea de cărbune la nivel mondial – inclusiv utilizări dincolo de generarea de energie, cum ar fi producția de ciment și oțel – este estimată să crească cu 6% în acest an, potrivit raportului IEA Coal 2021.

Cererea globală de cărbune va creşte și în 2022

În funcție de modelele meteorologice și de creșterea economică, cererea generală de cărbune ar putea atinge noi maxime istorice în 2022 și ar putea rămâne la acest nivel în următorii doi ani, subliniind necesitatea unei acțiuni politice „rapide și puternice”, a spus agenția.

„Cărbunele este cea mai mare sursă globală de emisii de carbon, iar nivelul istoric ridicat de generare a energiei pe bază de cărbune din acest an este un semn îngrijorător a cât de departe se află lumea în eforturile sale de a reduce emisiile spre net-zero”, a declarat Fatih Birol, director executiv al AIE, potrivit The National News. „Fără acțiuni puternice și imediate ale guvernelor pentru a aborda emisiile de cărbune – într-un mod echitabil, accesibil și sigur pentru cei afectați – vom avea șanse mici de a limita încălzirea globală la 1,5 °C.”

China și India, cei mai mari poluatori

În China, unde are loc mai mult de jumătate din producția globală de energie electrică pe bază de cărbune, se preconizează că energia pe bază de cărbune va crește cu 9% în 2021, a spus AIE. În India, se estimează că va crește cu 12% în acest an. Acest lucru ar stabili noi maxime istorice în ambele țări, chiar dacă acestea lansează cantități semnificative de capacitate solară și eoliană.

Asia domină piața globală a cărbunelui, China și India reprezentând două treimi din cererea totală. Aceste două economii – dependente de cărbune și cu o populație combinată de aproape 3 miliarde de oameni – dețin cheia cererii viitoare de cărbune.

În 2020, cererea globală de cărbune a scăzut cu 4,4%, cea mai mare scădere din ultimele decenii, dar mult mai mică decât scăderea anuală preconizată inițial la apogeul blocajelor la începutul pandemiei, arată raportul.

author avatar
Andreea Vlad
273 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger