Cauta

China ridică lumea împotriva SUA / Ce înseamnă „inițiativa de securitate globală”

China ridică lumea împotriva SUA / Ce înseamnă „inițiativa de securitate globală” / Foto: Facebook

Președintele Chinei, Xi Jinping, a propus joi, 21 aprilie, o „inițiativă de securitate globală” care să susțină principiul „securității indivizibile”, un concept susținut și de Rusia, deși nu a oferit detalii despre modul în care ar urma să fie pusă în aplicare.

În timpul unui discurs video la Boao Asia Forum, Xi a declarat că lumea ar trebui să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, ținând cont în același timp de preocupările „legitime” ale fiecăruia în materie de securitate.

Propria securitate „în detrimentul altora”

Xi Jinping delivers keynote speech at opening ceremony of Boao Forum for Asia

„Ar trebui să susținem principiul indivizibilității securității, să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și sustenabilă și să ne opunem construirii securității naționale pe baza insecurității din alte țări”, a declarat Xi la adunarea din Insula Hainan din sudul Chinei.

Vorbind despre Ucraina, Rusia a insistat ca guvernele occidentale să respecte un acord din 1999 bazat pe principiul „indivizibilității securității”, potrivit căruia nicio țară nu își poate consolida propria securitate în detrimentul altora, scrie Reuters.

China și Rusia au stabilit legături din ce în ce mai strânse, iar China a refuzat să condamne invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, pe care Moscova o numește o „operațiune specială” pentru demilitarizarea și „denazificarea” țării. China dă vina pe expansiunea spre est a NATO pentru criza din Ucraina.

Să priceapă SUA și Taiwanul

Analiștii remarcă faptul că este pentru prima dată când China pledează pentru „securitatea indivizibilă” în afara contextului crizei ruso-ucrainene, care are implicații pentru acțiunile SUA în Asia.

„Dacă China consideră că acțiunile SUA și ale aliaților săi în Taiwan sau în Marea Chinei de Sud nu țin cont de preocupările sale de securitate, ar putea invoca conceptul de „securitate indivizibilă” pentru a revendica superioritate morală în represalii”, a declarat Li Mingjiang, profesor asociat la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.

Wang Jiangyu, profesor de drept la City University of Hong Kong, a declarat că, prin invocarea conceptului de „securitate indivizibilă”, care își are originea în Europa, China poate spera că acțiunile sale de apărare a intereselor sale fundamentale vor părea mai legitime pentru alte țări.

Mâna lungă a sancțiunilor

Xi a reiterat, de asemenea, opoziția Chinei față de sancțiunile unilaterale și față de „jurisdicția cu brațe lungi”, fără a menționa direct măsurile punitive ale Occidentului împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

China a criticat în repetate rânduri sancțiunile occidentale, inclusiv pe cele împotriva Rusiei, dar s-a ferit, de asemenea, să acorde Moscovei orice ajutor care ar putea duce la sancțiuni împotriva Beijingului.

Xi a declarat că sunt necesare eforturi pentru a stabiliza lanțurile de aprovizionare globale, dar a mai spus că economia Chinei este rezistentă și că tendința pe termen lung nu s-a schimbat.

Ultimele stiri

  • Breaking News… în jurul lumii
  • „Silent Walking”: Redescoperirea liniștii printr-o simplă plimbare
  • SF Politic: Serviciile Secrete Franceze știu cu cine s-a întâlnit George Simion la Viena
  • Breaking News… în jurul lumii
  • Un avion de la Aeroclubul Caransebeș a aterizat forțat. Cine se afla la bord/Decizia salvatoare a pilotului
  • S-a întâmplat în Prahova! Două femei, rănite de o mașină în timp ce se aflau într-un magazin
  • Cât au ajuns să coste cireșele în piețe. „Mai bine investim în aur”
  • ANM anunță vreme deosebit de rece. Cod galben de vânt în mai multe județe/Unde vor fi ninsori
  • Gates vs Musk: filantropie sau putere?
  • Mindfulness în școli: Antrenamentul emoțional care lipsea din educație
  • Exit mobile version