Răspunsul lui Donald Trump la criza coronavirus a fost redeschiderea economică a Americii. Președintele și aliații săi erau atât de dornici să vadă un număr mare de locuri de muncă, încât au ignorat atât riscurile de infecție, cât și modul în care o pandemie reînviată chiar ar submina economia. Și Joe Biden s-a dovedit o gură goală, macină vorbe din subsolul reședinței sale din Delaware, ferit de oameni, virus și realitate.
Administrația Trump și guvernanții, precum Ron DeSantis din Florida, au insistat că nu există nicio compensare între creșterea economică și controlul COVID-19 și aveau dreptate – dar nu așa cum se așteptau. Redeschiderea prematură a dus la o creștere a infecțiilor: ajustată pentru populație, americanii mor în prezent din cauza COVID-19, de aproximativ 15 ori mai mare decât în Uniunea Europeană sau Canada. Cu toate acestea, scrie New York Times, creșterea locurilor de muncă pare să se oprească sau s-a inversat, în special în statele care au fost cele mai agresive în privința ridicării mandatelor de distanțare socială, iar indicii timpurii sunt că economia Statelor Unite rămâne în urma marilor națiuni europene.
În primul rând, oamenii cu adevărat concentrați pe repornirea economiei ar fi trebuit să fie mari susținători ai măsurilor de limitare a infecțiilor, fără a răni afacerea – mai ales, făcându-i pe americani să repecte măsurile sanitare – repetate până la tocire de experți. De asemenea, politicienii dornici să revadă economia înapoi, ar fi trebuit să-și dorească să susțină puterea de cumpărare a consumatorilor până la recuperarea salariilor. În schimb, republicanii și democrații din Senat par a ignora că în 31 iulie expiră ajutoarele de șomaj (și, într-o incredibilă aroganță de “clasă superioară”, se ceartă pe aprobarea sumelor unui plan de susținere a populației și a companiilor) ceea ce înseamnă că zeci de milioane de lucrători urmează să primească o lovitură asupra veniturilor lor, dăunând economiei în ansamblu.
Arțăgosul și confuzul – salvatorii națiunii
Între timp, campania lui Trump și Biden pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie demonstrează că atât republicanul cât și democratul –oameni bătrâni, deopotrivă – devin din ce în ce mai înstrăinați de criza socială prin care trece țara lor și, evident, se consideră aleșii poporului, pe viață. A trecut ceva timp de când nu s-au mai privit în oglindă. Ca și alți obsedați de putere, nu concep să iasă din politică decât cu picioarele înainte. În curând vor ajunge octogenari –nu e vârsta indicată pentru a conduce o națiune precum SUA.”Conducem în Carolina de Nord.
Conducem în Pennsylvania. Conducem în Arizona. Conducem frumos în Florida. Conducem substanțial în Georgia”, a tunat Trump la o informare în Carolina de Nord, precizând că “numărul nostru de sondaje este foarte bun”. Nu-l mai interesează că taman în statele menționate are un scor prost. Pur și simplu, președintele crede la 74 de ani că va repeta surpriza de la urne din 2016. Un miliardar egoist care stă cu ochii pe o himeră. Biden (77 de ani, zis „Sleepy Joe”) are nevoie de bani. Pentru asta prestează fostul preşedinte Barack Obama împreună cu actorul proprietar de insule George Clooney.
Ca doi democrați din popor ce sunt, cei doi au organizat o strângere de fonduri virtuală destinată campaniei “somnorosului”. Preţul biletelor – între 250 şi 250.000 de dolari. Fiecare dă după puteri și interese. Obama are un miros foarte fin când vine vorba de bani, în iunie a mai organizat o strângere de fonduri pentru Biden, iar fostul său vicepreședinte a putut număra atunci 11 milioane USD. O întrebare începe să-și facă loc printre alegătorii dezamăgiți și debusolați: America lui Joe Biden va diferi de cea a lui Trump?