AcasăȘTIRI EXTERNEEmbargoul UE asupra produselor petroliere rusești / Avertismentul Kremlinului

Embargoul UE asupra produselor petroliere rusești / Avertismentul Kremlinului

Embargoul UE asupra produselor petroliere rusești / Avertismentul Kremlinului / Foto: printscreen

Embargoul european asupra produselor petroliere rafinate rusești exportate pe cale maritimă, care urmează să intre în vigoare duminică, este o măsură „negativă” care va „dezechilibra și mai mult” piețele, a denunțat, vineri, Kremlinul.

 

„Acest lucru va dezechilibra și mai mult piețele internaționale de energie”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, asigurând că Rusia „ia măsuri pentru a-și acoperi interesele împotriva riscurilor care apar”.

Creșterea prețurilor la pompă în Europa

De la începutul lunii decembrie, UE a instituit un embargou asupra țițeiului rusesc transportat pe mare, dublat de o plafonare a prețului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, două modalități, potrivit decidenților europeni, de a limita importantele resurse de hidrocarburi ale Rusiei.

În schimb, Moscova a interzis, de la 1 februarie, vânzarea petrolului său către țările care utilizează acest plafon de preț.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat joi la Kiev, această sancțiune costă Rusia „aproximativ 160 de milioane de euro pe zi”.

Embargoul va fi extins începând de duminică și la achiziționarea de produse petroliere rafinate rusești, iar țările G7 vor plafona și prețul acestor produse. Practic, încărcăturile de parafină, benzină, bitum, păcură și motorină nu vor mai putea intra în Uniunea Europeană.

În pofida unei scăderi puternice în ultimul an, mai mult de un sfert din importurile de motorină din Europa veneau tot din Rusia la începutul anului 2023, potrivit datelor de urmărire a petrolierelor la nivel mondial analizate de S&P Global, informează Boursorama.

Aceasta reprezintă un volum zilnic de aproape 450.000 de barili, potrivit acestei companii specializate în analize financiare și de date.

Potrivit mai multor specialiști de pe piața petrolieră, embargoul european ar putea duce astfel la o creștere a prețurilor la pompă în Europa, deoarece țările europene vor trebui să găsească rapid alte surse de aprovizionare pe o piață care este deja sub presiune.

Anticipând, unele țări, cum ar fi Marea Britanie, au început deja să se orienteze către SUA, dar și către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

UE a interzis navelor din blocul comunitar să transporte țiței rusesc (de la 5 decembrie 2022) și produse petroliere (de la 5 februarie 2023) către țări terțe. A interzis șli furnizarea aferentă de asistență tehnică, de servicii de brokeraj, de finanțare sau de asistență financiară. Interdicția nu se aplică în cazul în care țițeiul sau produsele petroliere sunt achiziționate la un preț egal cu plafonul prețului petrolului sau inferior acestuia.

author avatar
Tudor Borcea
674 afisari

10 COMENTARII

  1. Rușii o să rămână cloșcă pe balta lor de petrol, pe care nu o mai vrea nimeni în Europa. Game Over.

  2. Doar retardații cred că Rusia va „falimenta” din cauza embargoului UE! Realitatea ne arată că UE pierde mult mai mult decât Rusia, care și-a vândut petrolul către alți clienți…

  3. Retardat e cel care atribuie Rusiei marea afacere cu petrolul. Fapt este că Federația Rusă are debușeu pentru 1/10 din petrolul și gazele care le exporta anterior în Uniunea Europeană. De azi stă pe ele cloșcă și baltesc fără rost. O creștere semnificativă pe alte piețe NU este posibila, pentru simplu motiv că le lipsesc conductele. Până o să le construiască în direcția Chinei și Indiei, mai trec 10 ani, dacă nu mai mult. Așa că o sursă principală de venituri s-a evaporat. Game Over!

    • E clar. Războiul din Ukrania este ca și câștigat de Ieoropa. Mâine poimâine se va produce predarea necondiționată a Russiei, demisia lui Putin și mutarea capitalei Ukrainei la Moskowa. Ce ușor a fost. Mie oricum îmi era rușine să cumpăr motorină ruseacă la pompă pe un preț de nimica. Și eu și mașina eram atât de rușinați de acest lucru încât după umplerea rezervorului mașina se oprea singură la ieșirea din stație și până nu-i goleam rezervorul de motorina rusească, nu pornea motorul. Acum mă simt foarte bine și dacă se scumpește motorina de 7 ori o să fiu și mai fericit c-am scăpat de dependența de Russia. Acum, cu noua motoină scumpă mașina săraca va merge și singură de capul ei pe stradă, mândră nevoie mare.

      • Rusia nu se va preda, nici nu câștiga. Va fi un război indecis, în care fiecare parte, după ce-și va epuiza resursele proprii și pe cele atrase, va clama victoria.

        Ce a reușit Federația Rusă, din plin, este izolarea internațională: Departe de fluxurile majore ale evoluțiilor tehnico-științifice și, mai ales, de noile tehnologii, colosul care se întinde pe 8 fusuri orare, va rămâne în epoca de piatră. Neîndoielnic asta nu înseamnă condamnarea la moarte. De un blid de linte și o mașină (din epoca de piatră) va ajunge.

        Cam cum eram și noi, în perioada „socialismului multilateral dezvoltat”. Și tot de atunci provine următoarea butadă: capitalismul este pe marginea prăpastiei, socialismul cu un pas înainte.

        Federația Rusă încearcă să reînvie mitul supremației socialismului, suprapusă mirajului dominației slave. Ignorând, deliberat, ca acestea (ambele) sunt moarte, iremediabil.

  4. Sursa de bază pentru o bună dezvoltare economica sunt resursele naturale . Rusia are acest lucru , Europa nu . Indiferent de sanctiuni o tară cu resurse petroliere , fond agricol , se poate dezvolta linistită . Europa a prosperat datorită preturilor rezonabile obtinute atat de la rusi cat si de la chinezi . Cand aroganta se v-a amplifica si vor distruge si relatia cu China atunci putem spune că au cantat in strună americanilor complet .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger