Țările din grupul G7 – SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia – sunt aproape de un acord cu privire la impozitarea multinaționalelor, deschizând calea pentru un acord global în acest an.
Potrivit Financial Times, un acord în cadrul G7 ar putea fi anunţat vineri, după ce în ultimele zile au fost înregistrate progrese în cadrul negocierilor.
„Lumea este mai aproape ca niciodată de un impozit minim global”, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.
Trezoreria SUA a anunțat că va accepta un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global de cel puţin 15%, un procent considerabil mai mic faţă de propunerea de 21% susţinută anterior de Germania şi Franţa.
Liderii G7 ar putea semna acordul la Summitul G7 din 11-13 iunie, prezentând un plan celor 140 de ţări care negociază sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
“Un compromis bun”
“Propunerea SUA privind un impozit minim de 15% pe profitul companiilor va contribui la ajungerea la un acord de referinţă la nivel internaţional în cursul verii. Avem nevoie de un acord. Acest lucru se va întâmpla acum”, a precizat ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz.
Propunerea americană este un “compromis bun”, subliniază și ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.
În detaliu, „aspectul important nu este cifra ci să avem un acord politic cu privire la cei doi piloni: taxarea digitală şi un impozit minim pe profit cât mai curând posibil, adică la reuniunea G20 care va avea loc la începutul lunii iulie în Italia”, a explicat oficialul francez.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luna aceasta că lucrează cu țările G20 pentru adoptarea unei taxe minime pe profitul companiilor valabilă la nivel global, care “ar putea pune capăt unei curse care durează de 30 de ani privind reducerea impozitelor pentru aceste companii.”
Cum funcționează o taxă globală
Așa cum a scris „Național”, un impozit minim global stabilește un sistem în baza căruia o companie dintr-o anumită țară își va plăti cel puțin un anumit procent din profiturile sale în impozite, indiferent de locul în care se obțin aceste profituri din lume.
Într-o țară care impune o rată de impozitare minimă globală, o companie națională care își mută unele dintre operațiuni într-o jurisdicție cu impozite reduse în străinătate ar trebui să plătească guvernului țării sale de origine diferența dintre acea rată minimă și orice ar fi plătit firma pe veniturile sale din străinătate.
De exemplu, dacă o țară cu o rată minimă globală de 15% găzduiește o companie care a obținut profituri peste hotare impozitate cu 5%, ar fi îndreptățită să aducă societatea în conformitate cu impozitul minim, percepându-i o taxă suplimentară de 10 %.