Joe Biden a explicat decizia de a renunța la candidatura pentru un nou mandat la Casa Albă și de a o sprijini pe Kamala Harris.
„Am decis că cea mai bună cale de urmat este să dau mai departe ștafeta unei noi generații”, a spus Biden.
Mesajul lui Biden către americani
Președintele în funcţie al SUA a transmis un mesaj clar către americai, în care şi-a explicat toate motivele:
„Îmi trag putere și găsesc bucurie luptând pentru poporul american. Dar această sarcină sacră de a perfecționa Uniunea noastră nu este despre mine. E despre tine. Despre familia ta. Viitorul tău. Este vorba despre, noi oamenii.
Am decis că cea mai bună cale de urmat este să dau mai departe ștafeta unei noi generații. În următoarele șase luni mă voi concetra să îmi fac treaba ca președinte.
Vom continua să adunăm o coaliție de națiuni mândre pentru a-l împiedica pe Putin să preia Ucraina. Vom menține NATO mai puternică și mai unită decât oricând în toată istoria noastră. Voi lucra să mă asigur că America rămâne puternică.
Vreau să îi mulțumesc Kamalei Harris. Este experimentată, este puternică, este dură, este capabilă. A fost un partener incredibil pentru mine și un lider pentru țară. Acum, alegerea este a voastră.
Dragii mei americani, a fost onoarea vieții mele să servesc această națiune peste 50 de ani.
Nicăieri altundeva pe Pământ un copil bâlbâit, cu origini modeste din Scranton, Pennsylvania, Claymont, Delaware nu ar putea să stea într-o zi în Biroul Oval în calitate de președinte al Statelor Unite. Dar iată-mă”, a afirmat Joe Biden.
Primul pas pentru democrații rămași fără Biden
Dacă Joe Biden ar fi rămas candidatul democraților la alegerile prezidențiale, partidul s-ar fi confruntat cu perspectiva unei înfrângeri în noiembrie.
Dar, odată cu retragerea președintelui din cursă, marii democrați au rămas – cel mai probabil, dacă este să ne luăm după susținerea lui Biden – cu un vicepreședintele la fel de nepopular – Kamala Harris.
Deși ar putea injecta puțină tinerețe în lista de candidați, ea are un palmares slab în ceea ce privește atragerea alegătorilor din afara statului California, relatează UnHerd. Dar dacă o a doua președinție a lui Donald Trump este inevitabilă, poate că democrații ar trebui să o vadă nu ca pe „sfârșitul democrației”, așa cum se afirmă prea des, ci mai degrabă ca pe o scânteie pentru a-și schimba strategia politică.
Textul integral al lui Radu Jacotă este AICI.