AcasăȘTIRI EXTERNEMiza mașinilor electrice. Europa, dezarmată în fața protecționismului american / Biden începe...

Miza mașinilor electrice. Europa, dezarmată în fața protecționismului american / Biden începe un nou război comercial

Miza mașinilor electrice. Europa, dezarmată în fața protecționismului american / Biden începe un nou război comercial / Foto: The White House

Producție mai mică și perspective de vânzări slabe pe piața americană. Aceasta este provocarea cu care se confruntă industria europeană în fața protecționismului american.

 

La jumătatea lunii august, președintele american Joe Biden a semnat Legea privind reducerea inflației (IRA), în care secțiunile referitoare la sectorul industrial au fost considerate discriminatorii și problematice.

BMW joacă cum cântă Casa Albă

Aceste secțiuni dau prioritate industriei locale și pun presiune asupra industriei europene deja în dificultate, comenta ulterior Le Figaro. Odată intrată în vigoare, IRA a provocat reacții puternice în marile economii ale lumii, inclusiv cele din Europa.

Numai în sectorul mașinilor electrice (EV), se pot prevedea următoarele efecte: în domeniul producției, această măsură extrem de restrictivă obligă întreprinderile să își mărească cota de producție în SUA.

Potrivit unei estimări a Automotive News Research & Data Center, creditul fiscal propus în IRA avantajează mai multe bunuri produse pe plan intern în detrimentul celor importate, accelerând afluxul de investiții ale companiilor străine în SUA, contribuind astfel la creșterea numărului de vehicule electrice fabricate în SUA, inclusiv a celor de mărci europene.

În acest context, constructorul auto german BMW s-a declarat pregătit să investească 1,7 miliarde de dolari în producția de vehicule electrice și baterii în SUA, după ce în aprilie a anunțat că va înființa a doua sa fabrică în această țară, informează Xinhua.

În ceea ce privește vânzările, producătorii europeni sunt mai puțin competitivi decât concurenții lor locali pe piața americană, din cauza presiunii protecționiste.

Poziție dominantă a companiei Tesla pe piața SUA

Potrivit Automotive News Research & Data Center, compania Tesla a lui Elon Musk deține o poziție dominantă în ceea ce privește vânzările de vehicule electrice în SUA, cu o creștere stabilă în al treilea trimestru.

Deși mărcile auto europene înregistrează o creștere destul de slabă, acestea nu reușesc să recâștige dominația care le-a aparținut cândva și se pare că sunt depășite, în special sub IRA, de mărci locale, inclusiv Cadillac și Lincoln.

Confruntați cu aceste efecte, producătorii europeni de vehicule electrice se află, prin urmare, într-o situație dificilă. În general, lanțul industrial european riscă de fapt să se prăbușească sub amenințarea americană, „IRA riscă să producă un șoc industrial major pentru industria franceză și europeană”, a avertizat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, luna aceasta.

Cu toate acestea, îngrijorat de incertitudinea situației economice internaționale, Washington mizează mai mult pe securitatea lanțului său industrial. Casa Albă a anunțat, la începutul conflictului ruso-ucrainean, mai multe măsuri pentru a-și restabili poziția de lider industrial, potrivit Forbes.

În cadrul acestei acțiuni, IRA nu se ocupă doar de reducerea inflației, contrar a ceea ce sugerează numele său, ci va avea o influență majoră asupra strategiei energetice și industriale a SUA. Având în vedere caracterul său protecționist, subvențiile sale pe scară largă „riscă să adâncească și mai mult acest decalaj (de competitivitate)”, a avertizat Le Maire.

Macron: „Este nevoie de o trezire europeană”

Competitivitatea industriei europene este în pericol, mai ales din cauza penuriei de energie și a conflictului ruso-ucrainean. În contextul creșterii prețurilor la energie, multe companii industriale europene se mobilizează în favoarea sobrietății energetice.

Având fabrici în unele dintre cele mai dependente regiuni din Europa de gaze naturale, compania germană Volkswagen ia în considerare posibilitatea de a se muta în alte locații de pe bătrânul continent, cu un acces mai bun la transportul de gaze naturale lichefiate (GNL), pentru a-și reduce costurile.

Preocupați de aceste probleme comune, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au convenit să avertizeze asupra amenințării IRA în timpul întâlnirii tête-à-tête de luna trecută. „Cred că (IRA) nu este prietenoasă”, a declarat Macron pe 8 noiembrie, înainte de a adăuga: „Este nevoie de o trezire europeană în acest sens”.

Cu toate acestea, Washingtonul intenționează să evite un „război comercial” cu Europa, cu un cost mai mic. La 31 octombrie a avut loc o reuniune pe tema IRA între miniștrii comerțului din UE și omologul lor din SUA pentru a reduce tensiunea bilaterală în această privință. Ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Jozef Sikela, a subliniat cu această ocazie că „acest text este extrem de protectionist”, în timp ce nu a existat nicio revenire asupra atitudinii americane.

Soluția piețelor emergente

Cu toate acestea, există încă modalități de promovare a industriei europene. Diversificarea în continuare pe piețele emergente, cum ar fi Asia sau America de Sud, ar putea fi o opțiune bună. Potrivit statisticilor Federației Automotive ASEAN, piața indoneziană a automobilelor crește considerabil în ciuda pandemiei Covid-19. Datorită performanțelor extraordinare și a perspectivelor bune ale pieței din Indonezia, producătorul auto multinațional Stellantis intenționează să ofere mai multe vehicule clienților locali în anii următori..

După disputele legate de ajutorul acordat producătorului american de avioane Boeing, după tarifele aplicate oțelului european și, de data aceasta, la vehiculele electrice, este inevitabil ca Europa să se confrunte cu noi obstacole din partea SUA. Dar, în fața amenințării protecționiste, poate intensifica colaborarea cu partenerii săi emergenți pentru a asigura reziliența lanțului său industrial.

author avatar
Tudor Borcea
811 afisari

2 COMENTARII

  1. O mașină pe lîngă motor este șasiu, direcție, siguranță, fiabilitate. Să i-o zică lu’ mutu’ că Tesla, apărută oficial de nicăieri, știe să facă mașini mai bune, mai bine, mai în cîștig, decît fabricanți vechi. Ce-i așa de greu pt Fiat, de pildă, să pună niște baterii și-un motor electric pe un șasiu deja în producție?
    Se zice că toate marile corporații și majoritatea celor mijlocii sînt în mâna cîtorva familii. Așa că Tesla este mai degrabă fațadă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger