Cauta

Miza războiului din Ucraina: minereuri și cărbune de 12,4 trilioane de dolari

minereuri

Miza războiului din Ucraina: minereuri și cărbune de 12,4 trilioane de dolari

Donbasul, intens disputat de ruși și ucraineni, are bogații consistente în subsol, în special litiu, esențial pentru sectorul auto electric.

Geologii îl numesc scutul ucrainean. Începe de la granița nordică cu Belarus până la țărmul Marii Azov, în sudul Donbasului.

Comoara ascunsă din Donbas

Potrivit studiilor Serviciului geologic ucrainean, în rocile vechi ale acestui scut se ascund depozite de litiu cu un mare potențial. Descoperiri care au fost identificate mai ales în jurul zonei Mariupol, orașul-port din Donbas sfâșiat de bombardamentele rusești

Litiul ucrainean a început să atragă atenția la nivel mondial încă de anul trecut. În noiembrie anul trecut, o companie australiană a declarat că este aproape de a obține drepturile asupra a două zăcăminte promițătoare de litiu din regiunea Donețk și Kirovograd, în centrul țării. În aceeași luna, o companie chineză a cerut, de asemenea, drepturile asupra unor zăcăminte.

Dar Donbasul e bogat și în cărbune, petrol și ale zăcăminte minerale. Jurnaliștii de la Washington Post notează că după aproape șase luni de lupte, războiul a adus cel puțin o mare recompensă rușilor: controlul extins asupra unora dintre cele mai bogate regiuni în minereuri din Europa.

Bătălia pentru bogăția minerală și energetică a Ucrainei

Ucraina adăpostește unele dintre cele mai mari rezerve de minereu de titan și fier din lume, zăcăminte de litiu neexploatat și zăcăminte masive de cărbune. Împreună, ele valorează zeci de trilioane de dolari.

Rusia controlează fostele teritorii ucrainene cu resurse de cel puțin 12,4 trilioane de dolari. 63% din zăcămintele de cărbune ale Ucrainei, 11% din zăcămintele de petrol și 33% din zăcămintele minerale, inclusiv litiu, sunt situate în teritoriile ocupate de ruși.

Ucraina este o mare putere agricolă. Dar are o poziție semnificativă și în domeniul metalurgiei. Ucraina are 10% din rezervele mondiale de fier, 6% din cele de titan și 20% din cele de grafit. Cu toate acestea, în Ucraina există mai mult decât minerale. În nord-est, în apropiere de granița cu Rusia, există un bazin sedimentar vechi de 400 de milioane de ani, plin de material organic și roci de șisturi negre.

Ultimele stiri

  • „Silent Walking”: Redescoperirea liniștii printr-o simplă plimbare
  • SF Politic: Serviciile Secrete Franceze știu cu cine s-a întâlnit George Simion la Viena
  • Breaking News… în jurul lumii
  • Un avion de la Aeroclubul Caransebeș a aterizat forțat. Cine se afla la bord/Decizia salvatoare a pilotului
  • S-a întâmplat în Prahova! Două femei, rănite de o mașină în timp ce se aflau într-un magazin
  • Cât au ajuns să coste cireșele în piețe. „Mai bine investim în aur”
  • ANM anunță vreme deosebit de rece. Cod galben de vânt în mai multe județe/Unde vor fi ninsori
  • Gates vs Musk: filantropie sau putere?
  • Mindfulness în școli: Antrenamentul emoțional care lipsea din educație
  • Trump lovește neașteptat – vrea taxe mai mari pentru bogați
  • Exit mobile version