Mpox a fost considerată în mare parte o problemă a Africii, iar aparenta lipsă de interes a Big Pharma în dezvoltarea de vaccinuri pentru inocularea în masă expune oamenii de pe continent, precum și din întreaga lume, la un risc crescut de expunere la o componentă mai mortală a bolii infecțioase.
Disponibilitatea limitată a vaccinurilor aprobate de Organizația Mondială a Sănătății și costul mai ridicat la care acestea sunt vândute înseamnă că națiunile africane cu dificultăți financiare s-ar putea lupta pentru a face rost de orice cantitate disponibilă, făcând din prevenirea bolilor o sarcină extrem de dificilă.
Spre deosebire de graba lor de a dezvolta și comercializa miliarde de doze de vaccinuri pentru a reduce Covid-19, marile companii farmaceutice nu au angajat încă resurse pentru a dezvolta vaccinuri pentru inocularea pe scară largă a africanilor împotriva mpox.
„Mpox a fost, sincer, trecut cu vederea”, a declarat pentru The National Seth Lederman, director executiv al companiei Tonix Pharamceuticals, cu sediul în SUA, care se află în cursa pentru dezvoltarea propriului vaccin.
La 14 august, OMS a declarat mpox în Republica Democrată Congo și în țările învecinate ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Este pentru a doua oară în doi ani când organismul mondial de supraveghere a sănătății a ridicat nivelul de amenințare al mpox și a solicitat un răspuns global pentru a controla răspândirea sa.
Ultima urgență de sănătate globală legată de mpox a fost declarată încheiată în mai 2023. Cu toate acestea, ultimul focar este mai complex și mai periculos, deoarece se răspândește prin contact uman, mai degrabă decât prin transmitere sexuală, așa cum s-a observat în focarele anterioare.De asemenea, s-a răspândit dincolo de RDC, de unde provine, în părți din Africa Centrală și de Est.
De la începutul acestui an, au fost raportate aproape 19 000 de cazuri de mpox, iar numărul deceselor din RDC a crescut la peste 550 până în prezent, potrivit Centrului african de control al bolilor.
În Europa și Asia au fost depistate cazuri noi de febră molipsitoare de tip Clade 1b în rândul persoanelor care au călătorit în Africa, a precizat Centrul European de Prevenire, Control și Control al Bolilor în cea mai recentă actualizare privind mpox.
La 15 august, primul caz înregistrat de tulpina mai mortală a mpox în afara Africii a fost raportat în Suedia.