Cauta

Putin reduce gazele. 10 țări din UE au activat alerta / Bruxelles: „Riscul unei întreruperi totale, mai real ca niciodată”

Putin reduce gazele.10 țări din UE au activat alerta / Bruxelles: „Riscul unei întreruperi totale, mai real ca niciodată” / Foto: Facebook

Ca urmare a reducerii livrărilor de gaze din Rusia, zece țări din Uniunea Europeană au decis să activeze primul nivel de alertă privind aprovizionarea cu gaze. Joi, Germania, care este puternic dependentă de gazul rusesc, a activat nivelul 2 al planului său de urgență.

Zece țări din UE au activat primul nivel de alertă privind aprovizionarea cu gaze, a declarat Frans Timmermans, șeful politicii climatice a blocului comunitar.

„Riscul unei întreruperi totale, mai real ca niciodată”

Săptămâna trecută, Rusia a redus debitul gazoductului său Nord Stream 1 la 40% din capacitate, invocând probleme de echipament. Rusia a tăiat deja gazul către Polonia, Bulgaria, Olanda, Danemarca și Finlanda din cauza refuzului acestora de a se conforma unui nou sistem de plată în ruble.

Timmermans a declarat că 10 din cele 27 de state membre au intrat în „alertă timpurie”, primul dintre cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind securitatea energetică. „Riscul unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaze este acum mai real ca niciodată”, a spus el, informează Ouest-France.

UE depindea de Rusia pentru 40% din gazele sale înainte ca Moscova să invadeze Ucraina. Confruntate cu scăderea fluxurilor de gaze naturale din Rusia, unele țări au crescut utilizarea centralelor electrice pe bază de cărbune, insistând în același timp asupra faptului că aceasta este o măsură temporară care nu va compromite obiectivele privind schimbările climatice.

Trei niveluri de criză

Țările UE trebuie să dispună de planuri pentru a face față la trei niveluri de criză în aprovizionarea cu gaze: avertizare timpurie, alarmă și urgență. Stadiul de „avertizare timpurie” se concentrează pe monitorizarea aprovizionării, în timp ce o „alarmă” permite, teoretic, utilităților să transfere prețurile ridicate către consumatori și să contribuie la reducerea cererii.

Nivelul „de urgență” permite guvernelor să forțeze industria să reducă operațiunile pentru a economisi gazele. Reducerile operate de Rusia au făcut ca Europa să se teamă că stocurile de gaze sunt insuficiente pentru a face față unor noi șocuri de aprovizionare în perioada de vârf a iernii.

 

Ultimele stiri

  • Dragostea în vremuri electorale
  • Finala fără nume
  • Susținere totală pentru „protejatul meu mai tânăr”: „Pentru România, scenariul Simion-Georgescu înseamnă o relație precisă și demnă, în regim tranzacțional”
  • Chatbotul AI al lui Elon Musk promovează teorii despre „genocidul alb” pe X
  • VIDEO. Grindeanu, după semnarea contractului pentru construcţia primului lot al Drumului Expres Arad-Oradea: E o cursă contracronometru!
  • Călin Georgescu: Nicușor Dan, „un băiețas dependent de sistem”
  • Papa Francisc, piețele emergente și dilema datoriei suverane
  • George Simion: „România are nevoie de o revenire la normalitate și de un parteneriat real cu mediul economic”
  • Trump: India oferă zero tarife pentru SUA; Apple va produce mai mult în America
  • Mihai Leu, externat din spital: Gândul meu e deja la curse!
  • Exit mobile version