Clienţii care obișnuiesc să se aprovizioneze din supermarketuri s-au enervat. Nu mai pot suporta siţuaţia. Scumpirile de la raft i-au dus în culmea disperării.
Oamenii au pus la cale un boicot.
Clienţii au refuzat să mai cumpere
Astfel, comercianții din Croația înregistrau, vineri după-amiază, afaceri mai reduse cu 42% faţă de o zi normală. Boicotul a fost inițiat de asociațiile pentru protecția consumatorilor.
Potrivit datelor furnizate de administrația fiscală croată, în urma acțiunii din 24 ianuarie vânzările comercianților au scăzut cu 53%, comparativ cu vinerea precedentă.
„Este important să arătăm cu toții că ne-am săturat. Ar trebui, de asemenea, să ne revizuim obiceiurile de consum şi să încetăm să mai cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie”, a afirmat un client nervos.
Guvernul croat a plafonat preţurile
În decembrie, prețurile de consum în Croația au crescut cu 4,5%, față de o medie de 2,4% la nivelul zonei. Ca răspuns la boicot, guvernul croat a impus un preț maxim la 70 de produse de consum curent.
Kaufland, retailerul german prezent pe piața din Croația, a anunțat o scădere a prețurilor la peste 1.000 de produse, începând cu data de 5 februarie.
Ce preţuri sunt în Elveţia
Vloggerul român Mr. Travel a intrat într-un supermarket din St. Moritz, Elveţia, pentru a le arăta următorilor săi pe Tik Tok ce prețuri au alimentele la raft.
„Suntem în Elveția, în St. Moritz, la un supermarket și vreau să vă arăt prețurile de aici. Vreau să știți că francul, la ora actuală, este 5,30 lei. O pâine costă 3 franci,30. Un pachet de unt, 3,95. Aproape 20 și ceva de lei. O bere e 2 franci. Deci 10 lei o bere, dacă vrei să bei.
O bucată de brânză feta, 4,70. O ciocolată Lindt, 2,95. Un borcan cu gem, 4,95. Ouă, 10 bucăți, 8,50 franci. Lămâi, 40 de centime. O cola, la jumătate, 1,55. Un fel de American Cola, 60 de cenți. Chipsuri, 4,80. Asta chiar e mult!
Banane, 2,60. Hai să vedem și roșiile: 2,60 kilogramul. Arată bine, dar sunt cam scumpe. O apă Evian, la jumătate, e aproape 1 franc. San Pellegrino, 1,15”, a arătat vloggerul.
„Prețurile la unele produse sunt aproape ca în România și ei au salariul minim de 3.600 de franci elvețieni”, a comentat unul dintre urmăritorii săi.
romanii cand vor face si ei ,sa inteleaga multinstionalele astea ca depind de oameni nu de politiciieni!!!si nici de hartiile tiparite!!!
urmatorii romanii!!!
Uf, ce m-am speriat, ca ar fi în România. Dar, nuuuoo, romanasul cumpăra indiferent cât costă, pentru că-i „sărac și n-are bani” .
Și mămăliga nu explodează ca-i scumpă.