Blocarea tranzitului de petrol furnizat Ungariei și Slovaciei de către compania rusă Lukoil prin conducta Drujba, impusă de Ucraina, nu pune în pericol siguranța aprovizionării acestor două țări, conform estimărilor făcute joi de Comisia Europeană, citate de agenția DPA.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a menționat, pe baza unei analize preliminare, că nu există „niciun indiciu privind un risc imediat” în ceea ce privește furnizarea de petrol către Ungaria și Slovacia, în urma deciziei Ucrainei de a plasa Lukoil pe lista sancțiunilor și de a bloca exporturile de petrol ale companiei prin conducta Drujba, care traversează teritoriul ucrainean în direcția acestor țări.
Cele două state afectate au atenționat Ucraina și Bruxellesul că acțiunea Kievului ar încălca acordul de asociere cu UE, prin care Ucraina se angajează să nu limiteze tranzitul produselor energetice, și au cerut săptămâna trecută intervenția Comisiei Europene pentru a convinge Ucraina să permită din nou tranzitul petrolului livrat de Lukoil.
În lipsa unei reacții rapide din partea Bruxellesului, guvernul condus de Viktor Orban din Ungaria a sugerat că decizia Ucrainei de a opri livrările de petrol către Ungaria și Slovacia ar putea fi rezultatul unei înțelegeri cu sau chiar a unei solicitări din partea Comisiei Europene, având în vedere poziția acestor state față de conflictul din Ucraina.
Având în vedere că Ungaria și Slovacia sunt două țări fără ieșire la mare și se confruntă cu dificultăți în găsirea de surse alternative de aprovizionare, acestea au obținut derogări în cadrul sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei după invazia Ucrainei, permițându-le să continue să achiziționeze petrol rusesc.
Ungaria importă anual aproximativ două milioane de tone de petrol de la Lukoil, echivalentul a aproximativ o treime din totalul importurilor sale de petrol. Rafinăriile companiei ungare MOL, atât din Ungaria, cât și din Slovacia, depind în totalitate de petrolul livrat de Lukoil prin conducta Drujba.
În plus, Slovacia poate rafina doar petrolul de tip Ural, furnizat exclusiv de Rusia, iar utilizarea altui tip de petrol ar necesita modificări tehnologice. Ministerul de Externe slovac a avertizat joi că decizia Ucrainei de a bloca tranzitul petrolului furnizat de Lukoil pune în pericol securitatea energetică a Slovaciei.
Ca alternativă pentru înlocuirea livrărilor de la Lukoil, Ungaria ar putea importa petrol prin portul croat Omisalj și conducta Adria conectată la acesta, dar Slovacia nu are altă opțiune decât să se bazeze pe aprovizionarea din Ungaria.
Pai se aștepta cineva la alta decizie din partea Bruxelles-ului? Dacă are o posibilitate sa pedepseasca Ungaria și Slovacia pentru poziția lor fata de Ucraina, Bruxelles-ul sigur o va face.
Titlul e gresit. Cea ”zguduita” e comisia europeana !