COP27, conferința ONU privind clima, se deschide duminică, la Sharm el-Sheikh, în Egipt. În cadrul summiturilor anterioare privind schimbările climatice au fost luate numeroase angajamente în materie de mediu. Cu toate acestea, în întreaga lume continuă să se lanseze și să se finanțeze proiecte industriale la scară largă pentru exploatarea combustibililor fosili (cărbune, gaz, petrol).
Inundații mortale în Pakistan, incendii devastatoare care au făcut ravagii în întreaga lume, temperaturi record în Antarctica, secete istorice. Acestea sunt câteva dintre cele mai grave evenimente climatice care au afectat lumea în acest an.
Angajamente pe hârtie
Iar aceste tragedii vor fi discutate la COP7, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care se deschide duminică, în Egipt. Acest eveniment major este organizat la un an după COP26 de la Glasgow (Scoția), la finalul căreia 200 de țări s-au angajat să „mențină în viață” cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris din 2015: limitarea încălzirii la +1,5°C față de perioada de dinaintea revoluției industriale din secolul al XIX-lea.
Cu toate acestea, în ciuda acestor angajamente, în ciuda proliferării rapoartelor științifice alarmante, proiectele industriale legate de combustibilii fosili sunt în continuare lansate și finanțate în întreaga lume.
„Revenire spectaculoasă a industriei pe carbune, petrol și gaze”
Cotidianul american The Washington Post a numărat peste 80 de astfel de proiecte, simptomatice pentru o „revenire spectaculoasă a industriei combustibililor fosili”: centrale electrice pe bază de cărbune, noi terminale de gaz etc.
De ce sunt lansate aceste proiecte? Una dintre explicații se află în războiul din Ucraina. Invazia pe scară largă a Rusiei din februarie, urmată de sancțiuni internaționale, a determinat numeroase țări să „încerce să își consolideze securitatea energetică în urma invaziei rusești din Ucraina”, notează Forumul Economic Mondial într-o notă publicată la sfârșitul lunii octombrie. Acest lucru se traduce printr-o „creștere a utilizării combustibililor fosili”, scrie Ouest-France.
Un exemplu printre multe altele: în iunie, guvernul din Germania a indicat că țara va „crește utilizarea” centralelor sale pe bază de cărbune în fața exploziei prețurilor la gaze legate de războiul din Ucraina.
De atunci, gigantul energetic german RWE a declarat, în octombrie, că intenționează să nu mai producă electricitate pe bază de cărbune până în 2030.
În Europa, noi proiecte sunt, de asemenea, pe cale să fie lansate. Organizația neguvernamentală Global Energy Monitor afirmă că pe continent sunt în construcție șapte noi proiecte industriale gaziere. Alte 33 se află „în diverse stadii de planificare”. Printre acestea se numără proiecte de noi terminale gaziere, care se construiesc și în Statele Unite, o țară în care gazul este foarte solicitat.
Banii, peste Acordul climatic de la Paris
În alte părți ale lumii, sunt în curs de desfășurare alte proiecte energetice. De exemplu, China „a accelerat aprobarea de noi centrale electrice pe cărbune în acest an”, potrivit unui raport al organizației neguvernamentale Greenpeace. Țara construiește „mai mult de jumătate din noile centrale electrice pe bază de cărbune din lume”, potrivit Wilson Center, un think tank american.
În același timp, gigantul francez TotalEnergies urmărește un mega-proiect petrolier în Uganda și Tanzania, care este denunțat de organizațiile neguvernamentale și face obiectul unor acțiuni în justiție. Nu numai atât, dar Administrația americană pentru informații în domeniul energiei estimează că, în total, nouă noi zăcăminte de petrol sau de gaze vor intra în exploatare în Golful Mexic în acest an.
Problema este că există în prezent un „consens larg” potrivit căruia „dezvoltarea de noi zăcăminte de petrol și gaze nu este compatibilă cu limitarea temperaturilor la 1,5°C” peste nivelurile preindustriale, potrivit unui raport al International Institute for Sustainable Development (un grup de experți) publicat în octombrie.
PESTE TOT DUDUIE TERMOCENTRALELE PE CARBUNE NUMAI IN ROMANIA IDIOTII VAND TERMOCENTRALELE SI INCHID MINELE !