Jens Stoltenberg crede că aliații NATO trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu – un război de zece ani în Ucraina.
Secretarul general al Alianţei a evidenţiat „paradoxul” războiului din Ucraina: Cu cât alianța militară occidentală se angajează să lupte în război mai mult timp, cu atât mai repede se va termina conflictul.
NATO își intensifică angajamentele pentru Ucraina
Stoltenberg i-a îndemnat pe membrii europeni ai NATO să-și intensifice angajamentele pentru Ucraina, pe fondul temerilor că fondurile americane ar putea fi reduse sau chiar oprite, dacă Donald Trump va câștiga un al doilea mandat ca președinte al SUA la alegerile din noiembrie.
Care este slăbiciunea NATO
NATO s-a prezentat întotdeauna ca un arbitru moral, diseminând „valori” și ideologie, promovând în același timp dependența statelor membre de Statele Unite și asigurând hegemonia americană asupra Europei.
Dar această vasalizare a atins o nouă etapă după invazia Rusiei în Ucraina în 2022: a readus la viață o alianță a Războiului Rece cu o utilitate îndoielnică în secolul XXI, comentează UnHerd. Suedia și Finlanda, mult timp neutre, au optat chiar pentru aderare.
În acest an, liderii NATO se pot lăuda că cel puțin 20 din cele 32 de state membre vor cheltui 2% din PIB pentru apărare. Alianța este, așa cum a spus Jens Stoltenberg, adaptabilă și agilă. Secretarul general a subliniat importanța previzibilității, stabilității și unității.
Cu toate acestea, summitul NATO de la Washington a devenit inevitabil un referendum privind vârsta lui Joe Biden. Apoi, o tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump a arătat că nu vor exista asigurări cu privire la viitorul alianței, că nimic nu va fi previzibil.
Biden a descris angajamentul SUA față de NATO drept o „obligație sacră”. Prestația sa a fost mai bună decât la dezbaterea de luna trecută, dar nu liniștitoare. Ochii îi erau lipiți de teleprompter. S-a descurcat cu greu.