India va începe în curând să producă microcipuri pe teritoriul său. Până în prezent, Taiwanul este lider în acest sector.
Producția ar trebui să înceapă nu mai târziu de 2027, adică în următorii doi ani. Statele Unite, care se confruntă cu tehnologia Chinei, văd de mult timp în India o țară promițătoare pentru IT. Până la 14% din toate echipamentele Apple sunt deja asamblate în fabrici indiene, după cum a declarat ministrul indian al comerțului, Piyush Goyal, pentru CNBC.
China produce cipuri pe arhitecturile ARM și x86 în propriile sale fabrici. Dezvoltă în mod activ RISC-V și chiar o versiune separată a acestei arhitecturi numită RISC-X.
AMD, Nvidia și Micron, cele mai mari companii din industriile lor, și-au arătat interesul de a produce cipuri în India, potrivit Modern Diplomacy.
India ar putea foarte bine să folosească experiența companiei taiwaneze TSMC – cel mai mare producător contractual de semiconductori din lume, cu peste 50 % din cota de piață globală. Cu toate acestea, spune Goyal, este puțin probabil să împărtășească cunoștințele cu un potențial concurent. El a menționat că India „are talent și competențe”. Mai exact, aceste competențe sunt deținute de indieni, care lucrează în număr mare în companiile IT din Silicon Valley.
Merită subliniat faptul că AMD și Nvidia au o experiență solidă în dezvoltarea cipurilor – AMD domină cu succes piața procesoarelor x86 și concurează simultan cu Nvidia pe segmentul acceleratoarelor grafice, unde aceasta din urmă este un lider de neegalat. Dar nici AMD, nici Nvidia nu își fabrică propriile produse – TSMC face acest lucru în schimb.
Fabrica de 11 miliarde de dolari
PSMC, un alt furnizor de microcipuri din Taiwan, plănuiește să construiască o fabrică în India, împreună cu grupul Tata Electronics, pentru a produce cipuri în conformitate cu standardele de până la 28 nanometri.
Noua fabrică, situată în statul Gujarat, va fi automatizată la maximum și va putea prelucra până la 50 de mii de plachete de siliciu pe lună. Investițiile în proiect se vor ridica la 11 miliarde de dolari.
Într-o lume în schimbare, în care vechiul sistem internațional se află în declin, India – pe locul 5 în topul celor mai mari economii globale – devine un jucător tehnologic din ce în ce mai important. Este o țară curtată de companiile occidentale, deoarece vor să-și extindă lanțurile de aprovizionare departe de China. PIB-ul Indiei a depășit 3,94 trilioane de dolari în acest an. Industria serviciilor IT generează venituri de aproximativ 200 de miliarde de dolari din exporturi.