Uniunea Europeană a fost până în prezent singura jurisdicție la nivel mondial care a înaintat cu norme legale cuprinzătoare pentru industria IA.
Legea nu este încă pe deplin în vigoare, dar provoacă deja frisoane în rândul marilor companii tech din SUA, care se tem că unele aspecte ale regulamentului sunt prea stricte și ar putea opri inovarea.
Pe de altă parte, Matt Calkins, CEO al Appian, a declarat pentru CNBC că relația strânsă a lui Donald Trump cu magnatul Elon Musk ar putea pune noua administrație într-o poziție bună atunci când vine vorba de inteligența artificială.
În decembrie, Oficiul UE pentru inteligență artificială a publicat un al doilea proiect de cod de practici pentru modelele de uz general (GPAI), care se referă la sisteme precum familia GPT a OpenAI.
Al doilea proiect a inclus derogări pentru furnizorii anumitor modele de inteligență artificială open-source. Astfel de modele sunt de obicei disponibile publicului pentru a permite dezvoltatorilor să își construiască propriile versiuni personalizate. Proiectul include și o cerință ca dezvoltatorii de modele GPAI „sistemice” să fie supuși unor evaluări riguroase ale riscurilor.
În februarie, primele dispoziții ale legii vor deveni aplicabile. Aceste dispoziții se referă la aplicațiile IA cu „risc ridicat”, cum ar fi identificarea biometrică la distanță, luarea deciziilor privind împrumuturile și notarea educațională. Un al treilea proiect de cod privind modelele GPAI este programat pentru publicare în aceeași lună.
Trump ar vrea să-și reglementeze singur companiile de tehnologie
Liderii europeni din domeniul tehnologiei sunt îngrijorați de riscul ca măsurile punitive ale UE privind firmele americane să provoace o reacție din partea lui Donald Trump, care ar putea, la rândul său, să determine blocul comunitar să își atenueze abordarea.
„Punctul de vedere al lui Trump este că, probabil, vrea să își reglementeze singur companiile de tehnologie”, a declarat directorul general al firmei elvețiene de VPN Proton, Andy Yen, la conferința tehnologică Web Summit din Lisabona, Portugalia. „El nu vrea ca Europa să se implice”.
Tensiuni SUA-China ?
Pe măsură ce guvernele lumii încearcă să reglementeze sistemele de inteligență artificială în creștere rapidă, există riscul ca tensiunile geopolitice dintre SUA și China să escaladeze sub Trump.
În primul său mandat,Trump a aplicat o serie de măsuri de politică dură față de China, inclusiv o decizie de a adăuga Huawei pe o listă neagră comercială care îi interzice să facă afaceri cu furnizorii americani de tehnologie. A lansat, de asemenea, o încercare de a interzice TikTok, deținut de firma chineză ByteDance, în SUA.
Max Tegmark, fondatorul organizației non-profit Future of Life Institute, consideră că SUA și China ar putea crea în viitor o formă de inteligență artificială care să se îmbunătățească singură și să conceapă noi sisteme fără supraveghere umană, ceea ce ar putea forța guvernele celor două țări să elaboreze individual norme privind siguranța IA.